Udruženjе „Gergina“ proslavilo desetogodišnjicu postojanja

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije „Gergina“  koncertom najuspešnijih izvođača na prethodnim istoimenim festivalima vlaške muzike, dodelom jubilarnih priznanja i promocijom knjige „Vlasi: Tradicionalna narodna muzika“ profesora doktora Dimitrija Golemovića obeležilo je desetogodišnjicu postojanja.

Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja, foto SMJovanović
Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja, foto SMJovanović

Knjiga “Vlasi: Tradicionalna narodna muzika - Muzika Vlahilor djin lumje” profesora doktora Dimitrija O. Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora posvećena je etnomuzikološkom nasleđu naroda na prostorima severoistočne Srbije i Homolja, koje je autor istraživao pune četiri decenije. Upravo je osnova knjiga bogatstvo vlaške tradicionalne muzike i njena samosvojnost, melodija, zvučna obojenost, način izvođenja i interpretacija, ali i bogatstvo narodne igre, narodne nošnje i instrumenata.

Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, Plakete za doprinos u radu i razvoju udruženja, foto SMJovanović
Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, Plakete za doprinos u radu i razvoju udruženja, foto SMJovanović

-Često pominjem upoređujuće Vlahe sa drugim narodima na ovim prostorima da je ono što odlikuje Vlahe u svakom njihovom damaru sloboda. Ta sloboda je meni kao muzičaru jako važna jer se preslikava u svemu onome što oni pevaju tako da su te melodije skokovite, raširene, bogate i ukrasima i svim ostalim. Uvek kažem, svaki vlaški pevač je artista, svaki je umetnik za razliku od drugih krajeva koji poznaju to pevanje, čak i Srbi sa ovih prostora onako su dosta skromni, i oni pevaju i uživaju, to su lirske pesme, ali tu vrstu razuđenosti melodijske nema nijedna druga muzika nego samo vlaška”, kaže dr Dimitrije Golemović, autor knjige.

Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, Boban Pecić, foto SMJovanović
Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, Boban Pecić, foto SMJovanović

Promociju ovog dela uveličali su i Etno grupa “Gergina” sa Jovicom Miljkovićem (harmonika) i Vitomirom Stanojevićem (frula), Voja Firulović, pevač iz Kupuzišta i Siniša Vojinović, frulaš iz Prahova.

-Ovo je za nas jedno kapitalno delo jer čuva našu vlašku kulturu, naš identitet, našu tradiciju. Knjiga je publikovana zahvaljujući projektu koji smo realizovali u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Knjiga je štampana u 500 primeraka. Sastavni deo knjige su dva kompakt diska u koricama, po jedan audio i video disk sa autentičnim snimcima vlaške muzike - kaže primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije „Gergina“ .

Negotin, 10 godina Udruženja Gergina,Milena Marković, foto SMJovanović
Negotin, 10 godina Udruženja Gergina,Milena Marković, foto SMJovanović

Obeležavanje ovog značajnog jubileja Udruženja “Gergina” bilo je u znaku i koncerta pobednika sa svih dosadašnjih festivala vlaške muzike “Gergina”, koje drugog dana Uskrsa okupi u Negotinu brojne goste i muzičare.

Publici su se najlepšim vlaškim melodijama i pesmama predstavili apsolutni pobednici Festivala, dobitnici Plakete “Božidar Janucić”: Nenad Stajković iz Bukovča (truba), Boban Pecić iz Negotina (harmonika), Nikola Caranović iz Negotina (harmonika), Maja Konstandinović iz Boljevca (frula), Nemanja Pavlović iz Šarbanovca (harmonika) i Nikola Prvulović iz Negotina (violina), kao i neki od pobednika u kategorijama vokalnih solista: Danijela Pražić iz Kladova, Damjan Paćerizović iz Halova, Milena Marković iz Negotina i Anđela Jovanović iz Slatine kod Bora.

 Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, foto SMJovanović
Negotin, 10 godina Udruženja Gergina, prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, foto SMJovanović

Svečanost su svojim prisustvom uveličali Njegovo preosveštenstvo Vladika Timočki Gospodin Ilarion sa sveštenstvom, predstavnice Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave  Biljana Marković i Marija Dživdžanović, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, predsednik SO Negotin mr Milan Uruković, njegov zamenik Bogdan Gugić, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Vlaha (NSV) Dalibor Orsovanović, direktor Zavoda za kulturu Vlaha Miodrag Kokelić, predsednik Sindikata SEMUS-a Dragiša Golubović i mnogobrojni gosti iz Negotina i gradova u okruženju.

autor Dragoslav Ilić

-Vaše udruženje je dalo  veliki doprinos u očivanju izvorne kulture, tradicije, jezika i običaja Vlaha na prostorima gde oni žive. Očuvanje identiteta Vlaha je od  najvećeg značaja za vašu organizaciju, za naš Nacionalni Savet Vlaha u Republici Srbiji ali mislim da je od izuzetnog značaja za Republiku  Srbiju”, istakao je u svojoj čestitki “Gergini”, Novica Janošević, predsednik NSV.

Za proteklih 10 godina Udruženje „Gergina“ je samostalno ili u saradnji sa Nacionalnim Savetom Vlaha do sada na vlaškom govoru publikovalo 24 knjige, objavilo više od 30 audio i video nosača sa muzičkom zaostavštinom Vlaha, organizovalo 10 festivala vlaške muzike u Negotinu, ali i učestvovalo na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

autor Dragoslav Ilić

-Potreba za formiranjem jedne ovakve, pre svega, kulturološke organizacije, utemeljena je na činjenici da je vlaška etnička grupacija, na području Srbije, najrasprostranjenija u njenom istočnom delu, gde, prema nezvaničnim podacima, živi preko 300 hiljada njenih pripadnika. Svoja prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma, u okviru Srbije, Vlaška nacionalna manjina, od 2010. godine, realizuje u okviru Nacionalnog saveta Vlaha – ističe primarijus dr Siniša Čelojević.

Povodom svog jubileja ovo udruženje je jubilarnim plaketama za doprinos u radu nagradilo Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Opštinu Negotin, D.O.O. „Eliksir“ Prahovo i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

autor Dragoslav Ilić

Jubilarne povelje uručene su i brojnim pokroviteljima i sponzorima za dugogodišnju uzajamnu saradnju i razumevanje, a zaslužnim pojedincima i kolektivima i jubilarna priznanja „Gergine“ za očuvanje i razvoj kulture Vlaha. Uručeno je 39 jubilarnih priznanja “Gergina” estradnim umetnicima, muzičarima, medijskim kućama, saradnicima iz Srbije, kao i Adamu Orvadu, profesoru muzike iz Danske.

„Gerginina“ priznanja uručena su i porodicama Slobodana Domaćinovića, Božidara Janucića, Slobodana Božinovića, Mileta Paunovića i Staniše Paunovića, koji su svojim interpretacijama vlaške pesme i melosa, dali značajan doprinos očuvanju muzičke tradicije Vlaha i popularizacije muzike ovog kraja, uopšte.

Suzana Mihajlović-Jovanović, novinar