Šesti „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ od 22. do 26. aprila [Program]

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” u susret svom 15. internacionalnom festivalu vlaške muzike koji će 6. i 7. maja biti održan u Negotinu, organizuje od od 22. do 26. aprila predfestivalsku manifestaciju „Dani Gergine“.


Manifestacija „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ u ponedeljak, 22. aprila biće otvorena izložbom slika majdanpečke umetnice Ranke Marinković. Izložba „Vîlva pămîntuluj – Moć zemlje kod Vlaha“ biće otvorena u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ od 19 časova.

Ljubitelji kulturne baštine Vlaha ovog kraja ovu izložbu, posvećenu pregači, moći će da pogledaju od 19 časova u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

U utorak, 23. aprila od 19 časova, takođe, u galeriji Doma kulture biće promovisana knjiga “Vuorbje bătrînje đin lumje – Vlaške narodne umotvorine“ čiji su autori dr Siniša Čelojević (dr Sină alu Čeloju) i Slobodan Cvetić (Slobodan alu Milă alu Koljică).

Sreda, 24. april rezervisana je za promociju kompakt diska “Uorilji đi la Đanova – Izvorna vlaška kola iz Dušanovca“ koja će biti održana u 19 časova u Klubu lovaca i ribolovaca u Dušanovcu.

U četvrtak, 25. aprila od 19 časova u prostorijama Eliksir Fondacije u Negotinu biće promovisan dokumentarni film “Profakuc” koji oslikava običaj božićnog maskiranja vlaške zajednice, a čiji su autori Anđelka Đermanović i Aleksandar Repedžić, tvorci serijala “Počudište” o magičnim i magijskim svetovima etničkih grupa na Balkanu.

Šesti po redu “Dani Gergine” biće završeni u petak, 26. aprila izložbom „Kămaša Vlahilor – Vlaška košulja“ iz kolekcije Milana Nikolića iz Kobišnice. Izložba će biti otvorena u 19 časova u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Autor teksta: Suzana Mihajlović Jovanović