Festivalski dani vlaške muzike „Gergina 2017“ u punom vaskršnjem sjaju

Nemanji Pavloviću iz Šarbanovca pripala Povelja „Božidar Janucić“

Prve takmičarske večeri Festivala „Gergina“ u Negotinu, sa najviše glasova članova žirija, pobedu je slavio dvadesetogodišnji Nemanja Pavlović iz Šarbanovca, solista na harmonici, kome je pripalo prestižno priznanje – Povelja „Božidar Janucić“. Najbolji instrumentalista je Ognjen Janjić, violinista iz sela Duboka kod Kučeva, a nagrada za najboljeg vokalnog solistu pripala je Anđeli Jovanović, iz Borske Slatine.

Deveti festival vlaške izvorne muzike "Gergina" u Negotinu, dobio je i devetu trojku najboljih mladih izvođača, za sada, neafirmisanih čuvara vlaškog melosa. Za najboljeg vokalnog solistu Devetog festivala proglašena je Anđela Jovanović iz Borske Slatine, koja se negotinskoj publici predstavila pesmom „Mojim dušmanima“. Jednoglasnom ocenom žirija za najboljeg instrumentalistu je proglašen trinaestogodišnji violinista Ognjen Janjić iz sela Duboka kod Kučeva, koji je za festivalski nastup izabrao melodije „Ljubavna čežnja“, „Hajdučku pesmu“ i „Sašino kolo“.

Specijalna nagrada Festivala „Gergina“, Povelja „Božidar Janucić“, za najuspešnijeg mladog takmičara pripala je dvadesetogodišnjem Nemanji Pavloviću iz Šarbanovca, koji je na svom instrumentu – harmonici, izveo melodije „Starosti, teška si“, „Čežnja“ i „Starinsko kolo“. Tako je, posle skoro polusatnog rada, glasila odluka članica žirija, koje su pratile muzičko nadmetanje 19 takmičara na velikoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Marija Vitas,  etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, predsednica žirija je prilikom dodele priznanja najboljim učesnicima istakla da je u nekim situacijama veoma teško odlučiti se za najbolje i da su često presudne  nijanse kao i u slučaju ovogodišnjih pobednika. Ona je još, obraćajući se ljubiteljima vlaške muzike, rekla : „ Raduje me da ovakvav festival uopšte i postoji u Srbiji. Važno je da se tradicija čuva, a još važnije da se vidi da su mladi zainteresovani. Imali smo različite rezultate u tretiranju vlaške muzike, ali je bisera bilo mnogo. Mladi su pokazali talenat za zvuk i da su odlični poznavaoci svojih instrumenata. Pokazali su dobar osećaj za izvornu tradiciju, za ukrase i ritmiku, koji su specifični za vlašku muziku. Što se festivala tiče veoma je važno da ima svoj profil, da se zna šta se na njemu dešava i šta se od njega očekuje“.

U žiriju su ove godine uz Mariju Vitas bile Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i Danijela Pražić, profesor solfeđa i direktor Muzičke škole „Konstantin Babić“ iz Kladova.

Novčane nagrade u iznosu od po 10 hiljada dinara za najboljeg vokalnog solistu i instrumentalistu, odnosno 15 000, za sveukupnog pobednika, sponzorisala je ugledna krajinska Kompanija „Aleksandrović“ iz Samarinovca. Porodica Janucić je i ove sezone najboljem učesniku Devetog festivala „Gergina“ poklonila Povelju i CD izdanje sa muzkom koju je izvodio čuveni Paganini iz Veljkova, čika Boža, legendarni violinista Božidar Janucić.  Uz Zahvalnice, najboljim učesnicima Festivala dodeljeni su i pokloni Udruženja „Gergina“, organizatora ove muzičke manifestacije, koja se bliži svom prvom velikom, desetogodišnjem jubileju.

Osim dvadesetak veoma talentovanih nada vlaške muzike prijavljenih za ovogodišnje nadmetanje u sviranju i pevanju publika, koja je solidno ispunila veliku salu Doma kulture u Negotinu, je uživala i u nastupima gostiju koji su nesumnjivo ostavili snažan utisak na sve prisutne. Pre svih, to su učinili gosti iz Kopenhagena, „Orfeus Balkan Ansambl“,  koji predvodi Adam Orvad, profesor harmonike. Oni su svojim muziciranjem dali najbolju potvrdu o tome da je muzika univerzalni jezik i da je svi razumeju. Učesnici iz Danske izveli su vlaška i bugarska kola – muziku Balkana i nekoliko vokalnih solističkih tačaka.

