Festival vlaške muzike “Gergina” obeležio desetogodišnji jubilej

Negotin je i ove godine na vaskršnji ponedeljak i utorak bio u centru pažnje kulturne javnosti, a pre svih ljubitelja dobre pevane i svirane vlaške muzike, kao i bogatog kulturnog nasleđa Vlaha. Upravo takve objedinjene sadržaje ponudilo je Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji je ove godine, zajedno sa brojnim učesnicima, gostima i publikom iz svih krajeva Srbije i susednih zemalja, obeležio desetogodišnji jubilej.

“Gergina” praznik pesme i dobre muzike

Pobednici 10. Gergine - mladost i talenat

Prve takmičarske večeri festivala pobedu je slavio mladi Dalibor Pandurević, solista na saksofonu iz Velike Jasikove u opštini Zaječar, kome je odlukom žirija pripala Povelja „Božidar Janucić“, prestižno priznanja Festivala vlaške izvorne muzike „Gergina“, kao i novčani iznos od 15 000 dinara. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Danijel Baronović iz Dušanovca u opštini Negotin, a najbolji instrumentalni izvođač je Irena Marić, solistkinja na fruli iz Osanice u opštini Žagubica. Njih je sponzor svih novčanih nagrada, “Aleksandrović”, darovao sa po 10 hiljada dinara. Po prvi put u tradiciji festivala dugoj 10 godina, dodeljena je i zahvalnica stranom državljaninu za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju vlaške muzike i ovoj muzičkoj manifestaciji. “Uveli smo priznanje za čuvare baštine van granica Srbije i verujemo da je to korak napred u cilju razvijanja i budućnosti festivala.

Dalibor Pandurević, solista na saksofonu, sveukupni pobednik 10. Gergine
Danijel Baronović iz Dušanovca najbolji vokalni solista
Irena Marić iz Osanice najbolji solista na instrumentu

Prvu Zahvalnicu naš žiri je dodelio mladoj i talentovanoj vokalnoj solistkinji Lori Asenovoj iz Bregova u susednoj Bugarskoj. Smatram da muzika nema granice i da spaja ljude i kulture”, izjavio je u obraćanju publici i učesnicima takmičarske večeri poznati srpski kompozitor, profesor dr Dimitrije Golemović, šef odseka za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koji je predsedavao petočlanim žirijem, a prethodno svojom besedom označio početak 10. “Gergine”. “Prisustvovao sam prazniku pesme i dobre muzike, u spoju mladosti i tradicije. Odluku je bilo teško doneti, pobednici su svi ali je naš zadatak bio da se odlučimo, a to smo učinili prateći nijanse u nastupima. Sudeći po reakciji publike mislim da nismo pogrešili”.

Dimitrije Golemović, kompozitor i etnomuzikolog na proglašenju pobednika 10. festivala Gergina

Nastupe 19 mladih takmičara, 6 vokalnih interpretatora i 13 instrumentalnih izvođača iz Srbije, Rumunije i Bugarske, sa profesorom Golemovićem je ocenjivao žiri u kome su bili Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Radio Beograda 2 i dvojica doajena vlaške muzike, saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan Gune Njegušić. Sve takmičare, prve festivalske večeri, pratio je orkestar mladog i perspektivnog harmonikaša Bobana Pecića u kome su, ljubiteljima vlaške muzike, bili dobro znani muzičari Goran Čurić- saksofon, Lazar Jovanović - truba, Nikola Mišić- gitara, Srđan Stanojević - klavijature i Miloš Pančić-bubnjevi.

Tokom prve večeri 10. Festivala “Gergina” u Negotinu posebno zapažen tridesetominutni nastup imali su članovi Omladinskog narodnog orkestra Beograd, osnovanog pre nekoliko godina pri muzičkoj produkciji RTS, koji danas radi pod pokroviteljstvom Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Omladinski orkestar Beograd

Sa orkestrom su nastupile Vesna Dimić i Biljana Petković, u duetu, solistkinja Marija Vučković, ali i pevač Boban Janošević iz okoline Bora, već poznat ovdašnjoj publici, koji je otpevao dve vlaške i veoma popularne pesme: „Staj, staj“ i „Jonje, Jonje“.

Publika je lepo prihvatila gostujući program pod nazivom “Muzika naroda Balkana”, koji je za predstavljanje u Negotinu priredio umetnički rukovodilac, maestro Slavko Mitrović Cale.

Prve festivalske večeri nastupio je i KUD “Đido” iz Brestovca u opštini Bor, koji ove godine obeležava sedam decenija uspešnog trajanja. Na samom otvaranju festivala nastupili su najmlađi čuvari tradicije i kulture Hor “Vivak – 2015”, pod upravom Dragane Simonović-Marinović. Ovaj hor radi pri Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” i do sada je imao veoma zapažene nastupe u Srbiji, Rumuniji i Austriji.

