Festival vlaške muzike „Gergina“ opravdao očekivanja: Mladi čuvaju tradiciju

Violinista Lazar Čikarević iz Kučeva dobitnik je specijalnog priznanja „Božidar Janucić“ na 12. internacionalnom Festivalu vlaške muzike „Gergina“. Nagradu za najboljeg vokalnog solistu ponela je Milena Marković iz Negotina, a najboljeg instrumentalistu Anika Nikić iz Niša.

Festival „Gergina“ u svom 12. izdanju sa ciljem da na jednom mestu i pod jedan krov sabere vlašku kulturnu baštinu, osveži sećanje na tradicionalne, izvorne, instrumentalne i vokalne zvuke krajeva u kojima žive Vlasi okupio je u organizaciji istoimenog Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha, 17 mladih nada vlaškog melosa.

Šestoro vokalnih i 11 solista na saksofonu, violini, fruli, harmonici i trubi iz Negotina, Podvrške, Bora, Duboke, Majdanpeka, Niša, Vlaola, Donjeg Milanovca, Osanice, Vrbnice, Osnića, Kučeva i Male Kamenice prve festivalske večeri nastupilo je uz pratnju orkestra Bobana Pecića, svako u svom najboljem izdanju da pokaže publici i žiriju svoj doživljaj vlaške muzičke kulture i svoj doprinos da tu kulturu sačuva od zaborava.

„Zadovoljstvo je bilo slušati i gledati mlade koji pevaju i sviraju i u nama se budi nada da vlaška muzika neće nestati sa njihovim očevima i dedovima već da će oni nastaviti da dodaju tu jednu novu kariku u lancu. Zahvaljujući njima narodna muzika u novom okruženju zna da zazvuči i na jedan pravi izvorni način“, kaže dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

Lazar Čikarević, dobitnik specijalnog priznanja “Božidar Janucić”

Stručni žiri, koga su uz dr Golemovića činili i Marija Vitas, etnomuzikolog i potpredsednik World Music asocijacije Srbije, kao i Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu specijalnu nagradu festivala, koja nosi ime krajinskog Paganinija, Božidara Janucića, dodelili su Lazaru Čikareviću, mladom violinisti iz Kučeva.

„Uzbuđenje je preveliko. Dobiti nagradu na ovakvom festivalu je još jedan od mojih uspeha. Moj otac je učio da svira violinu kod Božidara Janucića, a ja sada nosim nagradu sa njegovim imenom. Svirao sam „Dje Duor“ (Čežnja) melodiju iz pesme „Ma fakut muma frumuasa“ (Rodila me majka lepu) i „Uora Jasminji“ (Jasminino kolo) zato što su mi one bliske, nekako iz duše, od malena ih volim, kao što volim i violinu koja mi je prirasla srcu dok sam kao mali slušao svog oca Željka i eto poželeo da je sviram i da sviram uz njega“, kaže Lazar Čikarević, inače učenik treće godine Ekonomsko- trgovinske i mašinske škole u Kučevu.

Milena Marković, najbolji vokalni solista 12. Festivala vlaške muzike “Gergina”

Najbolji vokalni solista je Milena Marković, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije, kojoj je ovo i druga nagrada na Festivalu vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu.

„Odlučila sam se da se ovoga puta predstavim kompozicijom „Padurje suoro padurje“ zato što ima i lepu melodiju i temu i poruku. Volim vlašku muziku, u genima mi je, a i od mame Danijele sam naučila puno vlaških pesama. Dosta sam se spremala za ovaj nastup i pobeda mi puno znači“, kaže Milena Marković.

Anika Nikić, najbolji instrumentalista Festivala vlaške muzike “Gergina”

Nagradu za najboljeg instrumentalistu ovogodišnjeg festivala ponela je Anika Nikić solista na fruli iz Niša.

“Jednostavno ta lepota u vlaškoj muzici me je nekako privukla. Frulu sviram već pet godina. Učila sam je kod Dimitrija Nikolova iz Leskovca, a bilo je i par časova kod Velimira Kokorića. Kako je tata, Dragan iz ovog kraja, Negotinac, i stalno istražuje gde su takmičenja poželela sam da dođem i ovde, zato mi i pobeda puno znači jer ostaje u srcu”, kaže Anika, inače učenica petog razreda osnovne škole.

12. Festivalu dje muzika Vlahilor „Gergina 2021“ Njigotjin

Na 12. Festivalu vlaške muzike u Negotinu videla se, pre svih, simbioza mladosti i tradicije jer su učesnici ovog muzičkog nadmetanja, rekao je to i stručni žiri, pokazali visoke umetničke domete, ali i želju da sačuvaju tradiciju, jezik i kulturu, što je uostalom, uz pružanje pune podrške mladim talentima, i cilj ove svetkovine muzike.

“Izuzetno mi je drago što takmičarsko veče iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih jer je nama cilj da mladi zavole vlašku muziku, da je interpretiraju isto tako dobro kao i njihove starije kolege, jer će jednog dana oni biti zvezde revijalne večeri. Drago mi je da nam takmičari dolaze iz svih krajeva Srbije  u kojima žive Vlasi, od Kladova, Niša, Braničeva, Homolja, maltene iz cele severoistočne Srbije, a dogodine i van granica Srbije”, kaže dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

I kako reče otvarajući ovogodišnji Festival legenda našeg narodnog melosa Rade Jorović, okupili su se u Negotinu svi oni koji ovu muziku osećaju u srcu.

„Ja ne razumem vlaški, ali osećam ga u krvi, a to moram da pozdravim!


Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.