Kada već govorimo o specijalnim gostima iz Skandinavije treba reći da je Deveti festival vlaške muzike "Gergina" u Negotinu istoimenom pesmom ove godine otvorila gošća iz Danske, sedmogodišnja Gergana Orvad, koja je u grad Stevana Mokranjca i bogate muzičke tradicije, stigla sa svojim roditeljima i članovima  „Orfeus Balkan Ansambla“ iz Kopenhagena.

Prve festivalske večeri nastupili su i najmlađi čuvari folklorne i muzičke tradicije istoka Srbije, pioniri KUD-a „Floričika“ iz Jabukovca, sa spletom vlaških kola iz našeg kraja, posebno sela iz koga potiču.Najmlađa igračka postavka je nedavno ulepšala proslavu Dana HE „Đerdap 2“, a bili su i učesnici programa promocije novih CD izdanja Udruženja „ Gergina“, na kojima su trajno od zaborava sačuvane igre i melodije starih pokolenja od pre stotinu i više godina iz Jabukovca ali i sela Mokranja. 

Nesumnjivo, veliki i značajan doprinos prvoj festivalskoj večeri dao je i orkestar mladog Bobana Pecića, koji veoma uspešno prati put svoga oca Slobodana. Bobanov orkestar je sve učesnike otpratio u maniru najvećih profesionalaca, a tokom večeri imao je i svoj desetominutni program kojim je, malo je reći, podigao publiku na noge.

Prateći programi Devetog festivala „Gergina“

Festival „Gergina“ je ostao veran tradiciji u bogatstvu sadržaja,  pa su prve večeri priređene dve izložbe: fotografija bugarskog majstora Bojana Ivanova, pod nazivom „Balkanski folklor“ i iz Etnološke zbirke Muzeja Krajine, autora Emile Petrović.

„Uključili smo se u Deveti internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ izložbom „Akvizicija etnološke zbirke 2014-2016“, autora Emile Petrović, etnologa, jer smatramo da je veoma važno da javnost vidi šta je sve skriveno u muzejima. Ovakve manifestacije pružaju priliku da to i učinimo“, rekao je na otvaranju izložbe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine Negotin.

Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine, etnolog-antropolog je obraćajući se publici rekla:“ Na ovoj izložbi povodom Festivala „Gergina“, koja predstavlja izraz dobre saradnje Muzeja i građanstva, kao i Muzeja i drugih institucija kulture, javnosti smo predstavili predmete prikupljene u dvogodišnjem periodu (2014-2016.) kao i muzealije koje do sada nisu bile izlagane. Izložbu čine predmeti od tekstila, kao što su tekstilna pokrivala, jastuci, torbe, zatim predmeti od drveta:preslice, brda, ljagan, predmeti od keramike: krčag i činije i, naravno, nakit. Ovi predmeti pored upotrebne, imali su i estetsku vrednost. Naša etnološka zbirka poseduje značajan fond muzealija, koje su poklon građana-darodavaca, kao i muzealije koje su nabavljene otkupom. Novonabavljeni predmeti, pedeset komada, doprinose izučavanju etnologije. Izložba je dobar način nastavka saradnje sa građanima Negotina i eventualno budućim darodavcima, čiji bi pokloni našli mesto na novim etnološkim izložbama i postavkama Muzeja Krajine“, rekla je na otvaranju izložbe Emila Petrović, koja je još istakla da se izložbom pokazuje poštovanje prema našoj prošlosti i kulturi. Mnogobrojna publika mogla je da uživa i u nastupu vokalne solistkinje Vionere Paunović, koja je za tu  priliku izabrala dve stare vlaške pesme.

Uoči muzičkog programa prve takmičarske večeri Festivala „Gergina“ u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ otvorena je i izložba majstora fotografije iz Vidina u Bugarskoj, Bojana Ivanova „Balkanski folklor“. Reč je o autoru koji se fotografijom bavi od davne 1960. godine, umetničkom rukovodiocu Foto-kino kluba u sklopu biblioteke „Cvjat“, dobitniku zlatnih medalja od drugog do sedmog republičkog festivala umetničkog amaterskog stvaralaštva i dobitniku druge nagrade Evropskog parlamenta u 2008. godini ali i 2012. godine, kada je organizovana pod nazivom „Evropa u mom regionu“. Ovaj istaknuti umetnik  je član mnogih međunarodnih asocijacija, a zanimljivo je i da je u članstvu Udruženja fotografa Srbije. Autor je više samostalnih izložbi u Bugarskoj i u inostranstvu.   

Prvi festivaski dan „Gergine“, na drugi dan Vaskrsa, zablistao je u punom sjaju i potvrdio da Udruženje„Gergina“i ova muzička manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalnog saveta Vlaha, Opštine Negotin i drugih, kao i prijatelja i sponzora, imaju lepu budućnost.