Vlaška nacionalna manjina u Krajini predlaže bolje uslove za predstojeće izbore

Pred predstojeće izbore za Savete nacionalnih manjina u Srbiji, jedan od funkcionera NSV, primarijus dr medicine Siniša Čelojević, koji je donedavno bio i na čelnoj poziciji Vlaške stranke, dugogodišnji predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha ”Gergina”, ukazuje na dve činjenice koje mogu presudno uticati na same izborne radnje i ishod predstojećih izbora.

“Predstojeći izbori su za nas pripadnike vlaške nacionalne manjine veoma važni, te sam zbog toga dobio jednoglasnu podršku članova našeg Udruženja da   blagovremeno  uputim dopis Vladimiru Dimitrijeviću, predsedniku Republičke izborne komisije, čelnicima Opštine Negotin i javnosti, u želji da krajnje dobronamerno, na osnovu višegodišnjeg iskustva, ukažem na neke nelogičnosti i moguće probleme koji bi mogli da utiču na ishod izbora za Savete nacionalnih manjina, s obzirom na ogromno iskustvo koje je Nacionalna manjina Vlaha u opštini Negotin imala na izborima za Savete, 2014. godine”.

Na pitanje koji podaci najbolje ilustruju iskustvo ali i mogućnosti da se negativni trendovi preduprede, Čelojević kaže: ”Upoređujući  broj upisanih birača u Poseban birački spisak (PBS) - 2487, sa brojem onih koji su glasali, samo njih 396, zaključili smo da to čini svega 15%, što je daleko manje od republičkog proseka.     Ovako mali odaziv birača, po mom ličnom uverenju, je bio rezultat nedovoljnog broja biračkih mesta. U opštini Negotin ih je bilo, to navodim i rečima i brojem, samo četiri, a očigledan je bio i pogrešan izbor lokacija, zbog čega tadašnji izbori u našem kraju nisu prikazali pravo stanje stvari.

Da bih ilustrovao ove zaključke, navodim primer sela Prahova, gde je u PBS bilo upisano 200 birača. Oni ne samo da nisu mogli da glasaju u svom selu, već ni u Negotinu, udaljenom 9 kilometara. Morali su da idu u 15 kilometara udaljenu Kobišnicu. Birači iz Dušanovca nisu mogli da glasaju u 6 km udaljenom Negotinu, već su bili prinuđeni da glasaju u Urovici udaljenoj 20 kilometara. I to nije sve! Birači iz sela Dupljana, umesto u 7 kilometara udaljenom Negotinu, trebalo je da idu na glasanje u 15 km udaljeni Štubik. Ništa bolja situacija nije bila ni u selima na drugom kraju opštine Negotin. Mislim na sela: Kovilovo, 15 km udaljeno od Kobišnice,  Aleksandrovac,  20 km od Kobišnice i Crnomasnicu, 23 km udaljenu od biračkog mesta u Kobišnici.

Ko je na taj način organizovao izjašnjavanje - ne znam, nije mesto da iznosim svoja tumačenja, ali upravo zato na vreme smo reagovali jednim ovakvim dopisom kako bi se ogromni propusti od pre četiri godine uklonili“, izričit je Siniša Čelojević.

Udruženje „Gergina“ predlaže 10 biračkih mesta

Imajući u vidu da će u oktobru biti održani novi izbori za Nacionalne savete, u „Gergini“ imaju želju i nadaju se da će svi pripadnici Nacionalne manjine Vlaha, sa teritorije opštine Negotin, pod jednakim uslovima, moći da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo. Oni se, pre svega, zalažu za povećanje broja biračkih mesta i sačinili su najracionalniju mapu, koja bi omogućila mnogo bolji odziv birača. Prema njima, za naredne izbore za NSV, opština Negotin treba da ima deset biračkih mesta. Prvo bi bilo u Negotinu, a na njemu bi glasali birači iz Negotina i najbližih sela: Miloševa, Vidrovca, Dušanovca, Čubre i Dupljana. Drugo mesto bi bilo u Prahovu za izjašnjavanje meštana Prahova, Radujevca i Samarinovca.  U Slatini bi glasali birači tog i obližnjih naselja: Mihajlovac i Mala Kamenica, dok bi biračko mesto u Jabukovcu prihvatalo glasove svojih i, meštana Vratne. U Urovici bi glasali samo birači iz tog sela, a u Aleksandrovcu, iz Veljkova, Kovilova, Crnomasnice, Rajca, Rogljeva, Tamniča, Braćevca i Smedovca, dakle, iz sela timočkog dela opštine, računajući i Aleksandrovac, naravno. Biračko mesto u Plavni opslužilo bi i birače iz Štubika, a u Kobišnici, meštane Bukovča i Srbova. Mokranjci bi u svom selu glasali zajedno sa biračima iz Rečke, dok bi u Malajnici mogli da se izjašnjavaju birači iz Šarkamena, Brestovca, Jasenice, Karbulova, Popovice, Sikola i Trnjana.

