V FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE “GERGINA 2013”

1NEGOTIN – Lazar Jovanović, trubač iz Zaječara, najbolji je instrumentalista a Srećko Prvulović iz Gradskova, kod Zaječara, najbolji vokalni solista, petog po redu festivala „Gergina 2013“, koji je u organizaciji istoimenog udruženja iz Negotina i pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Vlaha, Opštine Negotin i „Eliksir grupe – IHP Prahovo“, održan u glavnom gradu Negotinske Krajine. Prestižnu nagradu jubilarnog negotinskog festivala, koja nosi ime proslavljenog violiniste Božidara Janucića, dobio je, ove godine, Boban Pecić, harmonikaš iz Negotina.

Ovakvu odluku doneli su Velja Kokorić, predsednik i Gordana Stojićević i Maja Stojanović, članice stručnog žirija, koji nije imao lak zadatak da se opredeli za samo troje najboljih, od ukupno dvadeset i jednog instrumentaliste ili vokalnog soliste, koliko ih je, ove godine, učestvovalo na već tradicionalnom Festivalu „Gergina 2013“ koji je održan 6. i 7. maja, na velikoj sceni negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

– ” Izuzetna mi je čast što sam dobila priliku da večeras budem sa vama i dam svoj skromni doprinos jubileju vašeg Festivala. Vi ste već postigli mnogo, samim tim što ste, evo već peti put, uspeli da okupite ovoliko izvođača sa ciljem da, zajednički, radite na očuvanju nematerijalne kulturne baštine ” – rekla je Gordana Stojićević, poznata interpretatorka narodne muzike koja je bila članica stručnog žirija.

Kako je istakla Gordana Stojićević, za fizionomiju Festivala „Gergina“ koji je već zauzeo, istaknuto mesto na muzičkoj mapi Srbije, zaslužni su i Srđan Demirović, virtouz na harmonici, direktor Festivala, Nenad Kamidžorac, muzički urednik Drugog programa Radio Beograda, u ulozi umetničkog direktora, a posebno etnomuzikolog Dimitrije Mikan Obradović, u ulozi selektora Festivala.

Prve festivalske večeri, osim tri prvonagrađena učesnika, negotinskoj publici su se predstavili i vokalni solisti, Aleksandar Živković, iz Boljevca, Ljupče Vojinović iz Luke kod Bora, Sandra Radovanović, iz Metovnice kod Bora, kao i sestre Slađana i Selena Kokić, iz Lubnice kod Zaječara. Svoje umeće na harmonici, festivalskoj publici su predstavili Srđan Petrović, iz Topolnice kod Majdanpeka, Bojan Verbunkić, iz Rtkova kod Kladova, Andrej Raducić iz Negotina, Saša Đorđević iz Majdanpeka i Dejvid Mustacović iz Halova kod Zaječara. Čarobne zvuke frule publici su predstavili Aleksandra Kurkić iz Bogovine kod Zaječara, Stefan Radovanović iz Metovnice, Aleksandar Živković iz Boljevca, Boris Janković iz Osnića, kod Boljevca i Biljana Jovanović iz Luke kod Bora. A umilne zvuke violine, publici su podarili Mladen Žurkić iz Kučeva i Aleksandar Ikonić iz Vratne kod Negotina, dok su Saša Caranović iz Miloševa kod Negotina i Živojin Marković iz Mokranja kod Negotina, svirali na saksofonu, odnosno, usnoj harmonici.

U revijalnom delu programa, prve festivalske večeri, dečija vokalna grupa „Lastavica“ iz Kobišnice kod Negotina, predstavila je najmlađe čuvare tradicionalne vlaške pesme, a Etno grupa „Marinika“ pokazala je kako to rade dame koje u ovoj oblasti imaju višegodišnje iskustvo. Na istom zadatku bila je i Vionera Paunović, uz pratnju orkestra „Istočnici“, inače dobitnica prestižne nagrade čuvara naše baštine emisije „Šljivik“ i članovi Kulturno umetničkog društva „Floričika“ iz Jabukovca, publici pokazali svoje folklono umeće.

Za razliku od prve festivalske večeri, koja je imala takmičarski karakter, kada su nastupili mladi i neafirmisani čuvari vlaške kulturne baštine, drugo veče je bilo rezervisano za već poznata imena ovog melosa, koji su nastupili u pratnji orkestra Srđana Demirovića.

Brojna negotinska publika, koja je salu Doma kulture “Stevan Mokranjac” ispunila do poslednjeg mesta, bila je u prilici da vidi i čuje vokalne soliste, Ljiljanu Nestorović Đokić, iz Negotina, Branku Bukacić, iz Bukovča, Danijelu Pražić, iz Kladova, Stanišu Paunovića i Stanišu Radosavljevića, iz Kučeva, Slobodana Domaćinovića, iz Negotina, kao i mladu violinistkinju Violetu Marinović iz Jabukovca, Velju Kokorića, frulaša iz Beograda, Živu Dinulovića, saksofonistu iz Podvrške kod Kladova, Marjana Barbulovića, harmonikaša iz Halova kod Zaječara i Ljubišu Panića, frulaša iz Radujevca.

U revijalnom delu Festivala nastupio je i Božidar Simeunov, gost iz susedne Bugarske, koji je svojim bravuroznim interpretacijama na gajdama, zapalio negotinsku publiku. Ženska vokalna  grupa “Gergina” iz Negotina, mada postoji samo godinu dana, bila je dostojni predstavnik ovog muzičkog žanra, zbog čega ih je znalačka negotinska publika nagradila burnim aplauzom. U istom ambijentu, u revijalnom programu druge festivalske večeri, nastupili su duvački orkestar “Dar mar” iz Knjaževca i članovi Kulturno – umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Negotina.

2U ime Organizacionog odbora Festivala koji osiim predsednika UO “Gergina”, primarijus dr Siniše Čelojevića čine i Bora Anđelović, menadžer Festivala, Dragan Andrejević, Živojin Dragišić, Samir Balanesković, Slađana Stojanović, Vanja Stanojević i Milomirka Cica Jovović, nagrađenima je čestitao a ostalim učesnicima i festivalskoj publici zahvalio se primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora i UO Udruženja “Gergina”.

– ” Sada je već sasvim jasno da je Festival “Gergina” postao deo naše tradicije, baš kao što je i bogata kulturna baština Vlaha, koju Udruženje “Gergina” želi da od zaborava sačuva, stavljajući je pod isti krov sa ostalim narodima koji žive u zajedničkoj nam državi Srbiji ” – rekao je primarijus dr Siniša Čelojević

Na Petom festivalu vlaške muzike “Gergina 2013”, koji je u Negotinu trajao dva dana, učestvovalo je više od stotinu vokalnih solista, instrumentalista, vokalnih grupa i članova folklornih ansambala, a program je pratilo oko hiljadu i pet stotina gledalaca.

Gosti festivala digli publiku na noge

Uobičajena je praksa da, tokom trajanja Festivala, publika ima priliku da vidi i čuje poznate vokalne soliste ili instrumentaliste iz neke od zemalja u okruženju. Ovogodišnji Festival ugostio je dva izuzetna umetnika, iz susedne Rumunije, koji su, zajedno sa svojim orkestrima, bukvalno digli na noge negotinsku publiku.

Radu Nechifor sa svojim orkestrom

3Prve večeri Festivala, uprkos poznim satima, negde oko ponoći, kada su izašli na scenu, publika je sa oduševljenjem prihvatila nastup rumunskog umetnika Radu Nechifor, koji je pokazao da je jednako vrstan umetnik panove svirale kao i njegov učitelj – Georgi Zamfir.

Ionica Minune sa svojim orkestrom

Druge večeri Festivala, Ionica Minune, malo je reći virtouz na harmonici, zajedno sa svojim orkestrom, izveo je nekoliko bravuroznih i prelepih kompozicija i potpurija koje je negotinska publika nagrađivala frenetničnim aplauzima.

Bogat sadržaj pratećih programa

Otvaranje izložbe slika Dragane Jaćimović

5Prvog dana, petog, jubilarnog Festivala vlaške muzike “Gergina”, u negotinskom Domu kulture “Stevan Mokranjac”, otvorena je izložba slika poznate negotinske umetnice Dragane Jaćimović, koja je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završila u Beogradu 1999. godine, u klasi profesora Momčila Antonovića, a magistrirala 2002. godine, u klasi profesora Gordana Nikolića.

U foajeu Doma kulture, posetioci su imali prileku i da degustiraju vina poznatih negotinskih proizvođača “pića bogova”, ali i da kupe neki od atraktivnih proizvoda, ručne izrade, inspirisanih narodnim rukotvorinama, koje su izradile vešte ruke članica udruženja “Zanart”.

Ogromno interesovanje publike izazvala je i modna revija, modnog studija “Mišić”, modela koje su kreirale sestre Ivana i Suzana Mišić, koje su nosile mlade negotinske gimnazijalke, a koji su inspirisani narodnim rukotvorinama, a posebno cvetom gergina.

Autor: Živojin R. Dragišić