Štampane publikacije i muzička izdanja Udruženja “Gergina” čuvaju jezik, tradiciju, identitet i običaje Vlaha

Za nekoliko dana Udruženje za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identita Vlaha „Gergina“ navršiće je 11 godina postojanja i rada.

Foto: Udruženje “Gergina”

Formirano je u Negotinu, 15.decembra 2009. godine, sa željom da radi na očuvanju kulturnog nasleđa Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, ali i čitavoj Srbiji, kao i u okolnim državama u kojima žive Vlasi i za to vreme “Gergina” je samostalno ili u saradnji sa Nacionalnim Savetom Vlaha publikovala više od 20 knjiga na vlaškom jeziku, objavila više od 30 audio i video nosača sa muzičkom zaostavštinom Vlaha, organizovala deset festivala vlaške muzike u Negotinu, učestvovala na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, podseća na aktivnosti predsednik Udruženja prim. dr Siniša Čelojević.

Ove godine je epidemija onemogućilo održavanje tradicionalnog internacionalnog festivala vlaške muzike “Gergina”, ali će zahvaljujući projektnom finansiranju Ministarstva kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva za nacionalne manjine i Opštine Negotin, “Gerginina” biblioteka i fonoteka biti bogatija za nova izdanja.

– U knjizi “Kintjećilji Vlahilor – Vlaške pesme – Valch Songs” objavljeni su tekstovi pedeset izvornih vlaških pesama i za nju je predgovor napisala etnomuzikološkinja, muzička kritičarka i urednica časopisa Etnoumlje Marija Vitas. Predgovor je štampan na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku, a knjiga sadrži i kompakt disk sa pesmama čiji su tekstovi objavljeni. Objavili smo još jednu knjigu na vlaškom ove godine i to je knjiga pesama “Injima će drum aj luat” autora Borike Vraknjanu – Borivoja Ilića i ona sadrži oko 80 uglavnom ljubavnih pesama – objašnjava predsednik “Gergine”.

“Gerginina” fonoteka obogaćena je sa dva nova muzička izdanja – CD Živa Dinulović – la festivalu “Gergina” – Na festivalu “Gergina” – at the Festival “Gergina” i CD Vitomira Stanojevića – Vjerusrlji Vlahilor – potpuri vlaških melodija – Vlach Melody Medly.

U okviru edicije koju su posvetili velikanima vlaške muzike negotinsko Udruženje za očuvanje tradicije, jezika, kulture, običaja i identita Vlaha priprema za štampu dvojezičnu publikaciju posvećenu virtouzu na saksafonu Živojinu Živi Dinuloviću.

Priređivač teksta je umetnički direktor festivala “Gergina” i muzički urednik prvog programa Radio Beograda Nenad Kamidžorac, a kako saznajemo u Udruženju, ovu publikaciju pratiće CD sa snimljenom emisijom o Živojinu Dinuloviću emitovanom na prvom programu Radio Beograda u serijalu Muzička pletenica.

Dodajmo takođe, da je u toku priprema foto izložbe posvećene Prahovu. Naime, ljude, običaje i događaje u Prahovu što je i naziv izložbe “Praova – lumja, adjeturlji si intinplarilji /Prahovo – ljudi, običaji i događaji” prikazaće 45 starih, dokumentarnih crno-belih fotografija.

Želja organizatora, Udruženja “Gergina” je da ova izložba postane trajna postavka u prahovskom Domu kulture, te će postavku nakon planirane izložbe, s tom namerom pokloniti Mesnoj zajednici Prahovo.

Autor: Danas.rs