ŠESTI FESTIVAL „GERGINA 2014“

22.04.2014.

U organizaciji Udruženja „Gergina“ iz Negotina, u glavnom gradu Negotinske Krajine održan je dvodnevni festival vlaške muzike „Gergina 2014“

ŠESTI FESTIVAL „GERGINA 2014“

1

5NEGOTIN – U negotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“, 21. i 22. aprila, odnosno drugog i trećeg dana Vaskrsa, održan je Šesti festival vlaške muzike „Gergina 2014“, čiji su pokrovitelji, ove godine, bili Ministarstvo kulture Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin i „Eliksir grupa – IHP Prahovo“.

 

– Ponosan sam što je Nacionalni savet Vlaha i ove godine, jedan od pokrovitelja, Festivala „Gergina“, koji je postao jedna od najprestižnijih manifestacija čiji je cilj očuvanje tradicije, jezika i kulture Vlaha u Srbiji. Krovna organizacija Vlaha Srbije, koja godinama pomaže ovaj festival, to će činiti i u narednom periodu, jer želimo da damo podršku onima koji rade na očuvanju svega što nas karakteriše i identifikuje kao manjinu – rekao je Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha koji je zvanično otvorio Festival.

Kao i ranijih godina, prvo festivalsko veče imalo je takmičarski karakter i bilo je rezervisano za mlade i neafirmisane vokalne soliste i instrumentaliste. Među sedamnaestero učesnika, Srđan Petrović, mladi virtouz na harmonici iz Topolnice kod Majdanpeka, bio je najbolji instrumentalista, a Ivica Prvulović iz Gradskova kod Zaječara, najbolji vokalni solista, šestog po redu, festivala „Gergina 2014“. Specijalnu nagradu, sada već prestižnog negotinskog festivala, koja nosi ime proslavljenog violiniste Božidara Janucića, ove godine, dobio je Aleksandar Živković, solista na fruli iz Boljevca, učenik Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, na odseku klarineta.

6Ovakvu odluku publici, koja je salu negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ ispunila do poslednjeg mesta, saopštio je maestro Ljubiša Pavković, predsednik žirija u kome su bili i Maja Stojanović i Slobodan Domaćinović, istaknuvši da nije bio lak zadatak da se izdvoji samo troje najboljih, od ukupno sedamnaest instrumentalista ili vokalnih solista, koji su ove godine bili učesnici Festivala u glavnom gradu Negotinske Krajine.

– Izuzetna mi je čast što sam dobio priliku da večeras budem sa vama i dam svoj skromni doprinos organizaciji vašeg Festivala. Vi ste već postigli mnogo, samim tim što ste, evo već šesti put, uspeli da okupite ovoliko izvođača sa ciljem da, zajednički, radite na očuvanju kulturne baštine Vlaha – rekao je Ljubiša Pavković, čuveni srpski virtouz na harmonici, koji je bio predsednik stručnog žirija Šestog festivala „Gergina 2014“.

Kako je rekao Ljubiša Pavković, za fizionomiju Festivala „Gergina“ koji je već zauzeo istaknuto mesto na muzičkoj mapi Srbije, zaslužni su mnogi koji su odradili pionirski posao u njegovom profilisanju, ali je posebno istakao Nenada Kamidžorca, muzičkog urednika Drugog programa Radio Beograda, u ulozi umetničkog direktora i etnomuzikologa Dimitrija Mikana Obradovića.

Osim tri prvonagrađena učesnika, prve festivalske večeri, negotinskoj publici su se predstavili i vokalni solisti, Julija Barbulović iz Rudne Glave kod Majdanpeka i Slobodan Dujkić iz Bora. Svoje umeće sviranja na fruli, festivalskoj publici su predstavili Maja Kostandinović iz Valakonja kod Boljevca, Goran Petković iz Radenke kod Kučeva, Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora i Nemanja Stojanović iz Rudne Glave kod Majdanpeka. Lazar Jovanović iz Zaječara bio je jedini trubač koji se predstavio festivalskoj publici prve, takmičarske, večeri, a saksofonisti Kristijan Gocić iz Malajnice i Saša Caranović iz Miloševa bili su u grupi onih koji su predstavljali „duvače“na Festivalu u Negotinu.

Osim pobednika Srđana Petrovića, svoje umeće sviranja na harmonici pokazali su i Andrej Raducić i Nikola Caranović iz Negotina, a festivalskoj publici su se predstavili i klarinetista-gajdaš Boban Trailović iz Bukovske kod Kučeva, kao i violinisti Stefan Stefanović iz Miloševa i Aleksandar Ikonić iz Vratne kod Negotina.

Prave ovacije, prve festivalske večeri, kao posebni gosti, spletom vlaških kola iz Gornjeg Poreča, doživeli su najmlađi članovi Kulturno umetničkog društva „Rudna Glava“, koji su, praćeni aplauzima pokazali da su verni čuvari folklorne tradicije.

Za razliku od prve festivalske večeri, koja je imala takmičarski karakter, kada su nastupili mladi i neafirmisani čuvari vlaške kulturne baštine, koje je pratio orkestar Javora Tufarevića, drugo veče je bilo rezervisano za već poznata imena ovog melosa, koji su nastupili u pratnji orkestra Srđana Demirovića.

Brojna negotinska publika, koja je salu Doma kulture „Stevan Mokranjac“ ispunila do poslednjeg mesta, bila je u prilici da vidi i čuje vokalne soliste, Slobodana Domaćinovića, Stanišu Paunovića, Danijelu Pražić, Branku Bukacić, Tanju Čukić, Jelu Marjanović i Etno grupu „Gergina“.

U revijalnom delu Festivala grupu instrumentalista predvodili su Njelucu Murđile, trubač iz Rumunije i kavalista Gjorgi Kostadinov iz Bugarske, dok je maestro Ljubiša Pavković, druge večeri Festivala, beležnicu predsednika žirija zamenio harmonikom, koju su svirali i Jovica Miljković i jedan od prošlogodišnjih pobednika Boban Pecić. U revijalnom delu programa učestvovali su violinisti Violeta Marinović i Željko Čikarević, saksofonista Predrag Janković, frulaš Drago Nikolić, klarinetista i frulaš i Srećko Prvulović, kao i trubači Mikan Njegušić, Nenad Stajković.

7U istom ambijentu, u revijalnom programu druge festivalske večeri, spletom vlaških kola predstavili su se članovi Kulturno umetničkog društva „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča.

U ime Organizacionog odbora Festivala koji osim predsednika UO „Gergina“, primarijus dr Siniše Čelojevića čine i Bora Anđelović, menadžer Festivala, Dragan Andrejević, Živojin Dragišić, Samir Balanesković, Slađana Stojanović, Miloje Dimiresković, Vanja Stanojević i Novica Lapadatović, nagrađenima je čestitao a ostalim učesnicima i festivalskoj publici zahvalio se primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora i UO Udruženja „Gergina“.

– Večeras, kada, po šesti put, spuštamo zastavu Festivala „Gergina“, jasno je da je on postao deo naše tradicije, kao što je to i bogata kulturna baština Vlaha, koju Udruženje „Gergina“ želi da od zaborava sačuva, stavljajući je pod isti krov sa kulturnom baštinom ostalih naroda koji žive u zajedničkoj nam državi Srbiji – rekao je primarijus dr Siniša Čelojević.

Na Šestom festivalu vlaške muzike „Gergina 2013“, koji je u Negotinu trajao dva dana, učestvovalo je više od stotinu vokalnih solista, instrumentalista, vokalnih grupa i članova folklornih ansambala, a program je pratilo više od hiljadu gledalaca.

Kao i prethodnih pet festivala i ovaj je održan uz veliku i nesebičnu pomoć sponzora.

Generalni sponzor bio je „Nikolić prevoz“ iz Samarinovca, a sponzori „Alu fenster“ Negotin, „Aleksandrović d.o.o“ Samarinovac, „Bolji život“ Rtkovo, Kafe „Kralj“ Negotin, „Centar promet“ Radujevac, „Flora plus“ Negotin, Pekara „Vesa“ Kobišnica, Pekara „Matalj“ Negotin, Vinarije „Aglaja“, „Dajić“, „Janucić“ i „Matalj“, dok je nagrađenima čekove u iznosu od po 5.000 dinara, dodelila firma „Tekijanka“.

 

Bogat sadržaj pratećih programa

8Prvog dana, Šestog festivala vlaške muzike „Gergina 2014“, u Galeriji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“, otvorena je izložba slika, pod nazivom „Pronađeni u prevodu“, proslavljenog krajinskog umetnika Dragoljuba Stajkovića – Stajka, koju je otvorila njegova mlađa koleginica Dragana Jaćimović.

Druge večeri Festivala, u istom prostoru, promovisana su i tri nova štampana izdanja Udruženja „Gergina“ i Nacionalnog saveta Vlaha: monografije o Staniši Paunoviću i Slobodanu Domaćinoviću, kao i zbirka 100 najlepših vlaških pesama.

Fotografije sa šestog festivala vlaške narodne muzike „Gergina 2014“ , u Negotinu:

f1f2f3

Autor: Živojin R. Dragišić , Odbor za obaveštavanje i izdavačku delatnost