Negotinska „Gergina“ uspešno realizovala projekat „Kînćeće bătrînje đin lumje”

Projekat “Kînćeće bătrînje đin lumje– Izvorne vlašкe pesme” Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina realizovalo je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja. Projekat je namenjen očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Neka od izdanja Udruženja „Gergina“ na vlaškom pismu
Neka od izdanja Udruženja „Gergina“ na vlaškom pismu

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina od maja do septembra u 13 sela i gradova istočne Srbije i Homolja snimalo je čuvare vokalne narodne tradicije Vlaha. Tokom ovog perioda snimljena je 41 izvorna vlaška pesma.

“Nakon preslušavanja audio zapisa zapisane su reči tih pesama na vlaškoj azbuci i to na ćiriličnom pismu, na dijalektu kraja gde su pesme snimljene. Time su te pesme sačuvane od zaborava”, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Sa željom da ove pesme predstavi i srpskom narodu “Gergina” ih je prepevala i na srpski jezik. One će, navode u ovom udruženju, biti predstavljene na “Danima Gergine”, ali i na istoimenom Festivalu vlaške muzike, čiji je cilj, takođe, očuvanje nematerijalne kulturne baštine vlaške zajednice.

“Tekstovi ovih pesama bi mogli da imaju primenu u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama u kojima se uči izborni predmet „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture, kao i na fakultetima na kojima se izučavaju jezici. Takođe, pesme koje su prikupljene od starih pevača (Lăutara) bi se promovisale na predfestivalskoj manifestaciji „Dani Gergine“ koja se već četiri godine održava u Negotinu, i bile bi uvršćene u takmičarski program tradicionalnog Festivala vlaške muzike “Gergina“ u Negotinu, koji se održava 13 godina”, dodaje Čelojević.

Autor teksta: Suzana Mihajlović Jovanović