U susret novembarskim izborima za Savete nacionalnih manjina u Srbiji

Vlaška nacionalna manjina iz Krajine sumnja u regularnost izbora

Predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha ”Gergina” i nosilac Izborne liste – Udruženje „Gergina“ Negotin, primarijus dr medicine Siniša Čelojević, „Da ne zaboravimo ko smo“,  predstojeće neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, raspisane za 4. novembar,  već sada ocenjuje neregularnim, navijačkim i obojenim politikom. Iako je verovao da će treće po redu izjašnjavanje pripadnika manjina u Srbiji biti bolje organizovano i u skladu sa aktuelnim republičkim zakonima, već sada je izvesno da tako neće biti i da će se zapravo voditi mrtva trka s obzirom da je politika dovela u sumnju regularnost predstojećeg izjašnjavanja, poručuje Čelojević. “ Mislim da političari imaju preča posla za koja su dobro plaćeni i smatram da Nacionalni savet Vlaha treba da ostave nama Vlasima. Mi ćemo se za prava koja nam zakonom pripadaju boriti bez partijskog uplitanja, koje je, već sada više nego očigledno”.

Članovi Udruženja “Gergina” u Beogradu, povodom predaje liste

Na pitanje šta je dovelo do ovakvih tumačenja i poruka javnosti , Čelojević kaže:

“Očigledno je da je aktuelna vlast u Srbiji dala sebi zadatak da “pod svoju šapu” stavi svaki segment društva, od vrtića do republičkog Parlamenta. U realizaciji tog zadatka, očigledno je, moraju da učestvuju svi, kojima je vladajuća elita dala deo “kolača”. Svedoci smo da, ovih dana, i perjanice aktuelne negotinske vlasti, očigledno, nemajući prečeg posla, izvršavaju svoj deo “domaćeg zadatka” u vezi sa predstojećim izborima za Nacionalni savet Vlaha. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da predsednik opštine i njegova zamenica, organizuju sastanke po selima, u kojima žive Vlasi, kako bi tamošnje žitelje ubedili da svoj glas daju “njihovoj listi”!? 

No, pošto oni, očigledno, ne znaju kojim poslovima treba da se bave i da im se posvete, red je da ih neko podseti da su im birači dali glas ne da se mešaju u izbore koji se tiču, isključivo, Vlaha, već da se bore da poboljšaju uslove živote svih građana opštine Negotin, da dovode investitore, da otvaraju nova radna mesta, da asfaltiraju puteve, da se bore za zdravu životnu sredinu. Dakle, u spisak njihovih aktivnosti, svakako ne spada zloupotreba političkih funkcija koje su dobili zahvaljujući slepoj partijskoj poslušnosti.

Nadamo se da će jednog dana morati da objasne zbog čega su, u svrhu ove besmislene i ogoljene partijske agitacije, koristili skupocene, službene, automobile kupljene parama stanovnika opštine Negotin, pa i parama Vlaha, koje obmanjuju da sve to rade u njihovom najboljem interesu, mada o Vlasima ne znaju gotovo ništa. Niti bi ovi izbori, koji su, isključivo, stvar pripadnika vlaške nacionalne manjine, trebalo da se tiču političara. Oni već imaju funkcije koje su im stranke dodelile. 

Oni kao da nisu čuli i ne znaju da postoji Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji predviđa njihovu depolitizaciju? Lokalni političari  direktno krše taj Zakon, a to je kažnjivo i to treba da znaju”.

Predaja Izborne liste Udruženje „Gergina“ Negotin, RIK Beograd, septembar 2018.

 

Uočena aktivnost negotinskih lokalnih čelnika koji na terenu, prema rečima Siniše Čelojevića, agituju za listu “Vlasi za Srbiju”, na kojoj među 23 kandidata gotovo i da nema Vlaha iz Negotinske Krajine, a čiji je nosilac Novica Janošević, predsednik Opštine Kučevo, je daleko od regularnog toka stvari u susret izborima. Ta lista je, misle mnogi pripadnici vlaške zajednice u Krajini, skrojena po meri Srpske napredne stranke, a ne po meri  vlaške manjine.

“Nema potrebe da naši lokalni političari prednjače u širenju neistina o razlozima zbog kojih članovi Udruženja “Gergina” nisu želeli da se nađu na nekoj  takvoj listi.  Poručujemo im da jednostavno na tim njihovim, partijskim kružocima objasne ljudima da su želeli da ponize “Gerginu”, nudeći njenim članovima mesta u drugom delu liste, umesto da budu na vrhu, gde im je i mesto. Logično je bilo da takvu “nepristojnu ponudu” odbijemo.

Mi političare ne možemo sprečiti da se bave ovim nečasnim radnjama, ali smo sigurni da naši mudri Vlasi znaju ko zaista brine o njihovim interesima i da će, na predstojećim izborima, dati svoj glas listi broj 2 - Udruženje „Gergina“ Negotin-Primarijus dr Siniša Čelojević – jer je to lista koja će zaista zastupati interese Vlaha.”

