Održan drugi seminar za predavače izbornog predmeta “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”

DRUGI SEMINAR „VLAŠKI GOVOR SA ELEMENTIMA NACIONALNE KULTURE“

Primarijus_dr_Sinisa_Celojevic_i_Dragan_AndrejevNEGOTIN – Skoro 60 prosvetnih radnika iz 18 opština u Srbiji u kojima se govori vlaški, nakon dva višednevna seminara, steklo je sertifikat kojim će u osnovnim školama uskoro moći da izvode nastavu iz izbornog predmeta „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“. Nastava na vlaškom jeziku deo je šestomesečnog projekta, vrednog 32.000 dolara, kojeg Udruženje „Gergina“ realizuje u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo Srbije, a koji podrazumeva niz značajnih akcija na afirmaciji multikulturalnosti u Srbiji, kroz inkluzivno obrazovanje vlaške nacionalne manjine.

Predavanje_Milene_Golubovic-Već samim usvajanjem vlaškog pisma i publikovanjem prvih knjiga na vlaškom stekli su se uslovi za uvođenje vlaškog jezika u sistem obrazovanja Republike Srbije. Pored neposrednog i vidljivog značaja učenja govora Vlaha i upoznavanja sa elementima vlaške kulture od strane učenika osnovnih škola, Vlasi na ovaj način čuvaju i svoj govor i svoju kulturu i tradiciju. Zato je i svrha ovog projekta razvijanje multikulturalnosti, poštovanje prava svih nacionalnosti, ali i potreba da se afirmišu sopstvena kultura i njene vrednosti na svim poljima manifestovanja ljudske kreativnosti – kaže primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik UO Udruženja „Gergina“, član Izvršnog odbora NSV i predsednik Odbora za upotrebu jezika i pisma.

DSCF2668I pored brojnih opstrukcija koje su pratile uvođenje ovog izbornog predmeta o čemu su blagovremeno obavešteni svi nadležni organi, sudeći po anketama, vlaški govor želi da izučava skoro 500 đaka.

 

– Na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga prijavio se 291 učenik. Na području koje pokriva Školska uprava Požarevac 151, a Jagodine oko 30, mada na teritoriji te Školske uprave još uvek nije dostavljen konačan spisak – kaže Dragan Andrejević, rukovodilac projekta.

Budući predavači vlaškog govora, na seminarima su mogli da se, kroz predavanja Slobodana Golubovića dPasujonija, upoznaju sa osobenostima govora Vlaha u varijantama krajinsko-timočkog i braničevsko-homoljskog narečja, kao i sa usmenim narodnim stvaralaštvom Vlaha.

Slobodan_Golubovic_d_Pasujoni– Čitava ova priča je kao biljka koja raste, treba se o njoj brinuti i negovati je. Zato očekujemo da i sami učesnici ovog seminara daju svoj doprinos kroѕ sakupljanje priča, basni, zagonetki, pesama, pa čak i izradom sopstvenih tekstova na vlaškom – kaže Slobodan Golubović, autora priručnika „Govorim vlaški“ i pesmarice-bojanke „Panda uči kung fu“, čiji će „Vlaško-srpski rečnik“ uskoro biti publikovan u izdanju „Gergine“.

Kroz sadržajno i prijemčljivo predavanje Tatjane Dražilović, magistra metodičko-pedagoških nauka prosvetni radnici iz Negotina, Bora, Zaječara, Donjeg Milanovca, Žagubice, Požarevca, Malog Crnuća i Kučeva na primerima realizacije jedne nastavne jedinice, upoznali su se i sa mogućnostima kako da nastavu vlaškog govora realizuju i u korelaciji sa drugim predmetima. Aleksandra Milovanović, doktorant kulturologije, inače pomoćnica predsednika opštine Negotin održala je predavanje o multikulturalnosti i obrazovanju, a autorka udžbenika „Vlaški govor i kultura“ Milena Golubović, diplomirani etnolog-antropolog govorila je o narodnoj tradicionalnoj i kulturi Vlaha, koja je sastavni deo ovog izbornog predmeta.

DSCF2660– Nastojala sam da obuhvatim sve specifičnosti govora u sva tri regiona u kojima se govori vlaški, kako u braničevsko-homoljskog, tako i u majdanpečansko-borskom i na kraju u negotinskom. Uklopiti različite načine govora od sela do sela, od regiona do regiona zaista je bio izazov – kaže Milena Golubović, čiji će udžbenik, očekuje se, uskoro biti licenciran od strane resornog Ministarstva.

 

DSCF2686Onako kako se govori

STUDIJA

Dajan Manovich sa američkog Univerziteta u Budimpešti izučava manjinske jezike u obrazovanju i saznanja sa ovog seminara biće deo njenog magistarskog rada, kao i serija intervjua koje će na proleće realizovati sa roditeljima čija deca uče vlaški govor u školama.

Suzana M. Jovanović

Ucesnici_seminara