IV FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE

Srećko Prvulović, klarinetista iz Gradskova kod Zaječara, dobitnik je najvišeg odličja dvodnevnog festivala „Gergina 2012“, koji je u organizaciji istoimenog udruženja iz Negotina i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Nacionalnog saveta Vlaha i Opštine Negotin održan u glavnom gradu Negotinske Krajine.

Stručni žiri Festivala, koji su činili violinista Momčilo-Moma Stanojević, koncert majstor Narodnog orkestra RTS-a, Dragana Marinković, muzički urednik Radio Begrada i Maja Stojanović, profesor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, nagradio još četvoricu instrumentalista i jedanog vokalnog solistu.

Tako je za najboljeg vokalnog solistu, proglašen Aleksandar Živković iz Boljevca, a za najboljeg harmonikaša Srđan Petrović iz Topolnice kod Majdanpeka. Vladan Marioković iz Kučeva, najbolji je violinista, Lazar Jovanović iz Zaječara najbolji trubač, a Goran Petković, iz Radenke kod Kučeva, najbolji frulaš. Sve takmičare pratio je orkestar Slobodana Dobrosavljevića.

U ime organizatora Festivala, čiji je umetnički direktor, od ove godine, Snežana Stanojević, muzički urednik Radio Beograda, nagrađenima je čestitao i zahvalio se festivalskoj publici primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora i Udruženja „Gergina“.

-Sada je već sasvim jasno da je i ovaj Festival „Gergina“ postao deo naše tradicije, baš kao što je i bogata kulturna baština Vlaha, koju Udruženje „Gergina“ želi da od zaborava sačuva, stavljajući je pod zajednički krov naše države Srbije – rekao je primarijus dr Siniša Čelojević

Inače na Četvrtom festivalu vlaške izvorne muzike u Negotinu, „Gergina 2012“, tokom dva dana trajanja, učestvovalo je više od dve stotine vokalnih solista, instrumentalista, vokalnih grupa i članova folklornih ansambala.

Za razliku od druge takmičarske festivalske večeri, kada su nastupili mladi i neafirmisani čuvari vlaške kulturne baštine, prvo veče je bilo rezervisano za već poznata imena ovog melosa, koji su nastupili u pratnji orkestra Srđana Demirovića, koji je od ove godine i direktor Festivala. Među ostalima, negotinska publika je bila u prilici da vidi i čuje Svetlanu Arsić, Dragoljuba Firulovića-Firula, Slobodana Domaćinovića, Stanišu Paunovića, Velizara Matušića, Velju Kokorića, Ljiljanu Nestorović, Milisava Florića, Duška Oprića i mnoge druge. U revijalnom delu Festivala nastupila je i vokalna grupa „Krajinski đerdan“, harmonikaš Marjan Barbulović, gajdaš Bojan Trailović i kavalista iz Bugarske Georgi Konstantion, kao i Kulturno-umetničko društvo „Floričika“ iz Jabukovca.