Takmičarsko veče 8. Festivala Gergina 2016

Takmičarsko veče, dvodnevnog Festivala „Gergina“ obeležile mlade nade vlaške muzike

Mlade nade vlaške muzike i pesme sinoć nastupili na prvoj takmičarskoj večeri Festivala „Gergina“, a za najbolje su proglašeni Maja Konstandinović, solistkinja na fruli iz Boljevca, Denis Čurić, solista na trubi iz Mokranja kod Negotina i Sofija Jovanović, vokalna solistkinja iz Donjeg Milanovca

Fotografije: Dragan Trikić BaleMaja Konstandinović solistkinji na fruli – Povelja „Božidar Janucić“ / Foto: Dragan Trikić Bale

Među dvadesetak učesnika prve, takmičarske, večeri Festivala vlaške muzike „Gergina“, najsnažniji utisak na žiri, a sudeći po reakcijama i na publiku, ostavila je jedanaestogodišnja Maja Konstandinović, iz Boljevca, učenica MŠ u Boru. Kao solistkinja na fruli predstavila se vlaškim hitovima: „Nadojna“  i „Lazničkim kolom“ i zasluženo ponela priznanje Festivala – Specijalnu nagradu „Božidar Janucić“. Uz ovu tradicionalnu nagradu, sveukupnoj pobednici je pripao i novčani deo od 15 000 dinara.

Najbolji instrumentalista Denis CuricDenis Čurić, solista na trubi iz Mokranja / Foto: Dragan Trikić Bale

Za instrumentalno stvaralaštvo, novčanom nagradom od 10 000 dinara, nagrađen je Denis Čurić iz krajinskog sela Mokranja, koji je na trubi izveo „Igru leptira“. Među pet vokalnih solista, svojom interpretacijom pesme „Detelina s četiri lista“ izdvojila se Sofija Jovanović  iz Donjeg Milanovca. I njoj je iz novčanog fonda nagrada koje je ove godine obezbedila Kompanija Aleksandrović iz Samarinovca, pripalo 10 000 dinara.

Najboljni vokalni solista Sofija JovanovicSofija Jovanović, vokalna solistkinja iz Donjeg Milanovca / Foto: Dragan Trikić Bale

Na Festivalu „Gergina“, da podsetimo, tradicionalno se dodeljuju nagrade za oblast vokalnog stvaralaštva, za instrumentalno izvođenje i kao specijalna, za sveukupni prikaz muzičkog umeća koji se vrednuje, Povelja „Božidar Janucić“, koju je organizator Festivala, Udružene „Gergina“ ustanovio u saradnji sa porodicom čuvenog krajinskog violiniste i kompozitora, Božidara Bože Janucića.

Pobednici Festivala Gergina 2016 Maja, Sofija i DenisPobednici Festivala Gergina 2016 Maja, Sofija i Denis / Foto: Dragan Trikić Bale

Ove godine darodavac nagrada najboljim učesnicima takmičarske večeri Festivala „Gergina“ bilo je i istoimeno Udruženje koje je prošle godine imalo brojne aktivnosti, pa su mladi pobednici nagrađeni knjigama i njihovim muzičkim izdanjima.

Nastupe učesnika prve festivalske večeri vrednovao je žiri u sastavu: Danijela Pražić, direktor MŠ „Konstantin Babić“ u Kladovu i profesori negotinske MŠ „Stevan Mokranjac“, Maja Stojanović i Ivan Kostić.

Svim učesnicima muzičku podršku je pružao orkestar Bobana Pecića, a program su svojim nastupima i izvođenjem upotpunili članovi pionirske sekcije „KUD-a „Aleksa Nikolić“ iz Osnića u opštini Boljevac i Orkestar „Serbia“, Centra za kulturu iz Petrovca na Mlavi.

Festival je, inače, biranim rečima otvorio Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, jednog od pokrovitelja Festivala „Gergina“, koji se večeras nastavlja revijom afirmisanih izvođača vlaške pesme i instrumentalne muzike.

Autor teksta:  Jovanka Stanojević

Fotografije: Dragan Trikić Bale