U susret 11. Festivalu vlaške muzike „Gergina”

Na vaskršnji ponedeljak i utorak, 29. i 30. aprila 2019. godine, Negotin će biti u znaku dobre pevane i svirane vlaške muzike i  raznovrsnog kulturnog nasleđa Vlaha. Brojne objedinjene sadržaje ponudiće i ove sezone Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“,  organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji je prošle godine zablistao punim sjajem prilikom obeležavanja svog prvog desetogodišnjeg jubileja. Iako je do početka manifestacije  ostalo nešto više od mesec dana, organizatori već sada poručuju da bi Festival mogao da počne s obzirom da su učesnici i sadržaji već utvrđeni i da će se u narednom periodu raditi na doradi i brušenju planirane ponude sa kojom će Festival iskoračiti pred ljubitelje vlaške veoma bogate kulture.

Festival će prema ustaljenoj koncepciji trajati dva dana i  imaće takmičarsko veče mladih neafirmisanih nada i revijalno, uz učešće brojnih popularnih imena vlaške pesme iz Srbije i zemalja u okruženju. Kako je već potvrđeno prvo festivalsko veče otvoriće svojim nastupom Etno grupa “Kraljice” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina. U delu koji će vrednovati tročlani žiri u kome će biti: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog,Beograd, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik magazina “Etnoumlje” i Goran Bogdanović,dirigent,profesor i multi instrumentalista,Niš, muzičko umeće odmeriće 20 takmičara, 6 vokalnih solista i 14 instrumentalnih izvođača. Sve njih pratiće orkestar mladog Bobana Pecića, koji je i prethodnih pet godina bio veran Festivalu na kome je, da podsetimo, 2013. godine nagrađen Specijalnim festivalskim priznanjem-Poveljom “Božidar Janucić”, koja se dodeljuje sveukupnom pobedniku. Dok žiri bude vrednovao nastupe takmičara, publiku u velikoj dvorani Doma kulture “Stevan Mokranjac” zabavljaće Etno grupa “Marinika”, koju već duže od jedne decenije sa velikim uspehom vodi Danijela Stojkić-Marković, profesor muzike u Negotinskoj gimnaziji. U tom delu programa planirano je i učešće  Vokalno instrumentalnog ansambla tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra Temišvar iz susedne Rumunije. Veran tradiciji, Festival će na scenu izvesti i čuvare vlaške igre, a ove godine predstaviće se igračka grupa Dečijeg ansambla KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina, jednog od naših najstarijih i najuspešnijih kulturno-umetničkih društava.

Revijalno veče 11. Festivala u Negotin će dovesti umetnike iz raznih krajeva. Tridesetog aprila od 19 sati predstaviće se: Svetlana Arsić, Ljubinka Dudejić, Luminica Ćiolan iz Rumunije, Duško Oprić, Staniša Radosavljević, Saša Dražilović, Vlasta Žurkić, Mile Lapadatović i  Etno grupa „Gergina“. Vokalnim solistima pridružiće se i brojnija grupa instrumentalista. Danijela Predić, Jovica Miljković i Oliver Paunović na harmonici, Dimitrije Ungurjanović na violini, Velimir Kokorić i Dragi Nikolić na fruli, Goran Bogdanović na klarinetu i Petre Stoian iz Rumunije, solista na trubi. Po prvi put na negotinskom festivalu predstaviće se i Vladica Dinulović, članica KUD-a „Voja Čurić“ iz Kobišnice koja će svirati vlaške melodije na listu.

Sve učesnike revijalne večeri pratiće orkestar maestra Slobodana Pecića, a poseban doprinos daće, kako se očekuje i nastup folklorne grupe Centra za tradicionalne umentnosti „Koreni“ iz Zaječara, sa najavljenim programom „Halovski motivi“.

Predstojeći 11. Festival vlaške izvorne muzike biće posvećen kralju vlaških pesama i učesniku 9 od do sada priređenih 10 festivala, Staniši Paunoviću Homoljcu (1947-2017).

Dani „Gergine“ kao uvod u Festival

Kao i prošle godine festivalskim večerima će već od 22. aprila, pa sve do subote 27, prethoditi „Dani Gergine“ - ZÎLJILJI  GERGJINJI. Program će biti raznovrstan i bogat.

U ponedeljak, 22. aprila biće priređena promocija knjige i CD-a „Violinisti iz Jabukovca- pesme, kola, balade i melodije (PROMOCÎJA KĂRCÎJI „LĂUTARJI DJIN JABUKOVĂC-KÎNTJEĆE, UORJ, BALADJE ŠI VJERSURJ  ši CD) .

Tom prilikom nastupiće Etno grupa „Gergina“ i poznati violinista iz našeg kraja Dimitrije Ungurjanović.

Dan kasnije, u utorak 23. aprila, biće promovisana knjiga „Dolinom Timoka“, autora Slobodana Cvetića Tabakovca. Sreda, 24. april je rezervisana za promociju CD-ea pod nazivom Staniša Paunović na festivalima „Gergina“, koja će biti upotpunjena programom sa učesnicima: Etno grupom „Gergina“ i Jovicom Miljkovićem, solistom na harmonici.

U četvrtak, 25. aprila uslediće promocija još jednog CD izdanja sa najlepšim melodijama pesama koje je za života otpevao Slobodan Domaćinović. Kako bi ovo veče bilo ispunjeno pesmom jednog od najvećih pevača vlaških pesama pobrinuće se Etno grupa „Gergina“ i Jovica Miljković na harmonici. „Dani Gergine“ biće zaokruženi u subotu, 27. aprila, projekcijom dokumentarnog filma „Kapija za molitvu“, autora profesora Danila Petrovića ( FILMU  „PUARTA  DJE RUGAMÎNT“).  

Obeležavanje jubileja Udruženja “Gergina”

I ova festivalska sezona proteći će u znaku jubileja, s obzirom da Udruženje “Gergina”, celu godinu posvećuje deceniji plodnog rada na kulturnoj mapi Negotina i čitave Srbije. U samom Udruženju navode da će godišnjica posebno svečano biti obeležena 15. decembra, na dan zvaničnog početka rada, kada će publici podariti još neke zanimljive sadržaje. 

Treba napomenuti da organizatori Festivala, posebno oni uključeni u rad Udruženja očekuje brojnu publiku, kao i medijsku pažnju. Upravo zbog toga o medijskoj promociji brinuće Press centar festivala, koji će i ove godine raditi u ulici Kraljevića Marka br. 2 u Negotinu. Radi uspešnijeg kontakta u funkciji su mejl adresa Udruženja info@gergina.org.rs i kontakt telefon: 065/ 44 28 201.

Programi 11. Festivala vlaške muzike već su objavljeni na sajtu Udruženja „Gergina“, a uskoro će biti i na portalu Nacionalnog saveta Vlaha, jednog od pokrovitelja festivala. Inače u tom statusu već godinama se pojavljuju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin, kao i Elixir Prahovo i Nikolić prevoz. Doprinos će dati i mnogi sponzori i donatori, koji su prepoznali značaj Festivala “Gergina”, za koji je ove godine idejno rešenje plakata i vizuelne identifikacije dala Dušanka Botunjac, poznati akademski slikar i primenjeni umetnik iz Negotina.

Jovanka Stanojević, novinar,

Organizacioni odbor  Festivala