Završen 15. Festival vlaške muzike „Gergina 2024“

U Negotinu je sinoć završen 15.  Međunarodni festival vlaške muzike “Gergina 2024” (Festival Internacional đe muzika Vlahilor).

KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice

Jubilarni, 15. Međunarodni festival „Gergina“ u Negotinu završen je nastupom proslavljenih vokalnih i instrumentalnih solista vlaške muzike.

Publika u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac” imala je prilike da vidi i neke od ranijih pobednika “Gergine”, dobitnike plakete “Božidar Janucić” vokalnu solistkinju Anastasiju Todorović i violinistu Nikolu Prvulovića, ali i da uživa u nastupima kavaliste i gajdaša Milana Ducića iz Zaječara, frulaša Stefana Radovanovića iz Bora, vokalnih solistkinja Dragane Jeremić i Danijele Pražić iz Kladova…

Velimir Velja Kokorić

Publici se predstavio i Velimir Velja Kokorić, frulaška legenda Srbije i  kompozitor, narodnog umetnika prepoznatljivog stila, ali i brojne instrumentaliste i vokalne soliste, među kojima je i Lumunika Ćiolan Badea iz Turn Severina u Rumuniji, Jovica Miljković, harmonikaš iz Jabukovca, Duvački orkestar “Bononia” iz Vidina u Bugarskoj… Nastupila je i Etno grupa “Gergina” kao i KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice, opština Petrovac na Mlavi.

“Izuzetno sam zadovoljan i srećan što smo organizovali jedan od, možda, najuspešnijih festivala do sada. Imali smo veliki broj kvalitetnih takmičara, videli i koji su bili najbolji koji će, takođe, naredne godine nastupati na našem festivalu. I revijalno veče je imalo kvalitetne izvođače i zvezde vlaške muzike. Zahvaljujem svima koji doprinose da naš festival iz godine u godinu bude sve bolji. Zahvaljujem se i publici koja ume da ceni prave izvođače. Već sutra počinjemo pripreme za 16. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2025“ gde ćemo nastojati da dovedemo nove učesnike, da dovedemo Vlahe, kako sa prostora Srbije tako i sa čitavog Balkana. Nastavljamo i svoju izdavačku delatnost, već pripremamo nove knjige, nove kompakt diskove jer nam je cilj da sačuvamo naše blago, tu našu kulturnu baštinu. Ako se ona ne zabeleži nikakav trag ne ostaje za nama“, kaže dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Autor teksta: Suzana Mihajlović Jovanović