10 година Удружења „Гергина“: Деценија посвећености, љубави, едукације и музике

Неготинско Удружење за очување обичаја,културе,традиције,језика и идентитета „Гергина“  13. децембра обележиће деценију постојања промоцијом књиге „Власи: Традиционална народна музика“ професора доктора Димитрија О. Големовића, доделом јубиларних признања, као и концертом „Вече победника“.

Слика бр.1-насловна страна књиге Д.Големовића
Слика бр.1-насловна страна књиге Д.Големовића

Прослава десетогодишњице постојања Удружења „Гергина“ започеће 13. децембра 2019. у 18 часова у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, промоцијом књиге “Традиционална влашка музика – Музика Влахилор дјин лумје”  професора доктора Димитрија Големовића, етномузиколога и композитора који је четири деценије истраживао богато етномузиколошко наслеђе народа на просторима североисточне Србије и Хомоља.

Ова књига публикована је у оквиру истоименог пројекта који је подржало Министарство државне управе и локалне самоуправе из буџетског фонда за националне мањине за програме и пројекте из области културе у 2019.

„Основу књиге чини етномузиколошка студија, праћена географском картом, фотографијама казивача и извођача, као и прилика кад се музицирало и нотним записима музичких нумера, резимеима на енглешком и влашком језику и списком нумера на оба диска. Саставни део књиге су два компакт диска у корицама, по један аудио и видео диск са снимцима влашке музике”, каже примаријус др Синиша Челојевић, председник Удружења “Гергина”.

Слика б.2 - плакат  јубилеја
Слика 2 - плакат  јубилеја

Ово удружење, формирано са жељом да очува културно наслеђе (традицију, говор-језик, музику, обележја) Влаха у Неготинској и Тимочкој Крајини, али и на читавом простору Републике Србије, као и околним државама у којима живе припадници влашке националне мањине, на свечаности поводом обележавања деценије постојања, 13. децембра у 19 часова у Дому културе „Стеван Мокрањац“, уручиће јубиларне плакете и повеље заслужним колективима и појединцима.

Јубиларну плакету „Гергина“ за допринос у раду и развоју, Удружење „Гергина“ уручиће Министарству културе и информисања, Министарству државне управе и локалне самоуправе, Општини Неготин, Д.О.О. „Еликсир“ Прахово и Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Јубиларне повеље биће уручене бројним покровитељима и спонзорима за дугогодишњу узајамну сарадњу и разумевање, а заслужним појединцима и колективима и јубиларна признања „Гергине“ за очување  и развој културе Влаха.

 „Гергинина“ признања биће уручена и породицама Слободана Домаћиновића, Божидара Јануцића, Слободана Божиновића, Милета Пауновића и Станише Пауновића, који су својим интерпретацијама влашке песме и мелоса, дали значајан допринос очувању музичке традиције Влаха и популаризације музике овог краја, уопште.

Слика бр.3 са 11.Фестивала
Слика бр.3 са 11.Фестивала

 

Програм се наставља концертом названим „Вече победника“ на којој ће наступити вокални солисти и инструменталисти, носиоци признања Фестивала „Гергина“.

Тако ће се публици на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину представити: Ненад Стајковић, трубач из Буковча, апсолутни победник другог по реду Фестивала, Данијела Пражић, вокална солисткиња из Кладова, најбољи вокални солиста на 2. Фестивалу, Бобан Пецић, хармоникаш, добитник Плакете „Божидар Јануцић“ на 5. Фестивалу, Дамјан Паћеризовић из Халова, победник у категорији вокалних солиста 7. Фестивала, Никола Царановић, добитник Плакете „Божидар Јануцић“ на 7. Фестивалу, Маја Костандиновић из Бољевца, солиста на фрули, добитник Плакете „Божидар Јануцић“ на 8. Фестивалу, Милена Марковић из Неготина, победница у категорији вокалних солиста на 11. Фестивалу, Немања Павловић из Шарбановца, солиста на хармоници, добитник Плакете „Божидар Јануцић“ на 9. Фестивалу, Анђела Јовановић из Борске Слатине,победница у категорији вокалних солиста на 9.Фестивалу и Никола Првуловић, виолиниста и апсолутни победник 11. Фестивала „Гергина“.

