Prvih sedam godina Gergine, festivala vlaške muzike

7_Festival20Gergina202015Prvih sedam godina Gergine, festivala vlaške muzike Sa oko pedeset vokalnih i instrumentalnih solista i najmanje još toliko članova orkestara mladog Bobana i njegovog oca Slobodana Pecića iz Negotina, te članova dva kulturno-umetnička društva, pionira AKUD “Floričika” iz Jabukovca i gostiju iz susednog Kladova, KUD- a “Polet”, Sedmi internacionalni festival vlaške muzike Gergina u organizaciji istoimenog udruženja u najlepšem izdanju predstavio se brojnoj publici koja je dve večeri pomno pratila nastupe učesnika na velikoj izvođačkoj sceni Doma kulture “Stevan

Sedmi Festival vlaške muzike “Gergina”, održan 13. i 14. aprila u Negotinu, ispunio je očekivanja publike, organizatora i samih učesnika, od kojih su neki stekli reputaciju kako u Srbiji, tako i u susednim zemljama u kojima žive i rade naši zemljaci. Posle prve takmičarske večeri na kojoj je potvrđeno da mladi neobično vole vlašku pesmu i instrumentalnu muziku, ali i revijalne, na kojoj je oko 30 izvođača pokazalo svoje vokalne i instrumentalne kvalitete, očigledno je da Festival Gergina ima budućnost i da sigurno napreduje ka svom desetogodišnjem jubileju.

“Imali smo mlade, divne izvođače i po reakciji brojne publike zaključio sam da su nagrađeni najbolji i da se slažu sa ocenama žirija koji je vrednovao nastupe mladih pevača i instrumentalista, prve takmičarske večeri. Raduje me da vlaška muzika među mladima živi i da se oni trude da budu što bolji, ” istakao je Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala u oceni prve festivalske večeri koja je okupila 16 takmičara, 6 vokalnih solista i 10 instrumentalista, a tokom koje su se publici predstavili i najmlađi članovi AKUD “Floričika” iz Jabukovca, kao gosti.

Mladi pobednici Gergine 2015.

Marina Marić iz Osanice u opštini Žagubica, solistkinja na fruli u kategoriji instrumentalista i Damjan Pačerizović iz zaječarskog mesta Halovo, vokalni solista, jednoglasnom odlukom tročlanog žirija proglašeni su pobednicima Sedmog festivala Gergina u Negotinu. Vlaške pesme i solo nastupi na fruli, violini, harmonici i trubi, imali su poseban zvuk mladih godina, kao i neskrivenu želju da se mladi pokažu u najboljem svetlu. Baš tako se da definisati i nastup dobitnika Specijalnog priznanja Festivala koje nosi ime proslavljenog krajinskog violiniste Božidara Janucića. Reč je o četrnaestogodišnjem Nikoli Caranoviću iz Negotina, učeniku OŠ “Vuk Karadžić” i Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, na odseku harmonika, koji kako reče potiče iz muzičke porodice, vredno uči, postiže priznanja, a do sada ih je dobio devet. Nikola iskreno priznaje da su sve osvojene nagrade do sada bile za umetničku muziku i da je po prvi put nastupio sa inspirativnim vlaškim melosom. Nesumnjivo da je način na koji je svirao “Džambrićev splet” na žiri ostavio poseban utisak, a odgovor je stigao u vidu odluke o dodeli najprestižnijeg priznanja festivala. O nagradnom fondu za troje najuspešnijih učesnika takmičarske večeri Festivala Gergina i ove godine se pobrinula ugledna Kompanija Tekijanka – Kladovo, čiji je predstavnik Danijela Caranović, pobednicima uručila čekove sa naznačenim iznosima novčanih nagrada. U žiriju, koji je vrednovao nastupe mladih nada vlaške pesme i muzike su bili Marija Vitas, etnomuzikolog, novinar Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor u MŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu i Bojan Đorđević iz Beograda, umetnički direktor Festivala “Todo Mundo”, promoter i autor radijskih emisija o etno muzici.

