INTERNACIONALNI FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE “Gergina 2016” u Negotinu AŠTJEPTĂM FESTIVALU INTERNACIONAL AL DJE OPT DJE MUZIKĂ VLAHILOR „GERGINA 2016“ ÎN NJIGOTJIN

     Sve je spremno za predstojeći Festival vlaške muzike „Gergina“, koji polako ali sigurno postaje tradicionalni i istrajava na putu ka desetogodišnjem jubileju. Tradicija je da se organizuje u dane uskršnjih praznika pa će tako biti i u osmoj sezoni, potvrdili su  u Udruženju „Gergina“, zaslužnom za pokretanje, ali i opstajanje jedne ovako velike muzičke manifestacije, koja je odavno iskoračila iz okvira lokalne sredine, te se s pravom najavljuje kao internacionalna, imajući u vidu bezrezervnu podršku koju festivalu pružaju inostrani učesnici, a pre svih iz nama susednih zemalja, Bugarske i Rumunije. Ono što ovaj Festival čini posebnim jeste i publika koja nam stiže iz rasejanja, u velikom broju, povodom praznika ali i same dvodnevne smotre za koju imaju samo reči hvale, jer smatraju da je jedna od onih koje znalački pronalaze put do publike svih uzrasta, posebno one sa vlaškog govornog područja. U nadi da će i ove godine sala Doma kulture obe festivalske večeri biti ispunjena do poslednjeg mesta, Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora festivala kaže da će takmičarsko veče, u Vaskršnji ponedeljak, 2. maja, od 19 sati, početi nastupom članova orkestra Bobana Pecića, koji će izvesti himnu Festivala-pesmu Gergină.

Po uobičajenom scenariju, posle izvođenja  himne Festivala – pesme Gergina, velika scena Doma kulture „Stevan Mokranjac“ biće na raspolaganju vokalnim solistima prijavljenim za učešće na Osmom festivalu, koji su prethodno opravdali svojim glasovnim kvalitetima mogućnost učešća na ovoj manifestaciji. Ove godine svoje vokalne kvalitete pesmom će iskazati Danijel Baronović iz Dušanovca, Julija Barbulović iz Rudne Glave, Sofija Jovanović iz Donjeg Milanovca, Ivica Prvulović iz Gradskova i Marija Todorović iz Bora.

Za nagradu najboljeg instrumentaliste takmičiće se i mladi talenti na harmonici. Nadmetaće se njih četvorica i to Andrej Raducić iz Dušanovca, Milan Lautarević iz Crnomasnice, Nemanja Pavlović iz Šarbanovca i Ivan Đorđević iz Donjeg Milanovca.

Tradiciju  instrumenata zastupljenih u vlaškoj muzici, saksofona i trube, predstaviće Darko Bajinović iz Kladova, Kristijan Gočić iz Malajnice i Denis Čurić iz Mokranja.

Kao i ranijih godina, biće izvođača na fruli, gajdama, duduku i kavalu. U konkurnciji za nagradu su Boris Janković iz Osnića, (gajde i duduk), Milan Ducić iz Zaječara (kaval, gajde), Maja Kostandinović iz Boljevca (frula), Stefan Radovanović iz Metovnice (frula- gajde) i Momir Stankić iz Stamnice na fruli.

Na violini će se predstaviti: Stefan Stefanović iz Miloševa, Ognjen Janjić iz Duboke, Ivan Bošković iz Starčeva, Aleksandar Ikonić iz Vratne i Dragan Bugarinović iz Isakova u Ćupriji. Sve učesnike prve festivalske večeri pratiće orkestar Bobana Pecića.

Nastupe 22. dvoje vokalnih solista i instrumentalista, zaokružiće razigrani pioniri KUD-a „Aleksa Nikolić“ iz Osnića, spletom kola iz Crnorečja.

Tokom zasedanja žirija koji će ove godine raditi u sastavu: Maja Stojanović, profesor MŠ „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, Ivan Kostić, profesor MŠ“Stevan Mokranjac“ u Negotinu i Danijela Pražić, profesor i direktor MŠ „Konstantin Babić“ u Kladovu, za publiku će biti priređeni zanimljivi sadržaji, tačnije program „Sećanje na Božidara Janucića“ koji će biti upotpunjen nastupom Orkestra „Serbija“ Centra za kulturu Petrovac na Mlavi i nastupom Spasoja Jovića, frulaša sa Miroča.

