U susret jubilarnom Festivalu vlaške muzike „Gergina“

 Poznati učesnici i program predstojećeg festivala

Negotin će i ove godine, na vaskršnji ponedeljak i utorak, biti u centru pažnje kulturne javnosti, a pre svih ljubitelja dobre pevane i svirane vlaške muzike, kao i bogatog kulturnog nasleđa Vlaha. Upravo takve objedinjene sadržaje ponudiće Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji ove godine obeležava svoj prvi desetogodišnji jubilej. Zbog toga će u susret centralnim festivalskim muzičkim programima, 9. i 10. aprila, prethoditi nekoliko zanimljivih promocija, a sve sadržaje već od početka narednog meseca moći će da prati zainteresovana publika.

Desetogodišnji jubilej, internacionalni Festival vlaške muzike, obeležiće višednevnim dešavanjima pod nazivom „Dani Gergine“. Prvo u nizu biće priređeno u utorak, 3. aprila u 19 sati na Maloj sceni Bioskopa Krajina“ i biće najvećim delom posvećeno bogatom muzičkom opusu Slobodana Domaćinovića, legende vlaške pesme, čije će se ime slaviti tokom ovogodišnje festivalske sezone.  Prve programske večeri biće promovisana CD izdanja sa najlepšim vlaškim duetima i  DVD izdanja  „Lepote Krajine i Homolja“.  Tokom večeri biće prikazan i film „Voda kao graditelj“, autora Danila Petrovića, profesora biologije u penziji.

„Dani Gergine“ biće nastavljeni u četvrtak 5. aprila u 19 sati u Galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, promocijom vlaško-srpsko-nemačkog priručnika „Da se razumemo“ - SĂ NJE ÎNCĂLJEĐEM-LASS UNS VERSTEHEN“, na kome su radili članovi Udruženja „Gergina“ Dr Siniša Čelojevi, Elizabeta Dajić i Snežana Čelojević. U programu će učestvovati učenici Negotinske gimnazije.

Takmičarsko i revijalno veče Festivala

Zvanično, Deseti festival vlaške muzike „Gergina“ biće otvoren u ponedeljak 9. aprila, takmičenjem mladih nada vlaške muzike. Za priznanje najboljeg vokalnog interpretatora (6) i instrumentalistu (14), kojima će pripasti i novčane nagrade  u iznosu od po 10 hiljada dinara nadmetaće se 21. prijavljeni muzičar. Sveukupnom pobedniku, o čemu će odluku doneti stručni žiri, pripašće uz 15 hiljada dinara, festivalska Povelja „Božidar Janucić“. I ove godine novčane nagrade obezbedio je lanac marketa „Aleksandrović“ iz Samarinovca, dugogodišnji sponzor i prijatelj festivala. Sve učesnike pratiće orkestar mladog Bobana Pecića. Za vreme zasedanja žirija u kome će ove godine biti čak 5 članova, etnomuzikolog profesor dr Dimitrije Golemović, Maja Stojanović, profesor klavira u UŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas,  etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Radio  Beograda 2,  Živa Dinulović, saksofonista i Mikan Njegušić, trubač, na velikoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, nastupiće gosti: „Omladinski narodni orkestar Beograd“ (Muzika Balkana) i KUD „Đido“ iz Brestovca u opštini Bor (Splet vlaških igara).

Evo još nekih zanimljivosti vezanih za prvo festivalsko veče. Pesmom „Gergina“ festival vlaške muzike otvoriće najmlađi učesnici -  Hor „Vivak 2015”, koji vodi Dragana Marinović Simonović. Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, izvešće i jedan od najvećih hitova Slobodana Domaćinovića: Staj, Staj nu pljeka. S obzirom da je ovogodišnja muzička manifestacija upravo i posvećena velikoj legendi vlaške pesme, TV Istok iz Salaša, inače, generalni medijski pokrovitelj festivala, prirediće desetominutnu projekciju filma o Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015). Čast da otvori jubilarni Festival vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu, u sezoni 2018. godine, ukazana je kompozitoru Dimitriju Golemoviću. Inače, muzičkom programu, koji počinje u 19 sati prethodiće dve izložbe, u Holu Doma kulture „Vlaška nošnja i domaća radinost iz Kobišnice“, dok će u velikoj galeriji publika moći da pogleda umetnička dela desetak poznatih stvaralaca pod tematskim nazivom „ Savremena vlaška umetnost“.

Druge festivalske večeri, na velikoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“, nastupiće afirmisani pevači i instrumentalisti u okviru velike revije vlaške muzike. Sve izvođače pratiće orkestar Slobodana Pecića, a njihova obaveza će biti da publici podare pesmu Slobodana Domaćinovića po izboru. U instrumentalnoj verziji biće to obaveza i svih onih koji će na festivalu gostovati svirajući na instrumentu koji ih je proslavio. Među dvadesetak poznatih imena vlaške muzike iz Srbije i susedne Rumunije, ove godine će biti i Orkestar iz Knjaževca „Dar-Mar“, koji  će imati desetominutno podsećanje na muziku Slobodana Domaćinovića, zatim Etno grupa „Gergina“ kao i  Etno grupa Vlasi iz Makedonije, Gramosteanji. Na kraju revije najlepših bisera vlaške pesme i muzike nastupiće i KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice. Muzičkoj festivalskoj večeri koja počinje u 19 sati prethodiće, sat ranije, promocija ljubavnih pesama autora Krste Stankovića (KÎNTJEĆE DJE DRAGOSTJE). 

Udruženje „Gergina“,  kao organizator istoimenog Festivala, ove godine očekuje brojnu publiku, ali i medijsku pažnju s obzirom da je reč o jedinstvenoj i prestižnoj muzičkoj manifestaciji, koja je stekla status jubilarne.  Zbog toga će u susret festivalu već početkom aprila sa radom početi Press centar. Udruženje „Gergina“ i Press centar festivala, već su pozvali medijske kuće i medijske prijatelje da lično u Press centru u ulici Kraljevića Marka br. 2 u Negotinu ili na mejl adresi udruženja info@gergina.org.rs obezbede akreditacije za praćenje manifestacije.

Programi 10. Festivala vlaške muzike biće objavljeni na sajtovima Udruženja „Gergina“ i  Nacionalnog saveta Vlaha.

Generalni pokrovitelji Festivala „Gergina“ su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz. Pokrovitelji su Aleksandrović marketi i Alu-fenster uz desetak sponzora, uglavnom, poznatih preduzetnika iz Negotinske Krajine. Suorganizatori festivala su Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.

Prodaja ulaznica za Deseti internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“, počeće 1. aprila na biletarnici Doma kulture. Cene su u odnosu na prošlu godinu ostale nepromenjene, pa će karta za takmičarsko veče koštati 300, a za revijalno veče 400 dinara.

 

                                                 Jovanka Stanojević, Press centar Festivala „Gergina“