Negotinsko leto – VEČE SA „GERGINOM“

5Minulog vikenda, u subotu, drugog avgusta, na centralnom gradskom Trgu „Stevan Mokranjac“, u okviru ovogodišnjeg Negotinskog leta, ovdašnje Udruženje „Gergina“ priredilo je celovečernji program pod nazivom „Veče sa Gerginom“.

Tokom devedesetominutnog programa „Veče sa „Gerginom“, mnogobrojnoj publici, koja je ispunila centar grada, predstavili su se frulaš Drago Nikolić, Jovica Miljković i Žika Niculović na harmonici a Žika Marković na usnoj harmonici.

Spletom igara iz Timočke Krajine, predstavili su se najmlađi čuvari tradicije ovog kraja – pioniri KUD „Mokranjac“ iz Mokranja, dok su članice Etno grupe „Gergina“ priredile poseban deo programa, koji je izmamio mnoštvo aplauza onih koji su se odlučili da praznično veče provedu na gradskom trgu.

2Bila je ovo prilika da primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja „Gergina“, podseti na najznačaje aktivnosti tokom nešto manje od pet godina, koliko ovo udruženje postoji.

-Udruženje „Gergina“ formirano je u Negotinu, 15.decembra 2009.godine, sa željom da radi na očuvanju kulturnog nasleđa Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i čitavoj Srbiji i u okolnim državama u kojima žive Vlasi .

Od pre četiri godine, Vlasi svoja prava, u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, ostvaruju u okviru Nacionalnog saveta Vlaha, u čijem radu od samog početka, aktivno učestvuju i članovi Udruženja „Gergina“.

10Za nešto manje od pet godina, članovi Udruženje „Gergina“ su organizovali pet festivala izvorne vlaške muzike “Gergina”, kreirali vlaško pismo, koje je 24.januara 2012.godine, usvojio Nacionalni savet Vlaha, štampali mnoštvo publikacija i knjiga, za decu i odrasle, na vlaškom pismu. Udruženje „Gergina“ je, zajedno sa Nacionalnim savetom Vlaha, doprinelo da se u obrazovni sistem Republike Srbije, uvede predmet “Vlaški govor sa elementima nacionalne (vlaške ) kulture”, a uz finansijsku pomoć Fonda za otvoreno društvo Srbija, uspešno, je realizovan i projekat “Afirmacija multikulturalnosti kroz inkluziono obrazovanje vlaške nacionalne manine“.

6Takođe,uz pomoć Nacionalnog saveta Vlaha, štampali smo Basne za decu, sa pratećim CD nosačem zvuka, stotinu najlepših vlaških pesama sa MP3 nosačem zvuka, kao I dve monografije, sa pratećim MP3 nosačima zvuka, posvećene doajenima vlaške muzike – Slobodanu Domaćinoviću i Staniši Paunoviću

Za doprinos u očuvanju kulture, identiteta i jezika vlaške nacionalne manjine, 2013. godine, Udruženje “Gergina” je dobilo Majsku nagradu Opštine Negotin – istakao je primarijus dr Siniša Čelojević.