Deveti internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2017“, 17. i 18. aprila u Negotinu

Udruženje „Gergina“ će ove godine drugog i trećeg dana Uskrsa, 17. i 18. aprila, u Domu kulture „Stevan Mokranjac“, organizovati Festival vlaške muzike.  Prve takmičarske večeri, 17. aprila, nastupiće pet vokalnih solista, četiri frulaša, četiri takmičara na violini,  pet na harmonici i  tri  na duvačkim instrumentima, dakle, ukupno 21 neafirmisana mlada nada vlaške muzike, u pratnji orkestra Bobana Pecića. Druge, revijalne večeri nastupiće desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadesetak instrumentalista, među kojima je i Duvački orkestar„Dunavski ritmi“ Antimovo iz Bugarske, Adam Orvad na harmonic I Vlasi iz Kruševa u Makedoniji. Sve izvođače pratiće orkestar  Slobodana Pecića.

 

Ljubitelje vlaške muzike najava u susret predstojećem prazniku Uskrsu može samo da obraduje jer će, devetu godinu zaredom, u Negotinu, u srcu Negotinske Krajine, Udruženje „Gergina“ organizovati već poznati Festival pod istoimenim nazivom. Kao i svih prethodnih sezona dva festivalska dana rezervisana su za drugi i treći dan Uskrsa, 17. i 18. april, a manifestacija će biti priređena u Domu kulture „Stevan Mokranjac“.

Prve takmičarske večeri, u ponedeljak, 17. aprila, nastupiće pet vokalnih solista, četiri frulaša , četiri takmičara na violini, pet na harmonici i tri na duvačkim instrumentima, dakle ukupno 21 neafirmisana mlada nada vlaške muzike, u pratnji orkestra Bobana Pecića.

Nastupe takmičara ocenjivaće žiri u sastavu: Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, Maja Stanojević, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i Danijela Pražić, profesor muzike u MŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova. Kao i ranijih i ove godine biće dodeljene tri nagrade: najboljem vokalnom solisti, najboljem instrumentalisti i Plaketa „Božidar Janucić“, takmičaru koji će ostaviti najsnažniji utisak na članove žirija. Za najbolje učesnike obezbeđene su i novčane nagrade, a sponzor je Kompanija „Aleksandrović“.

 

Učesnici IX Festivala Gergina u Negotinu

Prve večeri Festivala publici će se predstaviti i KUD „Floričika“ iz Jabukovca, kao i gosti iz Kopenhagena,Orfeus Balkan Ansambl,  koji predvodi Adam Orvad, profesor harmonike. Učesnici iz Danske izvešće vlaška i bugarska kola – muziku Balkana i nekoliko vokalnih solističkih tačaka. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala biće otvaranje, budući da će ga pesmom „Gergina“, inače himnom manifestacije, otvoriti sedmogodišnja kćerka čuvenog virtuoza na harmonici, profesora Adama Orvada.

Prve festivalske večeri neposredno pred početak velikog muzičkog nadmetanja mladih nada vlaške muzike, tradicionalno će biti organizovane čak dve izložbe: iz etnološke zbirke Muzeja Krajine Negotin –Akvizicije etnološke zbirke  2014-2016, autora Emile Petrović u holu Domakulture „StevanMokranjac“, a u galeriji te ustanove biće postavljena izložba majstora fotografije Bojana Ivanova iz Vidina u susednoj Bugarskoj, pod nazivom Balkanski folklor.

Druge revijalne večeri Devetog festivala vlaške muzike „Gergina“ nastupiće desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadesetak instrumentalista, među kojima je i Duvački orkestar „Dunavski ritmi“ Antimovo iz Bugarske, Adam Orvad na harmonici i Vlasi iz Kruševa u Makedoniji. Sve izvođače pratiće orkestar Slobodana Pecića.

Među učesnicima, potvrđeno je iz Organizacionog odbora Festivala, su vokalni solisti:Olivera Ceković iz Grljana, Danijela Pražić iz Kladova, Rodica Chircu iz Rumunije, Biljana Boldeskić iz Crnomasnice, Staniša Paunović iz Kučeva, Duško Oprić iz Radujevca, Slobodan Jonović iz Samarinovca,Slaviša Vančević iz Crnomasnice, Radmila Pankalujić iz Bora, Boban Janošević iz Brestovca, Etno  grupa “Gergina” i Oana Casapu iz Rumunije.

Među instrumentalistima ima najviše onih koji su već godinama verni Festivalu. Publika već sada može da se raduje novom susretu sa značajnim imenima vlaške instrumentalne muzike. Na spisku učesnika ih je dvadesetak: ŽivaDinulović, saksofon, Dragan Njegušić, truba, Maja Kostandinović, frula, Dimitrije Ungurjanović, violina, Javor Tufarević, harmonika, Toma Buljigić, gajde, Velizar Matušić, harmonika, Ljubodrag  Radulović, truba, Dušan Caranović, truba, Velimir Kokorić, frula, Duvački orkestar “Dunavski ritmi” Antimovo iz susedne Bugarske, Dragi Nikolić, frula, Violeta Marinović, violina, Jovica Miljković  harmonika, Slobodan Nedeljković drombulje i  Adam Orvad iz Danske, harmonika i Vlasi iz Makedonije – Kruševo.

Za drugo festivalsko veče planirane su dve promocije knjiga: Adama Orvada “Notni zapisi – 25 kola Slobodana Božinovića” i o Iliji Petrišoroviću, legendarnom vlaškom trubaču, koju priređuje Dimitrije Mikan Obradović. Veče vlaških hitova i literature posvećene legendama vlaške muzike biće zaokruženo nastupom KUD-a “Banjica” iz Krivelja.

Organizaciju Festivala vlaške muzike Gergina u Negotinu, a on se priređuje već devet godina zaredom i bliži se svom prvom jubileju, kao pokrovitelji potpisuju: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz Samarinovac, uz pomoć drugih brojnih sponzora i prijatelja.

 

Jovanka Stanojević, novinar