Vlaške pesme i muzička magija “Gergine”

U galeriji negotinskog Doma kulture predstavljena je knjiga “Kîntjećilji Vlahilor – Vlaške pesme –  Vlach songs”, kao i dvostruki muzički kompakt disk pod nazivom “Magija djin muzika Vlahilor -Vlaška muzička magija – The Magic of Vlach Music”.

Iza oba izdanja koja su promovisana u okviru zvaničnog programa 12. Internacionalnog festivala vlaške muzike “Gergina” (12. Festivalu Internacional dje muzika Vlahilor „Gergina 2021“ Njigotjin) stoji Udruženje za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha ”Gergina”.

Dosadašnja izdanja ovog Udruženja su bila na vlaškom jeziku i samim tim nisu u dovoljnoj meri vidljiva ni u Srbiji, a pogotovu ne u Evropi, istakla je na promociji etnomuzikolog Marija Vitas.

“Divno je sve to što se ovde radi, ali postoji jedan problem. Cela ta priča oko vlaške tradicije i ono što radi “Gergina” a što je toliko dragoceno, za ostatak Srbije je često, nažalost, nevidljivo. Mi smo želeli da tu priču unapredimo i podignemo na jedan viši nivo i prva konkretna aktivnost je ova knjiga “Vlaške pesme” na kojoj smo intenzivno radili tokom prošle godine. To je u stvari zbirka pesama u kojoj je naglasak na lepoti vlaških stihova 50 narodnih pesama. Ono što smo uneli kao novinu i što je jako važno jeste da osim naslova na vlaškom “Kîntjećilji Vlahilor”, imamo sada i naslov na srpskom i engleskom jeziku. Pored same poezije, knjigu prati muzički kompakt disk i tekst koji je, opet na tri jezika, osvrt na prezentovanu muziku. Kada takvo jedno izdanje dospe u ruke nekog stranca, sva ta građa i muzička i tekstualna odjednom postaje dostupna svima. I to je ono što nas čini srećnim i na šta smo ponosni”, rekla je Marija Vitas.

Vitasova koja pored “Gergine” sarađuje sa još nekoliko udruženja u Srbiji sa ponosom ističe da je “Vlaška muzička magija” u ovoj godini bio njen najsloženiji projekat.

Zbog prirode posla upućena je na brojna evropska ali i svetska udruženja, i kako kaže, jedva čeka da ovo izdanje “pusti u promet”, tačnije da pošalje muziku, pre svega u digitalnom obliku, a ako bude sreće krajem oktobra odnese i finalni proizvod na Sajam etno muzike “Womex” u Portugalu.

“Mnogo smo radili jer smo želeli da napravimo jedno zaista reprezentativno izdanje koje će da ide izvan granica Srbije. Osnovna ideja je bila da pokažemo ono što je krasilo revijalni deo Festivala prvih deset godina, a to je raznovrsnost, bogatstvo i lepota. Trudili smo se da imamo snimke sa svakog izdanja, jedino je izostao snimak sa prvog Festivala jer tehnički nije ispunjavao uslove a mi smo želeli da ovo izdanje bude vrhunsko i u pogledu zvuka. Vodili smo računa da budu zastupljeni i muški i ženski vokali, razni instrumentalisti, kao i stariji i mlađi izvođači jer kroz to pokazujemo i budućnost vlaške muzike”, kaže Marija Vitas.

Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha ”Gergina” uz zahvalnost Mariji Vitas za saradnju na pomenutim projektima, posebno se zahvalio negotinskoj štampariji “Blaško” koja je izradila dvostruki reprezentativni komplet izdanja odabranih pesama, melodija i kola.

Svi informativni podaci koji prate ovo izdanje su trojezični, na srpskom, vlaškom i engleskom, što će ubuduće biti reper za sva izdanja negotinske “Gergine”.

„Tu je i Marijin tekst koji je osvrt na ovaj dvostruki kompakt disk koji ima ukupno 51 numeru, a ono što je zanimljivo je da je, na neki način himna našeg Udruženja pesma „Gergina“ zastupljena kroz tri različite verzije i to kao izvođenje naše Etno grupe „Gergina“, zatim na drombolji i u aranžmanu za trubački orkestar“, kaže Čelojević.

Za utorak, 28. septembar u 18 sati najavljeno je i predstavljanje publikacije o saksofonisti Živojinu Živi Dinuloviću, kome je i posvećen ovogodišnji Festival vlaške muzike. Publikaciju prati kompakt disk sa radio emisijom “Muzička pletenica” koju je autor Nenad Kamidžorac, muzički urednik Radio Beograda, posvetio Dinuloviću.

U galeriji negotinskog Doma kulture ovom prilikom biće promovisani i kompakt diskovi “Živa Dinulović la festivalu Gergina“ i “Velja Kokorić la festivalu Gergina”. Na njima su zabeležena izvođenja muzičkih legendi na saksofonu i fruli tokom ranijih Festivala “Gergina” u Negotinu. Živa Dinulović i Velja Kokorić i danas veoma aktivno nastupaju i biće učesnici revijalnog programa Festivala vlaške muzike “Gergina”.