Fotografija sa predaje liste ili plakat

 

Kako će praktično izgledati izborni dan 4. novembra u Srbiji u Udruženju “Gergina” već sada pretpostavljaju, jer nadležni nisu baš ništa preduzeli da pozitivno odgovore na zahtev tog Udruženja i povećaju broj biračkih mesta u opštini Negotin, u skladu sa  brojem opredeljenih i upisanih građana u Poseban birački spisak.

" S obzirom da su predstojeći izbori za nas pripadnike vlaške nacionalne manjine veoma važni, mi smo kao Udruženje  blagovremeno uputili dopis Vladimiru Dimitrijeviću, predsedniku Republičke izborne komisije, čelnicima Opštine Negotin,načelniku Borskog okruga i javnosti, nastojeći da utičemo na otklanjanje jednog od najvećih nedostataka koji su bitno uticali na loše rezultate prethodnih izbora. Uprkos našim zahtevima u opštini Negotin ostaju samo četiri biračka mesta i to na lokacijama koje su potpuno promašene, što su pokazali prethodni izbori. Na našem sajtu smo o ovom problemu opširno pisali u tekstu od 17. jula ove godine, pod naslom: „Vlaška nacionalna manjina u Krajini predlaže bolje uslove za predstojeće izbore”.

Vlaška nacionalna manjina u Krajini predlaže bolje uslove za predstojeće izbore

Mi smo ovih dana dobili dopis načelnice Opštinske uprave kojim se izražava saglasnost da u opštini Negotin ostanu četiri biračka mesta što uopšte nije ni bila suština naših predloga i zahteva. Nije u pitanju saglasnost za nešto što već postoji, a uzgred i daje loše rezultate. Mi smo se obratili sa zahtevom da se razmotre naši predlozi zasnovani na praksi koji bi dali bolje rezultate izbora za nacionalne savete. Zbog toga je za nas u „Gergini“ ovaj dopis neprihvatljiv, ali mi nažalost ne možemo da promenimo stvari, tako će umesto s naše strane traženih 10 biračkih mesta, na izborima ponovo biti otvorena samo četiri. 

Dopis opštine o broju biračkih mesta

 

Sve što sam do sada naveo upućuje na zaključak da se otvoreno lobira za listu o kojoj sam već govorio, a na kojoj naših Vlaha nema. Nama sramno ne pružaju mogućnost da imamo veći broj mesta na kojima ćemo se izjašnjavati, a za to vreme u drugim opštinama lokalna administracija i bez zahteva tamošnjih ljudi, za predstojeće izbore dodatno pojačava broj biračkih mesta. Uprkos činjenici da je i ranije u ostalim opštinama Timočke Krajine njihov broj bio mnogo veći u odnosu na broj upisanih u Poseban birački spisak. U opštini Majdanpek je bilo 6 biračkih mesta za upisanih 1.924 lica, u Zaječaru  na 1.770 upisanih  bilo je 7  biračka mesta, a u Boljevcu na  2.806 upisanih, 11 biračkih mesta. Ne treba prenebregnuti podatak s početka ovog razgovora da je kod nas u opštini Negotin, u PBS bilo upisano čak 2 487 građana. Svojski smo se zalagali i trudili da nam se u negotinskoj opštini omoguće bolji uslovi ali za to nije bilo sluha a očigledno ni dobre volje.“  

Zbog toga, nagoveštava Čelojević, postoji mogućnost bojkota izbora 4. novembra?

“Iako želimo da iskoristimo zakonsko i Ustavom zagarantovano pravo , onako kako to rade i pripadnici drugih manjina, mislim da ćemo razmotriti mogućnost bojkota predstojećih novembarskih izbora, jer su nam i bukvalno uskraćeni povoljniji uslovi za izjašnjavanje i ravnopravan tretman. Time nećemo na gubitku biti samo mi već i Srbija s obzirom da ćemo i dalje imati nepotpune podatke, jer zvaničnih  o stvarnom broju Vlaha koji žive u Srbiji-nema. Mi nismo spremni da učestvujemo u nekorektnoj i nezakonitoj izbornoj farsi prema scenariju vladajuće partije”, kategoričan je Siniša Čelojević, nosilac Izborne liste – Udruženje „Gergina“ Negotin, primarijus dr medicine Siniša Čelojević, na neposrednim  izborima za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, zakazanim za 4. novembar.

Rešenje izborne komisije o predaji i potvrdi liste

 

U Poseban birački spisak vlaške manjine, prema podacima iz 2014. godine, bilo je upisano samo 27.694 Vlaha, što ne odgovara pravom stanju, jer se procenjuje da u Srbiji živi oko 500 000 pripadnika vlaške zajednice. Šta će doneti predstojeći izbori i da li će proteći bez Vlaha iz Negotinske Krajine, koji su podržali listu Udruženja “Gergine”, zavisiće i od odgovora koji se očekuje iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i ministra Branka Ružića, kome je upućen dopis o svim uočenim nepravilnostima i problemima koji prate pripreme Vlaha za prestojeće izbore. Dopis je takođe upućen i RIK-u,Kancelariji za ljudska i manjinska prava,Zaštitniku građana i kancelariji OEBS-a u Beogradu.

Dopis Ministru Branku Ružiću