Mokranjski neimari inspiracija za knjigu

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka promovisano je 36. izdanje Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha „Gergina“ – knjiga „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje – Inspiracija u kamenu“.

Tradicionalna arhitektura sela Mokranja inspirisala je Udruženje „Gergina“ da kamenim objektima u ovom selu posvete istoimeni projekat, koji im je u okviru konkursa iz oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa podržalo Ministarstvo kulture.

Projekat je, pored istraživanja, podrazumevao i prezentaciju pa je uz promociju knjige „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje – Inspiracija u kamenu“ autora Ivice Trajkovića i Siniše Čelojevića priređena i izložba fotografija Ivana Radosavljevića, kustosa Muzeja Krajine.

„Kuća je jedna od najvažnijih struktura u ljudskoj materijalnoj kulturi. Ona obuhvata istoriju jednog naroda i omogućava nam da pratimo njen razvoj od etnogeneze do ekonomskih aktivnosti, porodičnog i društvenog života“, kaže Ivica Trajković, viši kustos dokumentarista Muzeja Krajine.

Autori ovog izdanja, Ivica Trajković, viši kustos dokumentarista Muzeja Krajine i prim. dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina” , između ostalog, iznose podatke o nastanku Mokranja, privrednom razvoju sela, poreklu stanovništva, ali i arhitekturi stambenih i privrednih zgrada, objekata od kamena, Crkvi Svete Trojice, školi, Stevanu Mokranjcu, čuvenom horu meštana Mokranja…

“Žitelji sela Mokranje su gradili svoje kuće i objekte isključivo od prirodnih materijala koje su sami proizvodili, uglavnom od kamena. U Mokranju ima sačuvanih oko 100 objekata izgrađenih od kamena koje su meštani vadili ručno u podnožju Rušanskog brda, iz okna”, dodaje Trajković.

Knjiga „Tradicionalna arhitektura sela Mokranje – Inspiracija u kamenu“ donosi i priče o mokranjskim bunarima, naročito jednom sa uklesanim petlom u kamenu, o nadgrobnim stelama sa geometrijskim oblicima, neke od zanimljivih anegdota, o mokranjskim pivnicama, kojih nažalost više nema, kao i 13 seoskih zapisa.

„Projekat je obuhvatao istraživanje, vrednovanje i prezentovanje arhitekture sela Mokranje, koje je, kao i cela Negotinska Кrajina, bogato narodnom arhitekturom, a čija je specifičnost u njenoj materijalizaciji, uglavnom je od kamena i prostornoj organizaciji kuće i sela. Smatram da će se time podići i svest meštana o značaju i neophodnosti njegove zaštite. Želeo bih da se zahvalim Ivici Trajkoviću, koji je nosilac ovog projekta i njegovom timu Slađani Milošević, Sanji i Ivici Radosavljeviću, ali i recenzentu Esteli Radonjić Živković, meštanima Mokranja Žiki Niculoviću, Živojinu Markoviću, Slobodanu Trajstareviću, Branku Zariću i novinarki Smiljki Jurasović“, kaže prim. dr Siniša Čelojević.

Promociju u galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorila je Vesna Stanković, direktor Muzeja Krajine, a uz izložbu fotografija Ivana Radosavljevića, koje je Udruženje „Gergina“ poklonilo članovima Udruženja građana „Mokranjske stene“ u Mokranju, pratile su je i fotografije mokranjskih kamenih objekata na video bimu.

Najlepšim zvucima vlaške muzike veče je obojio Boban Pecić na harmonici, šef orkestra koji već punu deceniju prati mlade talentovane vokalne i instrumentalne soliste Festivala vlaške muzike „Gergina“ koje će ove godine biti održan 6. i 7. maja.

Autor teksta: Suzana Mihajlović Jovanović