U voljenom Negotinu boravila uspešna Krajinka Dragana Vojinović

Ove godine, veliku muzičku manifestaciju, Festival vlaške muzike „Gergina“ i programe koji su prethodili prvoj muzičkoj večeri, pratila je naša Krajinka Dragana (Filčić) Vojinović, rođena u Prahovu, koja godinama već gradi izuzetno uspešnu karijeru u Francuskoj.

Dragana Vojinović, Srpkinja, žena vitez u Francuskoj

Draganino prisustvo je bilo zapaženo u publici na promociji CD i DVD izdanja Udruženja “Gergina”, kao i na takmičarskoj večeri mladih nada vlaške muzike. Bila je u publici sa suprugom Goranom i, naravno, novinarskoj pažnji nije promaklo njeno posvećeno praćenje događaja na scenama Doma kulture.

Dragana je, doista, više nego uspešna žena. Poznata je širom Francuske, ali skromno, svojim uspesima prosto kao da ne dopušta da poplave ovdašnju  javnost u rodnom kraju. A, kada bi htela, o njoj i njenim pregnućima moglo bi se pisati u nastavcima. Zadržaćemo pažnju izazvanu radošću zbog njenog prisustva na 10. jubilarnoj „Gergini jer, priznaćete, nije baš uobičajeno da u publici, skoro neprimetno sedi žena, nosilac jednog od najprestižnijih francuskih priznanja „ Vitez u Legiji za Nacionalnu zaslugu Francuske“.

Dragana Vojinović - svečanost povodom Dana oslobođenja Mortoa

Ko je Dragana – