Deveti Internacionalni festival vlaške muzike ispunio očekivanja

Festival „Gergina 2017“ čuvar tradicije vlaške izvorne muzike

Baš kao što je počeo obećavajućim nastupom oko dvadesetak neafirmisanih mladih muzičkih nada vlaške muzike, koji su pokazali ljubav prema tradiciji i instrumentima koje sviraju ili pesmama koje  pevaju, Deveti festival vlaške muzike „Gergina“, završne večeri, u utorak, 18. aprila, pokazao je svu raskoš muzičke tradicije zahvaljujući domaćim i inostranim učesnicima. Velikom scenom Doma kulture „Stevan Mokranjac“ prošetali su pravi zaljubljenici u muziku u čiju se čast svakog drugog i trećeg vaskršnjeg dana, sada već punih devet godina, organizuje Festival „Gergina“, jedinstvena manifestacija ove vrste muzike u Srbiji.

Počev od izvođenja himne Festivala „Gergina“ istoimene pesme koju su kao i uvek nadahnuto publici prenele članice Etno grupe „Gergina“ i prvih muzičkih taktova koje je odsvirao veliki orkestar  Slobodana Pecića, muzički hepening je potrajao skoro četiri puna sata bez pauze, a da to skoro nikome u publici nije predstavljalo napor što samo govori o zanimljivom izboru učesnika od kojih je svako na svoj način udenuo deo sebe u devetu festivalsku sezonu, tačnije u njeno revijalno veče.

Podeljeni u desetak muzičkih blokova na sceni su se smenjivali vokalni solisti i instrumentalisti iz Srbije, Rumunije i Bugarske. Među pevačkim zvezdama nesumnjivo da su u centru pažnje bile dame koje su dale sve od sebe da vlaškom pesmom razgale dušu i doprinesu odličnoj atmosferi. Oana Casapu i Rodica Chircu  iz Rumunije, Radmila Pankalujić iz Bora, Olivera Ceković iz Grljana, Danijela Pražić iz Kladova, Biljana Boldeskić iz Crnomasnice kao i već spomenuta Etno grupa „Gergina“, koja je ponovo zablistala pred negotinskom publikom.

Podršku koleginicama pružile su pevačke zvezde kao što je doajen vlaške pesme Staniša Paunović iz Kučeva, Boban Janošević iz Brestovca kod Bora, Duško Oprić iz Radujevca, Slobodan Jonović iz Samarinovca i Slaviša Vančević iz Crnomasnice.

Revijalne večeri „Gergine“ nastupilo je i dvadesetak instrumentalnih izvođača među kojima su bili: Tomislav Buljigić, gajdaš iz Plavne, Dimitrije Ungurjanović, violinista iz Miloševa, mlada Maja Kostandinović, solista na fruli iz Boljevca, pobednica prošlogodišnjeg Festivala, koja je zasluženo ponela Povelju „BožidarJanucić“ u osmoj festivalskoj sezoni, Dušan Caranović, trubač iz Dupljana, Slobodan Nedeljković iz Mokranja, koji je nastupio na retkom instrumentu drombulji, Javor Tufarević, solista na harmonici iz Jabukovca, jedan od  najboljih harmonikaša vlaškog zvuka, Velizar Matušić iz Kučeva, Dragi Nikolić, frulaš iz Mokranja, Jovica Miljković, iz Jabukovca, koji je tajne sviranja na harmonici učio kod legende vlaške muzike Slobodana Božinovića, Ljubodrag Radulović, trubač iz sela Urovica i  Velja Kokorić jedan od najvećih frulaša vlaške muzike, koga je na harmonici pratio kao i uvek - Branislav Ikonić.

Muzički spektakl, lepo rečeno izveli su krajinski legendarni muzičari: Živa Dinulović, saksofon i  Dragan Njegušić, na trubi,  kojima je podršku pružio veliki orkestar Slobodana Pecića u sastavu: Mikan Njegušić, truba, Predrag Janković, saksofon, Saša Badrkić, harmonika, Radiša Stojanović, gitara, Slavoljub Petrović, bas gitara, Dragan Stojanović, klavijature, Dragan Božović, bubnjevi i Slobodan Pecić, šef orkestra na harmonici. 

Revijalnoj večeri  doprinos su dali i drugi izvođači, a svako od njih, malo je reći, prilepio se muzičkim zvukom publici za uho i dušu. Nastupili su članovi KUD-a „Banjica“, folklorna grupa, solistkinja Stana Germanović i orkestar istoimenog društva, koje vodi Vlasta Bačilović. Iznenađenje večeri je bio Duvački orkestar „Dunavski ritmi“ koji je stigao iz sela Antimovo iz susedne Bugarske. Konačno, nastupio je i izuzetan muzičar, specijalni gost iz Danske, profesor harmonike, muzikolog Adam Orvad, veliki zaljubljenik u vlašku muziku, posebno u stvaralaštvo i muziku koju je svirao legendarni Slobodan Božinović.

Prateći programi druge festivalske večeri

Kao prateći tačnije programi koji su prethodili velikoj reviji pevane i svirane vlaške muzike, organizovane su promocije dve knjige. U galeriji Doma kulture promovisana je knjiga Adama Orvada , danskog muzičara, jednog od učesnika festivala. Adam Orvad, zaljubljenik u vlašku muziku i odličan poznavalac opusa Slobodana Božinovića, priredio je knjigu Slobodan Božinović - vlaška kola, sa audio diskom i notnim zapisima 25 autorskih kola legendarnog vlaškog umetnika. Izdavač je Udruženje "Gergina", koje je iste večeri promovisalo i knjigu, pisanu dvojezično sa pratećim CD-eom o legendarnom trubaču Iliji Iki Petrišoroviću, koju je priredio poznati muzikolog, Krajinac, Dimitrije Mikan Obradović.

Deveti festival „Gergina“ je u sezoni 2017. okupio više od stotinu izvođača u takmičarskoj i revijalnoj večeri i oko hiljadu posetilaca muzičkih i pratećih programa. Festival je biranim rečima zatvorio primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja „Gergina“ koji je između ostalog rekao:“Po mišljenju publike i svih prisutnih imali smo jedan odličan festival i završno veče je bilo fascinirajuće, zahvaljujući orkestru Slobodana Pecića i spektaklu koji su izveli zajedno sa Živom Dinulovićem i Draganom Njegušićem. Naš cilj je da pored ovakvih revijalnih nastupa favorizujemo mlade nade vlaške muzika na kojima ostaje da sačuvaju tradiciju. Iznenađenje festivala je bio Adam Orvad! Danac koji svira vlašku muziku za divljenje.

Pod jakim utiscima upravo završenog počinjemo pripreme za Deseti jubilarni festival, koji će u celosti biti posvećen pevačkoj legendi Slobodanu Domaćinoviću iz Radujevca, koji je zadužio vlašku muziku i koji je veoma kratko pre preranog odlaska sa muzičke i životne scene bio jedan od direktora Festivala.Deveti festival je ispunio sva očekivanja i nadamo se još uspešnijim godinama tokom kojih ćemo negovati vlašku muziku i propratne programe u vezi sa vlaškom tradicijom“, rekao je zatvarajući Festival „Gergina“ u Negotinu, Siniša Čelojević, predsednik istoimenog udruženja koje već devet godina sa uspehom potpisuje, kao organizator, u okrilju Nacionalnog saveta Vlaha, ovu jedinstvenu muzičku manifestaciju internacionalnog karaktera.

                                 Novinar, Jovanka Stanojević