Likovna izložba „Gergina 2018“

„Kolektivne izložbe su izuzetno važne i dragocene. One stvaraju percepciju i dobar ukus posmatrača, one kreiraju publiku“.

 

Praznična Likovna izložba „Gergina 2018“

 

Uoči početka Desetog jubilarnog festivala vlaške izvorne muzike „Gergina“, u ponedeljak 9. aprila u večernjim satima, u galerijskom prostoru Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, okupili su se ljubitelji likovne umetnosti u želji da prisustvuju otvaranju izložbe “Gergina 2018”, na kojoj su izložena dela nekoliko poznatih krajinskih stvaralaca.

Miloje alu Demiresku, grafički dizajner i slikar, selektor izložbe „Gergina 2018“ , prvi s leve strane

„Kao selektor izložbe „Gergina 2018“, imao sam lep ali nimalo lak zadatak da među mnogo dobrih vizualnih umetnika izaberem njih nekoliko koji bi predstavili likovnu scenu negotinskog podneblja. Negotin ima dugu i bogatu tradiciju, kako likovne, tako i kulture uopšte i kao takav predstavlja kulturni centar istočne Srbije. Festival „Gergina“ od svog nastanka u svom pratećem, sadrži likovni deo ali je ovo prvi put da je načinjen iskorak i da je predstavljena kolektivna izložba. Trudićemo se da to postane praksa ubuduće i da predstavimo umetnost svih onih krajeva gde žive Vlasi. Naravno, nije uslov da umetnici budu Vlasi i to nije važno. Važno je da je vlaška kultura oblikovala mentalitet i umetnost tog kraja“, ističe Miloje Demiresković, selektor Likovne izložbe „Gergina 2018“ i član Organizacionog odbora festivala.

Otvaranje Likovne izložbe „Gergina 2018“

Na izložbi „Gergina 2018“, publika je mogla da razgleda radove Dušanke Botunjac, Dragoljuba Stajkovića, Dragane Jaćimović, Nedima Hadžiahmetovića, Silvije Bogić, Dušana Stefanovića i Miloja Demireskovića.

Likovnu publiku i novinare u Galeriji Doma kulture okupila „Gergina“

Besedeći, Likovnu Izložbu „Gergina 2018“ otvorio je Saša Skalušević Skala, književnik, koji je napisao i tekst kataloga za praznično okupljanje ljubitelja likovne umetnosti. Osvrt na ovaj festivalski program završićemo, upravo, njegovim rečima:

„Kuriozitet i bogatstvo ove svakako vredne i zanimljive izložbe, pored samih istaknutih dela, je i taj što svi ovi autori iako različite životne dobi i umetničkih puteva, stvaraju i svojim delom obitavaju na teritoriji opštine Negotin, što je umetnost sama po sebi u ovom vremenu ogromnih migracija.“

O posebnosti i bogatstvu izložbe „Gergina 2018“, besedio Saša Skalušević, književnik

Svima onima koji nisu bili u prilici da razgledaju izložbu „Gergina 2018“ poklanjamo galeriju fotografija sa njenog otvaranja u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Press centar Festivala „Gergina“

Fotografije za galeriju: Dragan Trikić Bale