Održan Festival u slavu vlaške muzike „Gergina”

U Negotinu je i ove godine između uskršnjih i prvomajskih praznika održan Internacionalni festival vlaške izvorne muzike “Gergina”, koji je okupio veliki broj učesnika iz Srbije i susedne Rumunije. U publici su kao i uvek do sada bili naši zemljaci koji su uskršnje praznike proveli u svom rodnom kraju.  

Slika 1: Publika na festivalskim programima “Gergine” u Negotinu

Negotin - Na vaskršnji ponedeljak i utorak ove godine, Negotin je bio u znaku dobre pevane i svirane vlaške muzike i raznovrsnog kulturnog nasleđa Vlaha. Brojne objedinjene sadržaje ponudilo je kao i prethodnih sezona, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji je prošle godine zablistao punim sjajem prilikom obeležavanja svoje prve jubilarne decenije postojanja. Ponuda je i u 11. sezoni trajanja bila bogata i raznovrsna i festival je, po oceni ljubitelja vlaške, veoma bogate kulture, publike ali i stručne javnosti, ispunio očekivanja.

Slika 2: Etno grupa “Kraljice” i voditeljski par Snežana Čelojević i Bojan Živanović

Jedinstvena muzička manifestacija na istoku Srbije je po ustaljenoj koncepciji trajala dva dana. Imala je takmičarsko veče mladih neafirmisanih nada i revijalno, na kome su učestvovala popularna imena vlaške pesme i muzike. Prvo veče festivalskom himnom “Gergina”, otvorila je Etno grupa “Kraljice” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina, a kasnije je scena Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu, inače suorganizatora manifestacije, primila dvadeset takmičara, čije je nastupe vrednovaoi žiri u kome su bili: profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, poznati srpski kompozitor, Marija Vitas, etnomuzikolog i urednik magazina “Etnoumlje” i Goran Bogdanović, profesor muzike, dirigent i multiinstrumentalista iz Niša. Muzičko umeće odmerilo je 6 vokalnih solista i 14 instrumentalnih izvođača, koliko ih je nastupilo u pratnji  Orkestra mladog Bobana Pecića, 2013. godine i samog dobitnika specijalnog festivalskog priznanja - Povelje “Božidar Janucić”. U želji da predstave svoje muzičko umeće u Negotin su doputovali mladi talenti iz okoline Bora, Majdanpeka, Kučeva, Golupca, Niša, Petrovca, Bora, Donjeg Milanovca i Kladova, ali i iz Turnu Severina u Rumuniji.

Slika 3: Profesor Dimitrije Golemović, kompozitor, predsednik žirija, pohvalno o svim učesnicima festivala - proglašenje

Iz bogate ponude pesama vokalnih solista i instrumentalista koji su se nadsviravali na saksofonu, duduku, violini, fruli i harmonici, žiri je teškom mukom ali jednoglasno odlučio kome će pripasti festivalska priznanja. “Odlučile su nijanse i lično nadahnuće mladih takmičara. Za nas u žiriju ovo je bio praznik mladosti i dobre svirke i pesme”, istakao je između ostalog Dimitrije Golemović, profesor etnomuzikologije i poznati srpski kompozitor.

Festivalska priznanja

Slika 4: Festival u slavu vlaške muzike u znaku mladih nadarenih pevača i svirača

Specijalno priznanje – Plaketa “Božidar Janucić”, koja nosi ime najvećeg krajinskog violiniste i muzičara Bože Janucića, dodeljena je Nikoli Prvuloviću, violinisti, učeniku završnog razreda Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu. Nikola potiče iz porodice nadarenih muzičara, od kojih je nasledio talenat i ljubav. Violina je njegov izbor i podjednako je posvećen umetničkoj ali i vlaškoj muzici. Kaže da je slušao i gledao nastupe velikana vlaške muzike i da je tako zavoleo kako reče, vlaški stil sviranja. “Talentovani violinista Nikola Prvulović je prvim odsviranim akordima, osigurao visok plasman. Grožđe treba da sazri da bi se od njega dobilo dobro vino. Nikola je na dobrom putu da postane izvrstan interpretator”, rekao je na proglašenju pobednika, Dimitrije Golemović. 

Slika 5: Nikola Prvulović, sveukupni pobednik 11. Festivala vlaške muzike

Uz glavno priznanje sveukupnog pobednika, među vokalnim solistima najbolja je, po oceni žirija, bila dvanaestogodišnja Milena Marković, učenica VI razreda OŠ “Branko Radičević” iz Negotina, koja je imala zapažene provere na školskim takmičenjima i smotrama. U kategoriji instrumentalista festivalska nagrada je pripala mladoj frulašici Mariji Radovanović iz Luke kod Bora, a nagradom stranom učesniku za doprinos negovanju izvorne vlaške pesme ovenčana je mlada Sorina Andrea Boboruca iz Rumunije, koja je prošle godine imala svoj festivalski debi, svirajući panovu frulu, kada se predstavila i kao vokalna solistkinja zavidnog kvaliteta pevanja.

Tokom prve večeri 11. Festivala u Negotinu nastupili su Etno grupa “Marinika”, koju već duže od jedne decenije sa velikim uspehom vodi Danijela Stojkić-Marković, profesor muzike u Negotinskoj gimnaziji i Vokalno instrumentalni ansambl tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra Temišvar iz susedne Rumunije. Veran tradiciji, Festival je na scenu izveo i čuvare vlaške igre, a ove godine predstavio se Dečiji ansambl KUD “Stevan Mokranjac”, jednog od najstarijih i najuspešnijih kulturno-umetničkih društava u opštini Negotin.