Želeli smo da saznamo u čemu se još ogleda argumentacija za predlog koji je iz Negotina upućen RIK-u u Beogradu i opštinskoj vlasti u susret  predstojećim izborima za Savete nacionalnih manjina u Srbiji, a evo i odgovora. „ Osim rezultata prethodnih izbora kojima sigurno iz navedenih razloga nismo bili zadovoljni u objašnjenju potrebe da se poveća broj biračkih mesta za predstojeće izbore za Nacionalne savete, konkretno kada smo mi u pitanju za Nacionalni savet Vlaha u opštini Negotin i njihovoj prekompoziciji, navodimo da je u ostalim opštinama Timočke Krajine broj biračkih mesta bio mnogo primereniji broju upisanih u Poseban birački spisak. U opštini Majdanpek je bilo 6 biračkih mesta za upisanih 1.924 lica, u Zaječaru  na 1.770 upisanih  bilo je 7,  a u Boljevcu na  2.806 upisanih, 11 biračkih mesta. Ne treba prenebregnuti podatak s početka ovog poziva građanima da je kod nas u opštini Negotin, u PBS bilo upisano čak 2 487 građana. Dakle, izneli smo sasvim opravdan predlog za koji iskreno verujemo da će naići na nužnu podršku“, zaključuje Siniša Čelojević.

Činjenica je da bi treći po redu izbori za Savete nacionalnih manjina mogli da donesu mnoge kvalitativne pomake, a jedan od njih ponuđen je iz Negotina od strane pripadnika vlaške zajednice, koja je zaključila da realno stanje na terenu uopšte ne odgovara izbornim rezultatima i statistici. Izneti predlozi trebalo bi da stimulišu Vlahe da u što većem broju izađu na izbore. To bi omogućilo uspešniji rad NSV u svim segmentima života i rada, u skladu sa pravima zagarantovanim najvišim pravnim aktom Republike Srbije.

 Na izborima – samo građani upisani u poseban birački spisak

Procedura za upis građana u PBS je jednostavna i besplatna. Potrebno je da popune zahtev i predaju ga nadležnoj opštinskoj službi.

U Udruženju “Gergina” ističu da ovo izjašnjavanje nema nikakve veze sa politikom, već predstavlja izjašnjavanje o pripadnosti svojoj nacionalnoj manjini, onako kako je to naša matična država Srbija, propisala za sve, pa i za vlašku.
“Želimo da podsetimo sve pripadnike Vlaha da ne postoji ni jedan razlog koji bi nas sprečio da iskoristimo zakonsko i Ustavom zagarantovano pravo koje i mi Vlasi treba da koristimo, onako kako to rade i pripadnici drugih manjina. 
Na teritoriji Srbije, kako se pretpostavlja, živi oko 500 000 Vlaha. Zvaničnih podataka o tome nema, a na nama je da dokažemo koliko nas stvarno ima.
U Poseban birački spisak vlaške manjine, prema podacima iz 2014. godine, bilo je upisano samo 27.694 Vlaha, što ne odgovara pravom stanju.

Činjenica je da smo mi Vlasi starosedeoci na prostorima Srbije, posebno na istoku, i to je još jedan razlog koji nas obavezuje da se tako i izjasnimo. Time stičemo uslov da koristimo sva ona prava koja imaju ostale nacionalne manjine, sa kojima već decenijama živimo u miru i slozi, na prostoru zajedničke države Srbije”, zaključuje predsednik Udruženja “Gergina” koje se veoma angažovalo oko priprema za predstojeće izbore Saveta nacionalnih manjina.

                                                              Jovanka Stanojević, novinar