Organizacioni odbor Festivala vlaške muzike „Gergina“ o devetoj manifestaciji koja će biti održana 17. i 18. aprila 2017. godine u Negotinu

Deveti Festival vlaške muzike “Gergina”, biće održan 17. i 18. aprila 2017. godine, u Negotinu. To je potvrđeno na novembarskom sastanku članova Organizacionog odbora Festivala, održanom u subotu, 26. novembra, kome su prisustvovali i Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala, novinar iz Beograda i šefovi orkestara koji će pratiti sve učesnike tokom dve festivalske večeri, Boban i Slobodan Pecić.  Kao i prethodna dva, Festival će imati status internacionalne muzičke manifestacije. Obe festivalske večeri biće priređene na velikoj sceni negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac”, koji će u danima vaskršnjeg praznika ugostiti brojnu publiku naklonjenu ovoj vrsti muzike i negovanju veoma važnog segmenta vlaške tradicije i kulture.

etno-grupa-gergina8x6

Ovim rečima je počeo svoje izlaganje o toku priprema za Deveti festival, primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja „Gergina“ i Organizacionog odbora Festivala vlaške muzike, koji je po godinama trajanja već tradicionalni, jer se bliži svom desetogodišnjem jubileju. Dr Čelojević je preneo podatak da su od ovogodišnjeg Festivala, koji je dobio brojne pohvale, već održana dva sastanka Organizacionog odbora i da je na osnovu zaključaka utvrđena fizionomija predstojećeg, za koji su pripreme odavno počele. U sastavu Organizacionog odbora su ljudi koji mogu doprineti kvalitetu Festivala, pa je tako Siniša Čelojević rekao da su novi članovi ovog operativnog tela: Danijela Pražić, profesor muzike iz Kladova, inače  vokalna solistkinja koja je bila učesnik svih do sada održanih osam festivala, a ove godine je bila i član žirija. U OO su i Vojislav Janucić, sin legendarnog violiniste Božidara Janucića, čije ime nosi specijalna festivalska nagrada, kao i dr Bojan Janković, specijalista interne medicine, koji je odmah dobio i zaduženje,  a to će biti saradnja sa dijasporom, sa susedima u Rumuniji i Bugarskoj, a posebno sa našim ljudima koji su godinama na radu u zemljama EU.

Na sastanku je konstatovano da Festival iz godine u godinu postaje sve bolji, profesionalniji i atraktivniji, a da će iduće godine biti obogaćen i novim sadržajima i idejama, poput izložbenih štandova u foajeu Doma kulture, uz učešće Udruženja „Gergina“ (nosači muzike i  knjige na vlaškom jeziku), vinara, zainteresovanih za promociju svojih proizvoda i zanatlija. Poziv će biti upućen i Umetničkoj radionici ZANART.

Zbog efikasnije organizacije Festivala, tačan broj učesnika takmičarske večeri mladih nada vlaške instrumentalne i vokalne muzike, ali i učesnika revijalne večeri tokom koje će se predstaviti već afirmisani izvođači, biće poznat i zaključen, mesec dana uoči održavanja manifestacije.

S obzirom da je reč o Devetom festivalu, koji će biti uvod u jubilej, 10 godina njegovog trajanja, grad će nedelju dana uoči manifestacije dobiti svečarska i festivalska obeležja. Dogovoreno je da se za tu i sve naredne prilike izrade festivalske zastave sa nazivom Gergine, da se izlože panoi na svim vodećim lokacijama u gradu i da se zakupi bilbord na kome će biti promovisan Festival i programski sadržaji.  Organizacioni odbor je posle razmatranja usvojio i odluku o ceni ulaznica, pa će tako za prvo takmičarsko veče mladih nada, 17. aprila, karta koštati 300,00 dinara, kao i prošle godine, dok će za drugo revijalno veče, cena biti za stotinu dinara viša, odnosno – 400,00 RSD.

Odbor je na novembarskoj sednici imenovao članove mini umetničkog saveta za prateći likovni program, koji je sastavni festivalski segment već godinama. Za članove umetničkog saveta izabrani su Miloje Dimiresković i Dragan Andrejević.

Knjiga koja će biti promovisana na Devetom festivalu biće posvećena još jednom krajinskom instrumentalisti – Iki Petrišoroviću, autora Mikana Obradovića.

Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala „Gergina“ je predložio značajne programske iskorake, koji će predstavljati pravo osveženje festivalskih večeri, a brigu o pripremi tih novina preuzeo je zajedno sa šefovima orkestara koji će pratiti sve izvođače tokom dve festivalske večeri.

I naredne godine biće obezbeđene novčane nagrade za najboljeg vokalnog solistu i instrumentalistu, a biće dodeljeno i Specijalno priznanje Festivala “Božidar Janucić.

U Organizacionom odboru “Gergine” se nadaju da će do početka Devetog festivala biti prijavljenih sponzora, koji uvažavaju i pozdravljaju napore organizatora Festivala, da na ovaj način čuva običajno, vlaško, muzičko nasleđe istoka Srbije, a Udruženje Gegina će se za sredstva, po raspisanim konkursima, javiti sa projektom  za ovu muzičku manifestaciju: Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnom savetu Vlaha i Opštini Negotin, koji su i do sada bili pokrovitelji manifestacije.

Organizator festivala vlaške muzike  ostaje Udruženje za očuvanje identiteta, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha “Gergina”, formirano u Negotinu, 15. decembra 2009.godine, sa željom da radi na očuvanju kulturnog nasleđa Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i čitavoj Srbiji, kao i u okolnim državama u kojima žive Vlasi .

Učesnik Festivala – Danac, Adam Orvad i Vlasi iz Makedonije

Učešće na Devetom festivalu vlaške muzike „Gergina“ potvrdio je istaknuti muzički umetnik na harmonici,  Adam Orvad  iz Danske. On će takmičarske večeri za vreme zasedanja žirija nastupiti sa svojim orkestrom, a imaće nastup i druge, revijalne večeri. Na predstojećem Festivalu, biće promovisana i knjiga Adama Orvada,  „Notni zapisi kola Slobodana Božinovića“.  Knjiga će imati notne obrade 25 kola sa pratećim CD nosačem zvuka.  Uvod će biti trojezičan i biće štampan na engleskom, srpskom i vlaškom.

Od ostalih učesnika iz inostranstva, najverovatnije je da će to biti čuvari kulturnog nasleđa Vlaha iz Kruševa u Makedoniji.

U decembru priznanja Udruženju i Etno grupi „Gergina“

Na poslednjem sastanku Organizacionog odbora Festivala vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu, rečeno je da će Savez udruženja estradnih umetnika Srbije,  Etno grupi „Gergina“ koja je osnovana i radi pri istoimenom Udruženju, sredinom decembra, biti uručeno priznanje za domete postignute u negovanju izvorne vlaške pesme, ali i da će ova Etno grupa kojoj je aktuelna 2016. godina bila veoma uspešna, kako po broju snimljenih muzičkih numera, tako i po gostovanjima na raznim veoma značajnim festivalima i smotrama, 10. decembra nastupiti i na Festivalu nacionalnih manjina u Beogradu. Pet dana kasnije, 15. decembra, Udruženje „Gergina“, obeležiće još jednu uspešnu godišnjicu rada.

               Jovanka Stanojević, novinar, član OO Festivala vlaške muzike „Gergina“