„MAJSKA NAGRADA“ OPŠTINE NEGOTIN ZA „GERGINU“

MajskaNagrada1NEGOTIN – Udruženje „Gergina“ iz Negotina, jedan je od pet ovogodišnjih dobitnika „Majske nagrade“, najvišeg priznanja koje dodeljuje opština Negotin.

– Udruženje „Gergina“ dalo je veliki doprinos u afirmaciji vlaške nacionalne manjine i kulture Vlaha, negujući duh tolerancije i razumevanja među svim ljudima koji žive na prostoru Timočke Krajine, ali i čitave Srbije. Već pet godina, Udruženje „Gergina“ organizuje Festival izvorne vlaške muzike, koji ima za cilj da od zaborava sačuva najblistavije izvorne, instrumentalne i solističke zvuke vlaške muzike, dajući tako svoj doprinos razvoju sveukupne kulture i kulturnog nasleđa Srbije – kaže se u obrazloženju prilikom dodele najvišeg priznanja opštine Negotin.

Dobitnici Majskih nagradа opštine Negotin

„Majsku nagradu opštine Negotin“, Udruženju „Gergina“ uručio je predsednik opštine Negotin, mr Milan Uruković, a u ime ove organizacije nagradu je primio primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Upravnog odbora Udruženja „Gergina“.

– Udruženje „Gergina“ izuzetno je počastvovano „Majskom nagradom“, najvišim priznanjem koje dodeljuje opština Negotin. To je ujedno i znak da je okruženje u kome delujemo prepoznalo vrednosti naše organizacije. Ova nagrada, još jedan je podstrek da Udruženje „Gergina“ nastavi sa radom na zaštiti i očuvanju identiteta, kulturnog nasleđa, tradicije, govora-jezika, pismenosti, istorije, običaja, muzike, igara i drugih obeležja Vlaha u Republici Srbiji – rekao je primarijus dr Siniša Čelojević nakon dodele priznanja.

Inače, „Majske nagrade“ opštine Negotin, tradicionalno se dodeljuju na Dan ove opštine, 12. maja, u spomen na taj datum 1833. godine, kada je ovaj grad oslobođen od Turaka.

MajskaNagrada2Dobitnici Majskih nagradа opštine Negotin

Osim Udruženja „Gergina“, najviše priznanje opštine Negotin dobili su i Emilija Petrović, direktorka Negotinske gimnazije (za postignute rezultate u oblasti obrazovanja), Osnovna škola „12. septembar“ (za postignute rezultate u obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju), Katarina Kovačević, studentkinja Farmaceutskog fakulteta (za doprinos u razvoju muzičke kulture kao pobednik serijala „Ja imam talenat“) i Velimir Jonović, poljoprivrednik iz Samarinovca (za postignute rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje).

Zvanje počasnog građanina opštine Negotin, ove godine, dobio je Adam Puslojić, naš poznati pesnik i književnik, rođen u Kobišnici kod Negotina.

 

Autor: Živojin R. Dragišić