Festival „Gergina“ okupio afirmisane izvođače vlaške muzike i brojnu publiku

Tradicija se nastavlja! Uprkos prazničnom odmoru,  a posebno lošem vremenu,  jer je kiša lila tokom celog dana, revijalno, drugo veče Festivala „Gergina“ u Negotinu, obeležili su brojni učesnici kojima ni vremenske prilike nisu bile smetnja da doputuju u prestonicu vlaške muzike, Negotin, koji je to laskavo određenje stekao tokom osam godina trajanja ove muzičke manifestacije, trenutno jedinstvene u Republici

13087809_944890275630160_2190391010151398551_n

Dakle, Festival „Gergina“, posle prve večeri koju je obeležila grupa od dvadesetak nadarenih mladih vokalnih solista i instrumentalista, od kojih se većina muzički obrazuje, druge je na veliku izvođačku scenu Doma kulture“ „Stevan Mokranjac“, izveo još brojniju muzičku ekipu vokalnih solista i instrumentalista, koji su svojom pesmom i svirkom postali sinonim za vlašku muziku. Bilo je i onih izvođača kojima put iz evropskih prestonica u kojima žive nije bio prepreka da stignu na Festival u Negotinu i predstave se publici svojim muzičkim umećem.

13087843_944884778964043_8588404827412010814_n

Treće majsko i praznično vaskršnje veče donelo je reviju izvođačkih hitova na koje se prosto mora da reaguje emocijom. Počev od članica Etno grupe „Gergina“, koje su drugo festivalsko veče otvorile istoimenom pesmom i himnom manifestacije, a kasnije imale i dve  pesme po izboru, publici su se muzikom obratili Srećko Prvulović iz Gradskova, na klarinetu,  Staniša Radosavljević, vokalni solista iz Kučeva, kao i prošlogodišnji sveukupni pobednik takmičarske večeri Festivala i dobitnik Povelje „Božidar Janucić“, Nikola Caranović, učenik MŠ „Stevan Mokranjac“ u Negotinu na odseku harmonike. Revija je nastavljena nastupima mladih i talentovanih izvođača koji su svoje vatreno krštenje imali, upravo, na ranijim festivalima i uglavnom dobijali nagrade, pa je tako publika pozdravila Silviju Adamović, iz okoline Bora, uspešnu studentkinju  Muzičke akademije u Temišvaru, koja je na violini donela rumunske pesme i vlaška kola, ali i Violetu Marinović, koja prosto pleni svojom energijom i lakoćom sa kojom svira violinu. Iz Violete, koja je takođe bila pobednica Festivala u ranijim sezonama (Povelja Božidar Janucić), a koja se školuje u Beču, rečju, zrače ljubav i posvećenost violini.

13096306_944887605630427_6075241460093987075_n

U nastupima su svoja muzička umeća još jednom potvrdili pevač Duško Oprić iz Radujevca, čuveni frulaš Velja Kokorić, koji je nastupio u pratnji aranžera, harmonikaša Branislava Ikonića, kao i Jovica Miljković, iz Jabukovca, koji je harmoniku učio kod legende vlaške muzike Slobodana Božinovića. Za dobru atmosferu druge festivalske večeri „Gergina“, pobrinuli su se i članovi Duvačkog orkestra „Dar-Mar“ iz Knjaževca, koji su priredili muzički omaž svirajući melodije pesama legende vlaške muzike, Slobodana Domaćinovića. Na Festivalu „Gergina“ prvi put je nastupila Božica Nedeljković, iz Petrovca na Mlavi, koja živi i radi u Švajcarskoj, a koja je ove godine za produkciju PGP RTS snimila CD sa izvornim vlaškim pesmama. Publici se premijerno predstavio i vokalni solista iz Topolnice, Ljubiša Đorđević. Atmosferi je u odlično popunjenoj sali Doma kulture doprineo i poznati trubač, Dragan Njegušić iz Bukovča. Tokom večeri, bilo je još nekoliko veoma zapaženih predstavljanja. Aplauzima je nagrađena Biljana Boldeskić, vokalna solistkinja, kao i Goran Čurić, solista na saksofonu iz Mokranja. Predstavio se i Biser Kosovljanović na harmonici iz Gradskova, i potvrdio da je pravi naslednik muzičke tradicije svoje porodice. Doajen na muzičkoj sceni, Staniša Paunović iz Kučeva, koji duže od 45 godina svojim prepoznatljivim glasom pronosi slavu vlaške pesme, osmu godinu zaredom je učesnik Festivala, a publika je i ovog puta znala da nagradi njegovu interpretaciju i vernost manifestaciji. Danijela Pražić, profesor i direktor MŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova je omiljeno lice i glas negotinskih ljubitelja vlaške pesme. Danijela je ove godine promovisala vlašku muziku kao učesnik emisije „Ide Mile“, koju vodi Nenad Kamidžorac, a to je praktično učinila i svojim ovogodišnjim nastupom na revijalnoj večeri Festivala.