Najmlađi učesnici 10. Festivala Gergina - Hor Vivak iz Negotina

 

Poznati doajeni vlaške muzike podigli publiku na noge

U desetoj jubilarnoj sezoni Festival vlaške muzike “Gergina” bio je posvećen legendi vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015), a njegovi prijatelji muzičari su tokom druge, inače, revijalne večeri kao obaveznu izvodili neku od čuvenih Domaćinovih pesama, instrumentalisti, takođe. Publiku su, u prepunoj sali negotinskog Doma kulture, na noge podigli naši već afirmisani izvođači vlaške muzike, posebno Živa Dinulović, za koga neko s razlogom reče da je čovek- saksofon, Dragan Gune Njegušić, čuveni trubač, Ljubiša Božinović, harmonikaš, Staniša Radosavljević, ali i drugi pevači među kojima su bili Dragan Domaćinović, Danijela Pražić, Žika Cvetković, koji se nakon izvođenja spleta pesama Slobodana Domaćinovića, nadahnuto obratio publici, Velja Kokorić jedan od najboljih frulaša u vlaškoj muzici, koji redovno nastupa u pratnji poznatog harmonikaša Branislava Ikonića – Brke, Etno grupa “Gergina”, Duvački orkestar “Dar-mar” iz Knjaževca i još desetak poznatih izvođača vlaške muzike. Među učesnicima druge festivalske večeri su bili: KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice, osnovan daleke 1951. godine, koji danas broji oko 50 članova, sa igračima omladinske i starije izvorne folklorne grupe i solistima, Milanom Nikolićem, na duduku i sjajnom vokalnom solistkinjom Slobodankom Petrović. Posle njihovog prikaza spleta izvornih vlaških igara svima je bilo jasno zbog čega se to igre iz vlaške Kobišnice igraju u mnogim gradovima Srbije kao i u zemljama EU u kojima žive naši zemljaci. “Vredno je navesti da su poseban ton jubilarnom festivalu “Gergina” u Negotinu dali i Vlasi iz Makedonije, grupa “Gramosteanji” iz Skoplja, tako da smo povezali geografske prostore i spojili tradicije sa Cincarima, što nam je odavno i bila namera. Zadovoljan sam prikazanim, a orkestar maestra Slobodana Pecića je i ove godine blistao punim sjajem, baš kao i svi učesnici za koje je publika imala samo reči hvale.

Slobodan Pecić, Ljubodrag Radulović, Predrag Janković Peda i ostali članovi Pecinog ansambla

Pripreme za naredni festival počinjemo odmah, jer smo sada u obavezi da u narednoj sezoni budemo još uspešniji i bolji”, rekao je zatvarajući deseti jubilarni Festival “Gergina” u Negotinu, prim. dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora festivala i Udruženja “Gergina”, njegovog organizatora.

Prim. dr med. Siniša Čelojević, predsednik Udruženja Gergina na zatvaranju jubilarnog festivala

Festivalskim večerima prethodili programi “Dani Gergine”

Desetogodišnji jubilej, internacionalni Festival vlaške muzike obeležio je, inače, višednevnim dešavanjima. Manifestacija „Dani Gergine“ je počela promocijom CD izdanja 15 najlepših dueta vlaške muzike. Promovisano je i DVD izdanje „Lepote Krajine i Homolja“, koje potpisuju Vitomir Stanojević, naš čuveni virtuoz na fruli i novinar Miroslav Rajčić – Biser Rale.

Na „Danima Gergine“ bilo je mesta i za predstavljanje najnovijih štampanih izdanja. U zanimljivom programu, uz učešće učenika Negotinske gimnazije, troje autora: dr Siniša Čelojević, Elizabeta Dajić-Grimplinović, profesor nemačkog jezika i Snežana Čelojević, članice Etno grupe “Gergina” i istoimenog udruženja, govorilo je o priručniku pisanom na vlaškom, srpskom i nemačkom jeziku „Da se razumemo“ - SĂ NJE ÎNCĂLJEĐEM-LASS UNS VERSTEHEN“. Tokom festivala otvorena je Likovna izložba “Gergina 2018”, tematskog naziva “Savremena vlaška umetnost”. Ljubitelji vlaške tradicije i kulture mogli su da razgledaju i izložbu „Vlaška nošnja iz Kobišnice". Povodom festivala, privatnu zbirku Verice Todorović otvorili su, kako bi je prikazali široj publici, Muzej Krajine, KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice i Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”. Priređeno je i veče ljubavne poezije - promocija najnovije knjige poznatog Negotinca Krste Stankovića.

Na Festivalu- Episkop timočki, predsednik NSV i brojne zvanice

Na Gergini Episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom

Otvaranju Festivala vlaške muzike “Gergina” prisustvovao je Episkop timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom, Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, predstavnici opštine Negotin i drugi brojni gosti i zvanice iz mnogih gradova Srbije i naši ljudi iz rasejanja, koji su tokom vaskršnjih praznika boravili u zavičaju. Zapaženo je bilo prisustvo članova porodice Domaćinović iz Beča i Negotina, ali i Dragane Vojinović, veoma uspešne Prahovljanke u Francuskoj.

Festival su svojim prisustvom podržali i Dragiša Golubović, predsednik Saveza i Sindikata estradnih umetnika Srbije i Rade Jorović, istaknuti estradni umetnik, potpredsednik Saveza i promoter vlaške muzike.

Pokrovitelji i prijatelji festivala

Pokrovitelji Desetog festivala vlaške muzike “Gergina” i ove godine su bili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Kompanija Elixir-IHP Prahovo, Nikolić prevoz, Aleksandrović marketi Samarinovac i Alu fenster Negotin. Medijski pokrovitelj je bila TV Istok iz Salaša, a festival su pomogli i drugi brojni prijatelji Udruženja “Gergina”. Suorganizatori festivala su bili Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.

Jovanka Stanojević, novinar – Press centar “Gergine”

Fotografije: Dragan Trikić Bale