Све солисте на концерту „Вече победника“ које почиње у 20 часова, 13. децембра у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину прати Оркестар Бобана Пецића.

Слика бр.4- наступ на Сабору дијаспоре у Уровици
Слика бр.4- наступ на Сабору дијаспоре у Уровици

Влашка национална заједница, својом културом, традицијом и обичајима чини посебност на територији Србије, чија је популација размештена у многим њеним источним деловима, претежно у приобаљу Дунава. Богатство влашке традиционалне музике и њена самосвојност јасно указују да је реч о посебној култури, што потврђује њена мелодија, звучна обојеност, начин извођења и интерпретација.

Управо на темељу тих вредности, „Гергина“ је препознала потребу да указивањем на мултикултуралност, бројним својим активностима, од концертних, преко едукативних, до садржајне издавачке и музичке делатности влашку националну мањину са особеним културним идентитетом на очувању традиције и тог културолошког богатства и различитости, представи широј заједници.

Удружење „Гергина“ је иницирало 2012. усвајање влашког писма, ћириличног и латиничног,  захвљаљујући којем се на подручју Источне Србије у основним школама одвија настава кроз изборни предмет под називом “Влашки говор са елементима националне културе”.

Удружење „Гергина“ је самостално или у сарадњи са Националним Саветом Влаха до сада на влашком говору публиковало 24 књиге.  

Објављено је више од 30 ЦД и ДВД са музичком заоставштином Влаха, организовано 10 фестивала влашке музике у Неготину, а од пре шест година тај фестивал носи име „Гергина“.

Истовремено ово се удружење са Етно групом „Гергина“, основаном 2011. године, успешно представило широм Србије, али и на Међународном фестивалу у Капитановцима (Бугарска), „Дунавски таласи“ у  Видину (Бугарска), Међународном фестивалу у Оцхотницку (Пољска)...

Слика бр.5 -фотографија  музичких издања
Слика бр.5 -фотографија  музичких издања

 

Удружење „Гергина“ препознало је и потребу да са циљевима очувања и промоције културе Влаха ширу јавност упозна и кроз пројекте, па је тако са успехом реализован пројекат „Афирмација  мултикултуралности кроз инклузионо  образовање  влашке националне мањине“ уз помоћ Фонда за отворено друштво Београд, али и мултимедијални пројекат: „Прво  писање и читање – СКРИЈАТУ ШИ ЋИЋИТУ АЛ  ДЈИН ТЙЈ“ и многи други.

Издата су значајна музичка издања, попут изворних влашких песама у интерпретацији Етно групе „Гергина“, Љиљане Несторовић-Ђокић, али и компакт дискови са влашким колима у интерпретацији фрулаша Витомира Станојевића, Спасоја Јовића на фрули, кавалу и окарини, „Уорј ши вјерсурј“ Боже Јануцића, влашки дуети „Кйнтјећиљи Влахилор кйнтатје йн дуој“, „Уориљи дји ла Мокрањ“ и „Уориљи дји ла Јабуковăц“ са влашким песмама и колима из Мокрања и Јабуковца,  изворна влашка кола из Јабуковца, „Вјерсурљи ла кйнтјећиљи лу Слободан Домаћиновић“ које је на хармоници извео Јовица Миљковић, као и многи други.

Слика бр.6-Етно група „Гергина“
Слика бр.6-Етно група „Гергина“

 

У оквиру пројекта „Најлепше влашке песме“ Етно група „Гергина“, коју чине Слободанка Петровић, Снежана Челојевић, Елизабета Дајић, Жикица Максимовић, Данијела Станковић и Љиљана Несторовић-Ђокић, вокални солисти, као и Јовица Миљковић (хармоника) и Витомир Станојевић (фрула), снимила је две песме, а 2015. и компакт диск са 11 изворних влашких песама у сарадњи са Националним саветом Влаха.

Удружење Гергина је добитник Мајске награде Општине Неготин 2013. године  у области заштите и очувања идентитета и културног наслеђа Влаха.  

Сузана Михајловић-Јовановић