ETNO-GRUPA-GERGINA1

Četiri sata koncerta – druge festivalske večeri

I ove godine Festival vlaške muzike “Gergina”, drugog i trećeg dana Uskrsa, okupio je brojnu i vernu publiku, koja je već stekla naviku da praznične večeri provodi u velikom društvu i dobroj atmosferi natpevavanja i nadsviravanja zaljubljenika u vlašku muziku, pa su se tako u revijalnom programu predstavili njeni najpoznatiji izvođači. Takođe i mladi folkloraši KUD-a “Polet” iz Kladova. “Imali smo vrhunske izvođače iz Istočne Srbije, čuli smo interpretacije najpoznatijih, do manje poznatih, pa i zaboravljenih pevača, uživali smo u novokomponovanoj ali i ungurjanskoj pesmi i muziciranju i mislim da je sve to veoma važno i potrebno festivalu kao što je “Gergina”, ocenjuje Nenad Kamidžorac.

Među tridesetak izvođača koji su se revijalne večeri predstavili publici u Negotinu, u kojoj je sedelo najviše naših zemljaka koji su povodom uskršnjih praznika stigli u zavičaj, bili su vrsni vokalni solisti, poput doajena vlaške pesme Staniše Paunovića, rumunske temperamentne solistkinje Rodike Kirku, Benka Paulića, Biljane Boldeskić, ali i instrumentalisti koje publika neobično voli i uvažava, saksofonista Živa Dinulović, trubači Dalibor Lukić, njegov kolega iz Rumunije, Nelu Murđila, Ljubodrag Radulović, Srđan Cvetković, violinistkinja Violeta Marinović, frulaši Velja Kokorić i Spasoje Jović, Simeon Lupulović, Jovica Miljković na harmonici, učenik legende vlaške muzike Slobodana Božinovića i drugi izvođači. Odlično prihvaćene nastupe imali su gajdaš Miroslav Drndarević, a na usnoj harmonici Živojin Marković-Žika Mokranjac, koji živi u Švajcarskoj. Od vokalnih solista nastupili su još Blažica Marjanović, Danijela Pražić, Živkica Lazarević, Dragiša Prvulović i Žika Cvetković, kao i Etno grupa “Gergina”. Publici su se predstavili i članovi orkestra Slobodana Pecića, poznatog izvođača na harmonici, Mikan Njegušić na trubi, Predrag Janković, na saksofonu i Željko Čikarević na violini. Dugotrajnim aplauzima publika je nagradila i sviračka umeća orkestra Dar-Mar iz Knjaževca.

“Sedmi festival vlaške muzike Gergina u Negotinu, je imao i prateće sadržaje, izložbu slika negotinskog umetnika Miloja Dimireskovića i promociju knjige o čuvenom krajinskom violinisti Božidaru Januciću. U okviru festivala priredili smo i program koji će se ugraditi u našu tradiciju, pod nazivom “Ne zaboravimo”, a ove godine smo ga posvetili Slobodanu Božinoviću, najvećem vlaškom instrumentalisti na harmonici i kompozitoru. Verujem u budućnost našeg festivala”, rekao je primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina” i Organizacionog odbora festivala.

Festival vlaške muzike je organizovalo Udruženje za očuvanje identiteta, kulture, tradicije i jezika Vlaha “Gergina”, pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Vlaha, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Negotin i kompanija: Tekijanka-Kladovo i Eliksir -IHP Prahovo. Generalni sponzor je i ove godine bio Nikolić prevoz iz Samarinovca, a organizaciju su pomogli i drugi brojni prijatelji i sponzori, koji su prepoznali namere organizatora – Udruženja „Gergina“, da čuva i baštini običajno muzičko blago.

Drugoj festivalskoj večeri u Negotinu prisustvovali su Dalibor Orsovljanović, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Vlaha i profesor Mića Marković, potpredsednik NSV.