Počeli „Dani Gergine 2024“

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu izložbom slika majdanpečke umetnice Ranke Marinković „Vîlva pămîntuluj – Moć zemlje kod Vlaha“ otvoreni šesti po redu „Dani Gergine“.

Manifestacija „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ otvorena je izložbom slika „Vîlva pămîntuluj – Moć zemlje kod Vlaha“ čiji je autor Ranka Marinković iz Majdanpeka.

Izložba je, priznaje autorka čija se dela nalaze u kolekcijama stalnih postavki, ali i u privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu, inspirisana kulturnim nasleđem vlaške nacionalne zajednice.

“Vlasi su narod bogate istorije, kulture i tradicije. Izuzetno kulturno nasleđe i običaji, verski obredi, mistična verovanja i predanja očuvani su kroz vekove, kao dragulji koji svedoče o našoj duhovnosti i vitalnosti. Odrastala sam uz verske i slavske običaje, vezane za ovaj ili onaj svet i za razne mitove i legende. Vera i tradicija su oblikovale moje viđenje života i moje stvaralaštvo. Sve to, obredi, običaji, rituali vezani za zagrobni život, pomane, bogatstvo foklora, pesama, igara, bude maštu i izuzetno su mi privlačni i inspirativni za slikanje”, ističe umetnica.

Ranka Marinković je učesnica brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi, međunarodnih likovnih festivala i kolonija, a u svetu umetnosti poznata je i po ilustracijama za dečije knjige.

“Ja sam na neki moj način, onako kako je to u vlaškoj tradiciji, mitologiji, pa čak i običajima, probala da kroz boje i slike prenesem ono što zapravo čini identitet Vlaha.”

O ovogodišnjoj manifestaciji “Dani Gergine” ali i saradnji sa ustanovama kulture govorili su i Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”  i Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

“U narodu su nastali najbolji slikari, najbolji režiseri, najbolji pisci. Postoji iskonska potreba ljudi za dramskim izrazom, a deo tog dramskog izraza je prikazan kroz sve ove boje. Ranka to čini sasvim umešno, gotovo razigrano kao dečji crtež ili boje kad ih deca sklapaju, a to sve predstavlja sećanja na nešto čemu je svedočila kao mala ili na nešto što se zadržalo pa i danas može da je inspiriše, a to su običaji”, rekla je na otvaranju izložbe etnolog Emila Petrović, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu.

U okviru “Dana Gergine” danas, 23. aprila će u 19 časova u galeriji Doma kulture biti  promovisana knjiga “Vuorbje bătrînje đin lumje – Vlaške narodne umotvorine“ čiji su autori dr Siniša Čelojević (dr Sină alu Čeloju) i Slobodan Cvetić (Slobodan alu Milă alu Koljică), dok će u sredu, 24. aprila u 19 časova u Klubu lovaca i ribolovaca u Dušanovcu biti promovisan kompakt disk “Uorilji đi la Đanova – Izvorna vlaška kola iz Dušanovca“.

Autor teksta: Suzana Mihajlović Jovanović