Održana redovna godišnja Skupština Udruženja “Gergina”

Potreban broj učesnika i saglasnost oko gotovo svih tačaka dnevnog reda, uz konstruktivne diskusije, obeležili su redovnu godišnju Skupštinu Udruženja “Gergina”, održanu u skladu s članom 9 Statuta Udruženja. Prisutni su jednoglasno prihvatili 6 predloženih tačaka dnevnog reda.

Aktivnosti iznad planiranih

Učesnike Skupštine je na početku, na srpskom i vlaškom jeziku, pozdravio primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”, koji je po jednoglasnom prihvatanju dnevnog reda, podneo i izveštaj o radu Udruženja u prethodnom periodu.  Tom prilikom on je istakao da je 2017. godina bila više nego uspešna za Udruženje, koje spada u red najaktivnijih na području opštine Negotin. “Udruženje “Gergina” je po brojnim aktivnostima i kvalitetu rada prošle godine ostvarilo odlične rezultate, zbog kojih s ponosom ističem da nas sve to svrstava u red najaktivnijih udruženja i to ne samo na području naše opštine. Sa KUD-om “Mokranjac” iz Mokranja i KUD “Floričika” iz Jabukovca, početkom prošle godine, završili smo i predstavili javnosti veoma ozbiljan projekat beleženja vlaških kola iz naših krajeva, u ovom slučaju iz okoline navedenih sela, Mokranja i Jabukovca. Zahvaljujući vrednom i predanom radu mi smo 25. marta, 2017. priredili odlično posećenu promociju CD izdanja na Maloj sceni Bioskopa “Krajina”. Te večeri, kojoj je prisustvovala i brojna publika, promovisali smo  CD izdanje sa izvornim kolima iz Mokranja:  UORILJI DJI LA MOKRANJ i izvornim kolima iz Jabukovca : UORILJI DJI LA JABUKOVĂC.

U Udruženju smatramo da su ta vlaška kola i pesme koje se čuvaju naše nasleđe. Njihovim zapisivanjem i čuvanjem na nosačima zvuka, mi zapravo čuvamo tradiciju našeg porekla i kraja, a reč je o pravom bogatstvu. Nastavićemo da beležimo i promovišemo sve što do sada, na ovaj način, nije zabeleženo. Obiman je to posao, ali mi ćemo ga nastaviti,” rekao je Siniša Čelojević.

Osim ovih, prošlu godinu su obeležile i druge aktivnosti “Gergine”.  U centru bogatog izveštaja bio je osvrt na Festival vlaške muzike “Gergina” 2017. Deveti po redu internacionalni festival, održan 17. i 18. aprila je u potpunosti ispunio očekivanja. Prateći sadržaji muzičkim večerima, izložba umetničkih fotografija Bojana Ivanova iz Vidina u susednoj Bugarskoj i promocija knjige o Iki Petrišoroviću, virtuoznom krajinskom trubaču, čija su izvođenja zabeležena na CD-eu, ispunili su očekivanja publike, koja je bila zadovoljna i saradnjom sa  negotinskim ustanovama kulture. 

U okviru festivala, promovisana je knjiga “Notni zapisi 25 kola Slobodana Božinovića”, autora profesora Adama Orvada iz Danske. Knjiga je trojezična, a njen sastavni deo je CD sa notnim zapisima legendarnog harmonikaša Slobodana Božinovića. Zahvaljujući danskom umetniku i muzičaru, Adamu Orvadu, zapisi su sada dostupni široj muzičkoj javnosti. To je veliki uspeh s obzirom da je Slobodan Božinović najzaslužniji instrumentalista, koji je dao doprinos ogromnoj popularnosti vlaške muzike.

Zapažen je bio i veoma bogat program rada Etno grupe “Gergina”, koja  je imala mnoge nastupe, kao što su Sabor dijaspore u Ljubičevcu, Manifestacija “Negotinsko leto”, Saborovanje u Mihajlovcu, zajednički nastup sa KUD “Floričika”, na “Danima Floričike-Jabukovac-2017”. “Gergina” je nastupila i na Manifestaciji “Ranovačka rakija” u Ranovcu, kao i na Saboru igre u Slatini kod Bora, a ova sve popularnija etno grupa predstavila se publici na 54. Oplenačkoj berbi u Topoli i na 14. Jesenjem saboru folklora u Beču, zajedno sa članovima KUD iz Kobišnice. Početkom decembra prošle godine “Gergina” je gostovala i u Krivelju, na Danima izvornog narodnog stvaralaštva, a 10. decembra i na drugom Sajmu nacionalnih manjina, u Beogradu. “Gergina” je bila učesnik jedne od najgledanijih emisija javnog servisa RTS-a “Žikine šarenice”. Uprkos brojnim nastupima, grupa je  počele i sa pripremama za novi CD sa 18 izvornih vlaških pesama, kao i za nastup na Desetom, jubilarnom festivalu Gergina.

