Sedmi festival vlaške muzike “Gergina” u Negotinu u znaku mladih talenata

3Nikola_Caranovic_solista_na_harmonici_prima_cestitke__Marije_Vitas_etnomuzikologaČetrnaestogodišnji Nikola Caranović, solista na harmonici, učenik OŠ “Stevan Mokranjac”, dobitnik Specijalnog priznanja Festivala vlaške muzike “Gergina” u Negotinu. Marina Marić iz Osanice u opštini Žagubica, solistkinja na fruli, u kategoriji instrumentalista i Damjan Pačerizović iz zaječarskog mesta Halovo, vokalni solista, dobitnici festivalskih nagrada, kao najbolji učesnici.

6Marina_Maric_iz_Osanice_najbolji_mladi_instrumentalni__solista_na_fruliMarina Marić iz Osanice u opštini Žagubica, solistkinja na fruli u kategoriji instrumentalista i Damjan Pačerizović iz zaječarskog mesta Halovo, vokalni solista, pobednici su 7. festivala vlaške muzike Gergina 2015. koji je počeo sinoć u Negotinu. Tradicionalno, prvo festivalsko veče, koje je takmičarskog karaktera, a koje je u ovoj sezoni okupilo dvadesetak interpretatora vlaške pesme i soliste na fruli, violini, harmonici i trubi, završeno je dodelom Specijalnog priznanja Festivala koje nosi ime proslavljenog krajinskog violiniste Božidara Janucića. Ovogodišnji dobitnik je četrnaestogodišnji Nikola Caranović iz Negotina, učenik OŠ “Vuk Karadžić” i Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, na odseku harmonika. Nagradni fond novčanih nagrada za troje najuspešnijih učesnika takmičarske večeri Festivala Gergina je i ove godine obezbedila ugledna Kompanija Tekijanka Kladovo.

1Damjan_Pacerizovic_sa_clanicom_zirija_njegovo_vreme__tek_dolazi_pevanje_vlaske_pesme_kao_izbor_momka_iz_HalovaU žiriju, koji je vrednovao nastupe mladih nada vlaške pesme i muzike su bili Marija Vitas, etnomuzikolog, novinar Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor u MŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu i Bojan Đorđević iz Beograda, umetnički direktor Festivala Todo Mundo, promoter i autor radijskih emisija o etno muzici. Prve festivalske večeri u Domu kulture “Stevan Mokranjac”, otvorena je izložba slika Miloja Dimireskovića, a tokom muzičkog programa na velikoj sceni nastupili su Etno grupa “Dolama” koja radi pri MŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu i najmlađi članovi AKUD “Floričika” iz Jabukovca. Priređen je i multimedijalni program ” Ne zaboravimo najvećeg vlaškog instrumentalistu na harmonici i kompozitora Slobodana Božinovića” u kome su nastupili njegovi prijatelji i učenici.

5Obrazlozenje_nagrada_na_Festivalu_Gergina_u__NegotinuDrugog dana festivala, večeras od 19 sati, na velikoj sceni negotinskog Doma kulture “Stevan Mokranjac” nastupiće afirmisani izvođači vlaške pesme i muzike. U programu će učestvovati i gosti iz Rumunije, Rodika Kirku i solista na trubi Nelu Murgile.

Pokrovitelji Festivala vlaške muzike „Gergina 2015“ u organizaciji istoimenog Udruženja su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni Savet Vlaha u Srbiji, Opština Negotin, Tekijanka-Kladovo i Kompanija Eliksir -IHP Prahovo. Generalni sponzor je Nikolić prevoz Samarinovac. Organizaciju Festivala su pomogli i drugi brojni prijatelji i sponzori, koji su prepoznali namere organizatora – Udruženja „Gergina“, da čuva i baštini običajno muzičko blago.

Jovanka Stanojević