13100900_944889742296880_7969960864466193016_n

„Gergina“, festival vlaške muzike,  zadržao je internacionalni karakter i posebne redove posvećujemo učesnicima koji su doputovali iz Rumunije i Bugarske. Izuzetna interpretacija i scenski nastup vezuju se za mladu gošću Ileanu Mustaćel ( Ileana Mustacel) iz Rumunije. Prosto je plenila pesmom i pojavom. To isto važi i za Folklornu grupu „Fidankite“ iz Vidina, koja je do sada imala veliki broj nastupa na prestižnim festivalima u Bugarskoj, a prvi put na poziv organizatora, grupa je nastupila i u Negotinu. Među izvođačim stranog porekla bio je, domaćoj publici, već dobro poznati virtuoz na gajdama, Božidar Simeonom iz Bugarske, takođe.

Spomenimo još i nastupe dvojice Mokranjaca, Živojina Niculovića, na harmonici, ali i Živojina Markovića, koji godinama živi i radi u Švajcarskoj, a koji je specijalno za nastup na Festivalu „Gergina“, doputovao u zavičaj iz te alpske republike, želeći da se publici predstavi svojim umećem na usnoj harmonici.

13100716_944893218963199_130713332636868565_n

I za kraj ovog prikaza muzičke večeri koja je potrajala oko tri i po sata, reč dve i o orkestru Slobodana Pecića koji je skoro bez predaha pratio sve izvođače, a na kraju solističkim tačkama članova potvrdio svoju profesionalnost i virtuoznost. Počev od sjajnog Slobodana Pecića, na harmonici, Ljubodraga Radulovića, na trubi, Vitomira Stanojevića, na fruli i Žive Dinulovića na saksofonu, koji su imali višeminutni muzički spektakl u finišu osmog po redu Festivala „Gergina 2016“ u Negotinu. Među neumornim članovima orkestra su još bili Boban Milošević, gitara, Saša Radulović, klavijature i Slobodan Spasojević, bubnjevi.

Festival stremi svom prvom, desetogodišnjem jubileju. Već sada je po mnogo čemu jedinstven i valja ga čuvati, dograđivati i negovati. Organizatoru, Udruženju „Gergina“, sve čestitke kao nosiocu ideje da u srcu Krajine pokrene jednu ovakvu muzičku manifestaciju, koju kao umetnički direktor potpisuje Nenad Kamidžorac, a kao direktor Festivala, Živa Dinulović.

Podršku festivalu uz nekoliko pokrovitelja među kojima je Nacionalni savet Vlaha to učinio i praktičnim prisustvom svojih predstavnika na obe festivalske večeri, pružila je brojna i odana publika, kako iz Negotina i okoline tako i iz rasejanja, koja redovno stiže u zavičaj kako zbog vaskršnjih praznika, tako i zbog Gergine.

Osmi  Festival „Gergina“ je završen, živeo Festival !

Autor teksta: Jovanka Stanojević

Fotografije: Dragan Trikić Bale