April u znaku muzike i Gergine

Dom kulture Stevan Mokranjac u festivalskoj dekoraciji[/caption]

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha je i ove godine organizovalo Festival vlaške muzike "Gergina“, koji je obeležio svoj prvi desetogodišnji jubilej. „Deseta sezona je bila u znaku tog našeg velikog uspeha jer smo u godinama koje su prošle uspeli da održimo kontinuitet i festival uvedemo u tradiciju Negotina, već poznatog po muzičkim manifestacijama i ljudima. Svaku minulu godinu tematski smo vezivali za nekog od velikana vlaške muzike, a za desetogodišnjicu našeg trajanja opredelili smo se da Festival „Gergina“ protekne u znaku bogatog izvođačkog opusa legende vlaške pesme Slobodana Domaćinovića  (1951-2015).

Deseta „Gergina“ posvećena legendi vlaške pesme - Slobodanu Domaćinoviću

Programe 10. Festivala vlaške muzike „Gergina“ publika je mogla da prati na već poznatoj izvođačkoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, ustanove koja nam je otvorila i galerijske prostore za čak nekoliko pratećih programa ovogodišnjeg festivala. Zvanično, festivalski dani su nam počeli u ponedeljak, 9. aprila, takmičarskim koncertom dvadesetak neafirmisanih nada vlaške instrumentalne i vokalne muzike. O tome je već bilo reči i na našem sajtu i na FB stranici, koja je ove godine bila veoma posećena i čitana.  Drugo festivalsko veče, 10. aprila, dovelo je u Negotin poznate izvođače, koji slavu vlaškog melosa pronose Evropom i svetom i naši su dragi saradnici i prijatelji. I  o tome smo već govorili i pisali. Smatramo da je ova sezona bila veoma uspešna. Onakva kakva i dolikuje jubileju. Zbog toga je veoma važno da ostane dodatno pisani trag i o svim ostalim programima koji su doprineli kvalitetu ovogodišnje sezone. Na ovom mestu objavićemo kraće osvrte na sve prikazane programe počev od 3. aprila, a udenuli smo ih u Manifestaciju „Dani Gergine“. Učesnici i publika su rekli svoje, a na nama je da sve prikazano sačuvamo od zaborava. To će biti mali iskorak na sajtu Udruženja „Gergina“, a mi se nadamo da će naići na dobar prijem kod onih koji prate naša nastojanja da Festival „Gergina“ traje i razvija se kao jedinstvena i prestižna muzička manifestacija u Srbiji.

Predsednik Organizacionog odbora Festivala „Gergina“,

prim. dr med. Sinića Čelojević

Siniša Čelojević, predsednik Udruženja Gergina

 

Gergina okupila prijatelje

U susret jubilarnom Desetom festivalu vlaške muzike “Gergina”, koji je u Negotinu održan drugog i trećeg dana Uskrsa,  u okviru “Dana Gergine” promovisano je CD izdanje 15 dueta najboljih izvođača vlaške pesme. Iste večeri, 3. aprila, predstavljen je i DVD “Lepote Krajine i Homolja”, autora Vitomira Stanojevića, jednog od naših najpoznatijih izvođača na fruli i Miroslava Rajčića, novinara. Veče je zaokruženo projekcijom filma mr Danila Petrovića “Voda kao graditelj”.

Lepote Krajine i Homolja

 

Promocija najnovijih muzičkih izdanja “Gergine” od kojih jedno prikazuje, uz prelepu muziku i, prirodne lepote Homolja i Krajine, igru, narodnu nošnju, rečju, bogato nasleđe Vlaha na našim, srpskim prostorima, bliskim i po mnogo čemu jedinstvenim, priređena je u Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”. Ljubitelji vlaške pesme uživali su u dobroj muzici, prirodnim lepotama naše Srbije, kao i vrednostima koje se čuvaju u cilju zaštite našeg životnog okruženja.

Promociju CD izdanja najlepših vlaških dueta, upotpunio je nastup doajena vlaške pesme iz naše Krajine i okoline susednog Bora. Ljiljana Nestorović-Đokić, članica Etno grupe „Gergina“, za koju su kolege i muzički kritičari saglasni da je jedan od najlepših ženskih vokala na našim prostorima i Boban Janošević, pevač iz Bora, predstavili su se publici interpretacijom jednog od najvećih hitova vlaške muzike, ikada. Reč je o pesmi „U crkvenom dvorištu“, koju je sa koleginicom Slobodankom Blagojević, snimio legendarni pevač Slobodan Domaćinović.

Duet Ljiljana Nestorović- Đokić i Boban Janošević, pratnja na harmonici Boban Pecić

Jedan od najvećih duetskih hitova Slobodana Domaćinovića

Publiku su udruženim snagama dodatno razgalili pevači Vlastimir Žurkić i Boban Janošević, podsećanjem na veliki hit vlaškog melosa „Borovom šumicom“. Oba nastupa je na harmonici podržao mladi, talentovani, Boban Pecić čiji je orkestar u ponedeljak, 9. aprila, u punom sastavu prato sve učesnike takmičarske večeri mladih nada 10. Festivala „Gergina“.

Pevači Boban Janošević i Vlastimir Žurkić, iz okoline Bora, na promociji vlaških dueta. Harominika Boban Pecić

O ideji da se snimi i u DVD „upakuje“ muzika, s mnogo prekrasnih prirodnih detalja i posebno vlaške igre i nošnje iz Homolja i Krajine, govorili su Vitomir Stanojević, jedan od nesumnjivo najvećih izvođača na fruli i srodnim instrumentima, čije stvaralaštvo zaslužuje poseban prostor i pažnju i Miroslav Rajčić, novinar nekadašnje RTV „Krajina“, koji godinama stvara i radi pod imenom Biser Rale.

Vitomir Stanojević, na promociji DVD izdanja Lepote Krajine i Homolja

Posle prikazanih inserata, dodatno se mogla zaključiti opšte poznata činjenica da je bogatstvo i nasleđe Vlaha na našim prostorima ogromno i da ga i nadalje treba istraživati i čuvati trajno od zaborava.

Posle više nego prijatnog audio-vizuelnog putovanja kroz Homolje i Krajinu, u završnici prvog programa u okviru „Dana Gergine“, publiku je pozdravio i mr Danilo Petrović, profesor biologije u penziji, govoreći o svom stvaralaštvu, ekološkoj misiji i ljubavi prema kratkom filmu.

Danilo Petrović, autor ekološkog filma Voda kao graditelj

Za susret sa ljubiteljima “Gergine” izbor je bio šestominutni film „Voda kao graditelj“, koji je u veoma ozbiljnoj konkurenciji imao zapaženo mesto u prošlogodišnjoj selekciji srpskog dokumentarnog filma na 8. Međunarodnom festivalu zelene kulture “Green Fest” u Beogradu.

Ekološke poruka

Veče je završeno slatkim posluženjem, uz vino iz Mokranja, a kao ekskluziva, i vodom sa pojedinih arteskih česama u Krajini o čemu se pobrinuo već navedeni akter programa “Veče sa prijateljima Gergine”.

Mokranjsko vino i koktel u susret Festivalu “Gergina”

 

Press centar Festivala "Gergina"