Udruženje „Gergina“ je, navodi se u izveštaju o radu, aktivno učestvovalo i u radu Nacionalnog saveta Vlaha. 

U Kobišnici i Prahovu, u tamošnjim školama, kao izborni, đaci nastavljaju da uče vlaški jezik sa elementima nacionalne kulture Vlaha. U saradnji sa NSV objavljena je knjiga bajki, a u izradi je i srpsko-vlaški-nemački priručnik „Da se razumemo“, „SĂ NJE ÎCĂLJEĐEM-LASST UNS  VERSTEHEN“, na kome rade članice Udruženja, Elizabeta Dajić i Snežana Čelojević. U Udruženju žele da na taj način vlaški jezik učine dostupnijim mlađim generacijama, rođenim u rasejanju u porodicama naših ljudi koji žive i rade u zemljama EU. U okviru plodne izdavačke delatnosti, prošlog oktobra, održana je i promocija zbornika Naučnih radova: Anatomija rumunske politike“. Aktivnosti tog tipa nastavljaju se već u martu ove godine, promocijom jednog od dva nova  CD izdanja.  Biće to kola iz Prahova, a za jesen je planirana promocija kola iz Dušanovca.  

Nakon što je Izveštaj o radu u 2017. godini jednoglasno usvojen, Skupština je prihvatila i izveštaj o finansijskom poslovanju, koji je podnela Dragica Dobrić, knjigovođa agencije koja vodi poslovanje Udruženja “Gergina”. Prilikom usvajanja izveštaja o finansijskom poslovanju dat je i odgovor članu Skupštine Petru Stingiću iz Prahova, koji živi i radi u Beču u vezi  izvora finansiranja rada Udruženja. Potvrđeno je da aktivnosti “Gergine” nikada nisu i neće finansirati rumunska država, jer “Gergina” okuplja pripadnike vlaške manjine.

“Svi prihodi su nam stigli iz poznatih izvora i od srpskih donatora, jer se  vlaška nacionalna manjina za finansijsku i svaku pomoć obraća samo svojoj matičnoj državi, a to je Srbija. Nikada nismo tražili niti ćemo ikada tražiti sredstva rumunskog Nacionalnog saveta ili iz Rumunije. Mi smo vlaška nacionalna manjina, živimo u svojoj matičnoj državi Srbiji i nedopustivo je da se uopšte i pomisli da se naše aktivnosti finansiraju iz rumunskih izvora. Mi sa Rumunima imamo saradnju isključivo u oblasti kulture, kroz gostovanja rumunskih umetnika na našem festivalu, čime doprinosimo razmeni bogatstva kulturne baštine i jednih i drugih”, izjavio je tom prilikom Siniša Čelojević.

Na Skupštini Udruženja “Gergina” bilo je reči i o toku priprema za 10. Festival vlaške muzike “Gergina” 2018. Festival će trajati dva dana, a po tradiciji biće održan prve i druge večeri po Vaskrsu, a to će ove godine biti 9. i 10. aprila. Prve takmičarske večeri, predstaviće se 20 mladih neafirmisanih vokalnih solista i instrumentalista, a interesovanje je veliko i za drugo, revijalno, veče već afirmisanih izvođača vlaške muzike. Festival će imati internacionalni karakter. Ove godine, otvoriće ga etnomuzikolog i kompozitor profesor dr Dimitrije Golemović, koji će biti i predsednik petočlanog žirija za ocenjivanje nastupa mladih nada vlaške muzike. U žiriju će još biti: Maja Stojanović, profesor klavira u UŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas,  etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Radio Beograda 2, kao i poznati krajinski muzičari: Živa Dinulović, saksofonista i Dragan Njegušić, trubač. Potvrđeno je da će na Festivalu učestvovati Vlasi iz Makedonije, grupa “Gramošteanji“, koja će predstaviti pesme i igre iz tog područja, a gošća festivala biće i Marija Nikolova, koja vodi odsek nacionalnih manjina. Na Desetom festivalu biće promovisana knjiga i CD sa instrumentalnim izvođenjem pesama Slobodana Domaćinovića, koji je prerano napustio muzičku i životnu scenu, a kome će i biti posvećen Deseti jubilarni festival. TV Istok će za tu priliku prirediti film o Slobodanu Domaćinoviću, dok će tom prilikom biti predstavljen i CD sa 13 odabranih Domaćinovićevih pesama u instrumentalnom izvođenju Jovice Miljkovića, na harmonici. U revijalnom programu, sa poznatim instrumentalistima i vokalnim solistima, nastupiće i pioniri KUD-a iz Brestovca i KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice i to i omladinska i starija grupa. Najavljeno je i učešče Vlaha iz Bregova i Vidina, ali i drugih učesnika, koje će i ove godine, tokom dve festivalske večeri pratiti orkestri Slobodana i Bobana Pecića.