Proglašenje pobednika podrazumeva izbor najboljeg vokalnog soliste i instrumentaliste i dodelu Specijalnog priznanja „Božidar Janucić“ takmičaru koji je ostavio najsnažniji umetnički utisak. Scenarijom je predviđeno da dobitnik Povelje zaokruži takmičarsko veče Festivala „Gergina“  koje će u velikom finišu publici podariti muziči šou orkestra Bobana Pecića.

Festival Gergina najboljim učesnicima dodeljuje tri tradicionalne nagrade, pa će tako i ove godine najbolji vokalni solista i najbolji instrumentalista biti darivani sa po 10 hiljada dinara, a specijalni pobednik, nosilac Povelje „Božidar Janucić“ sa 15 000 dinara.

Nagrade je  ove sezone obezbedilo  Preduzeće za trgovinu D.O.O. Aleksandrović  Samarinovac.

Prvoj festivalskoj večeri na velikoj izvođačkoj sceni Doma kulture, prethodiće otvaranje izložbe ulja na platnu, slikara Dragomira Trajilovića-Šljivarskog i promocija knjige „Kako su govorili naši-Kum a vorbit aj noštji“, koju su napisali  Krsta Stanković-Njenjulović i Vlasta Abrašević.

Revijalno veče  Festivala, u utorak, 3. maja

Treći maj rezervisan je za revijalno veče 8. Festivala vlaške muzike Gergina. Reviju će otvoriti Božidar Simeonov, na gajdama iz Bugarske, Srećko Prvulović, na  klarinetu, Biser Kosovljanović, Živojin Niculović, Jovica Miljković i Nikola Caranović, na harmonici, Dragan Njegušić i Nenad Stajković, na trubi, Violeta Marinović i Silvija Adamović, solistkinje na violini, Velimir Kokorić, na fruli,   Duvački orkestar „Dar-Mar“ iz Knjaževca, Živojin Dinulović i  Goran Čurić, na saksofonu.

Sve izvođače pratiće publici dobro poznat orkestar Slobodana Pecića.

Posle revije sjajnih instrumentalista nastupaju vokalni izvođači: Staniša Paunović, Duško Oprić, Boban Janošević, Staniša Radosavljević, Biljana Boldeskić, Danijela Pražić, Božica Nedeljković, Etno grupa Gergina, Ljubiša Đorđević, GILIANA RĂDOI  iz Rumunije i predstavnik Vlaha iz Makedonije. Veče će svojim nastupom zaokružiti Folklorna grupa FIDANKITE  iz Vidina u susednoj Bugarskoj sa spletom vlaških kola iz Vidina.

Druge festivalske večeri Udruženje Gergina i istoimeni Festival  će promovisati CD-Božidara Janucića   i knjigu „Maestro Mile Paunović“,  sa nosačem zvuka .

Festival podržavaju brojni prijatelji i sponzori

     Osmi festival vlaške muzike Gergina 2016. kao pokrovitelji potpisuju Ministarstvo kulture RS, Nacionalni savet Vlaha, opština Negotin i Eliksir Prahovo. Generalni sponzor je Nikolić prevoz-Samarinovac, a suorganizatori Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.  Sponzori su:  Alu Fenster, Bolji život – Rtkovo, Bobi Cîntu iz Kobišnice, Kafe Kralj Negotin, Magnetscan, Pekara Matalj Negotin , Pekara Vesa –Kobišnica, Tekijanka Kladovo i Udruženje vinara Negotinske Krajine. Medijski sponzori su Istok Kompani-Salaš  i Narodne novine Zavičaj.

Direktor Festivala je naš poznati muzičar Živa Dinulović, a umetnički direktor, novinar, autor i voditelj muzičkih emisija RTS-a, Nenad Kamidžorac. Sa više od stotinu učesnika očekuje se da i ovaj predstojeći osmi po redu festival ispuni očekivanja i najprobirljivijih muzičkih sladokusaca, posebno onih zaljubljenih u lepote vlaške pevane i svirane muzike.