Slika 6: Mladost i talenat- Etno grupa Marinika, na Festivalu vlaške izvorne muzike “Gergina” 2019.
Slika 7: Vokalno instrumentalni ansambl tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra Temišvar iz susedne Rumunije, gosti Festivala
Slika 8: Na mlađima folklor ostaje - igrači KUD “Stevan Mokranjac” Negotin

Revija hitova i dobro reagovanje publike

Revijalno veče 11. Festivala, u Negotin je dovelo umetnike iz raznih krajeva. Predstavili su se: Svetlana Arsić, Ljubinka Dudejić, Lumitia Ciolan iz Rumunije, Duško Oprić, Staniša Radosavljević, Saša Dražilović, Vlasta Žurkić, Mile Lapadatović i Etno grupa „Gergina“.

Slika 9 : Nastup članica Etno grupe “Gergina” na istoimenom festivalu i najmlađa među njima, Kalina

Vokalnim solistima pridružila se i brojnija grupa instrumentalista: Danijela Predić, Jovica Miljković i Oliver Paunović na harmonici, Dimitrije Ungurjanović na violini, Velimir Kokorić i Dragi Nikolić na fruli, Goran Bogdanović na klarinetu i Petre Stoian iz Rumunije, solista na trubi. Po prvi put na negotinskom festivalu predstavila se i Vladica Dinulović, članica KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice,  koja je svirala  vlaške melodije na listu.

Sve učesnike revijalne večeri pratio je Orkestar maestra Slobodana Pecića, a poseban doprinos dao je nastup folklorne grupe Centra za tradicionalne umentnosti „Koreni“ iz Zaječara izvođenjem programa „Halovski motivi“.

Slika 10: Podigli atmosferu do usijanja: maestro Slobodan Pecić, harmonika, Goran Čurić, saksofon i Ljubodrag Radulović, truba

Internacionalni, 11. Festival vlaške izvorne muzike u Negotinu bio je posvećen kralju vlaških pesama i učesniku 9 od do sada priređenih 11 festivala, Staniši Paunoviću Homoljcu (1947-2017).

Dani „Gergine“ kao uvod u Festival

Kao i prošle godine festivalskim večerima u Negotinu prethodili su „Dani Gergine“.

Priređene su promocija knjige i CD-a „Violinisti iz Jabukovca- pesme, kola, balade i melodije, uz nastup Etno grupa „Gergina“ i poznatog violinista iz Jabukovca,  Dimitrija Ungurjanovića. Promovisana je knjiga „Dolinom Timoka“, autora Slobodana Cvetića Tabakovca, kao i CD pod nazivom Staniša Paunović na festivalima „Gergina“, upotpunjena programom sa učesnicima među kojima je bio i Jovica Miljković,  solista na harmonici.

U susret 11. Festivalu promovisano je CD izdanje sa najlepšim melodijama pesama koje je za života otpevao Slobodan Domaćinović. Kako bi to veče bilo ispunjeno pesmama jednog od najvećih pevača vlaških pesama pobrinula se Etno grupa „Gergina“ i Jovica Miljković na harmonici. „Dani Gergine“ zaokruženi su projekcijom dokumentarnog filma „Kapija za molitvu“, autora profesora Danila Petrovića. Kao predfestivalski programi priređene su izložbe “Vlaška nošnja iz Jabukovca” iz kolekcije porodice Miljković i slika Dragoslava Žitarevića. Promovisana je i knjiga “Festivalski sabornik” o 10 godina “Gergine”, koju su priredile Milomirka Jovović i Jovanka Stanojević, a kao urednik potpisao Siniša Čelojević.  

Obeležavanje jubileja Udruženja “Gergina”

Festival je protekao u znaku jubileja, s obzirom da Udruženje “Gergina”celu godinu posvećuje deceniji plodnog rada na kulturnoj mapi Negotina i čitave Srbije. U samom Udruženju navode da će godišnjica posebno svečano biti obeležena 15. decembra, na dan zvaničnog početka rada, kada će publici podariti još neke zanimljive sadržaje.

Slika 11: Dr med. Siniša Čelojević, direktor Festivala “Gergina”

Uz to, Siniša Čelojević, direktor Festivala još kaže: “Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Negotin i Nacionalni savet Vlaha kao generalni pokrovitelji daju doprinos očuvanju festivalske tradicije uz nesebičnu pomoć mnogih uglednih republičkih i opštinskih kompanija, firmi i pojedinaca. Važna je i medijska podrška koju imamo i  ja se svima ovim putem, u ime Organizacionog odbora, iskreno zahvaljujem”.

 Gosti Festivala

Među gostima Festivala zapažen je bio Rade Jorović, naš poznati pevač, kao i Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), koji je i otvorio prvo veče Festivala “Gergina”.

Slika 12: Dragiša Golubović, predsednik SEMUS- a na otvaranju Festivala

Drugo, inače revijalno veče je počelo obraćanjem  Vukašina Antonijevića iz Slatine, suvlasnika firme SB-Interservices u Parizu. On je tom prilikom rekao: “Već  godinama pratim aktivnosti Udruženja „Gergina“ i festival istog naziva. Imajući u vidu da je festival ovakvog profila značajan za očuvanje tradicije i kulture Vlaha, odlučio sam se da ove godine i finansijski pomognem njegovu realizaciju.  Uveren sam da je to jedan od načina da pomognem očuvanju tradicije i kulture Vlaha, zbog čega pozivam sve naše uspešne ljude iz dijaspore da finansijski podrže aktivnosti, kako Festivala tako i Udruženja „Gergina“.

Festival je ispunio očekivanja, poručio je Nenad Kamidžorac, umetnički direktor Festivala, tako da pripreme za 12. već mogu da počnu.

Tekst: Jovanka Stanojević, novinar
Foto: Dragoslav Ilić, Forma Foto-Studio