Zbog toga što je reč o jubilarnom festivalu, u susret njegovom održavanju, u centru Negotina biće postavljeno 10 bilborda na kojima će,  kroz fotografije, biti predstavljene sve prethodne sezone vlaškog festivala, a do njegovog održavanja biće irganizovan i sastanak sa predstavnicima medija, u cilju bolje promocije negotinskog festivala vlaške muzike. Generalni medijski pokrovitelj ostaje TV Istok iz Salaša.

Na Skupštini Udruženja „Gergina“ izabrani su i novi članovi Upravnog odbora, prema Statutu ( članovi 9 i 10). Umesto dr Dušana Furnigića i Dragana Andrejevića, Skupština je izabrala dr med. Danijelu Stanković, specijalistu anesteziologa i članicu Etno grupe „Gergina“, kao i Novicu Lapadatovića, direktora Istok Company iz Salaša. Predsednička funkcija je voljom članova Skupštine ostala primarijusu dr med. Siniši Čelojeviću, koji je dao ogroman doprinos jačanju i razvijanju ugleda Udruženja „Gergina“. Uz već navedene članove u petočlanom UO su još i Živojin Dragišić i Slađana Stojanović, koji su i u dosadašnjem periodu savesno obavljali poverene aktivnosti. Na Skupštini Udruženja „Gergina“, po izboru Upravnog odbora, u skladu sa Statutom, izabran je i tročlani Nadzorni odbor u kome su: Blagoje Stojanović, Dragiša Predić i Živojin Niculović.

Sedište Nacionalnog saveta Vlaha preseliti u Negotin

Na februarskoj Skupštini Udruženja „Gergina“ razgovaralo se i o pripremama za predstojeći izbor Nacionalnog saveta Vlaha, koji treba da se dogodi u oktobru, u skladu sa tokom procedure oko usvajanja novog zakona o nacionalnim manjinama. Udruženje „Gergina“, inače i nosilac najbrojnijih i najznačajnijih aktivnosti NSV, učiniće sve što je moguće u cilju što bolje pripreme predstojećih izbora za NSV. Sa Skupštine je potekla i snažno je podržana inicijativa da se sedište NSV prebaci u Negotin, kako bi rad bio još efikasniji. „Mi pružamo maksimalan doprinos negovanju aktivnosti i ugleda Nacionalnog saveta Vlaha i zato mislimo da je to dobra ideja. Spremni smo da odgovorimo na odgovarajući način nelojalnom odnosu vladajućih političkih struktura, SNS-a i SPS-ea prema našoj manjini“, bio je izričit Dragan Andrejević, koji smatra da su ovi predlozi i konstatacije potpuno argumentovani jer se u to uverio kao nosilac nesumnjivo najznačajnijih dosadašnjih aktivnosti Udruženja „Gergina“. „U okviru izdavačke delatnosti objavili smo do sada 25 knjiga na vlaškom jeziku, zahvaljujući prethodnoj standardizaciji vlaškog jezika.Imamo veliki broj učenika koji su zainteresovani da uče, u okviru izbornog predmeta, vlaški jezik. Bilo ih je 524, ali je danas njihov broj daleko manji jer su nam planove poremetili upravo kadrovi vodećih političkih stranaka,“  naveo je Andrejević.   

Za primer i svaku pohvalu navedeno je ime člana Udruženja „Gergina“,  Živojina Niculovića koji je u dosadašnjem periodu u poseban spisak nacionalnih manjina u selu Mokranju, upisao oko 95% meštana sa pravom glasa. Upis je inače besplatan, a na Skupštini je rečeno da je potrebno samo popuniti odgovarajući formular i na taj način naći se u odgovarajućem spisku pripadnika vlaške nacionalne manjine, koja iz godine u godinu, ne remeteći druge, nastoji da u skladu sa zakonom radi na podizanju ugleda te manjine u Republici Srbiji.

„Vlasi deluju pod krovnim Nacionalnim savetom Vlaha, a „Gergina“ je najaktivniji deo NSV. Vlasi su 2012. dobili svoje pismo, da li je dobro ili ne, izloženo je sudu javnosti, ali je najvažnije da pismo zadovoljava sve standarde prema kojima svaki glas ima svoj znak. Mi smo u tome uspeli. Loše je samo što ogroman broj pripadnika vlaške nacionalne manjine u Srbiji i NSV nisu obavešteni o tome, tako da moramo da radimo na afirmaciji svega vrednog što smo postigli“, zaključio je Živojin Dragišić, član UO, a u tome su se složili svi učesnici Skupštine Udruženja „Gergina“, održane 3. februara, 2018. godine.  

                                            Jovanka Stanojević, novinar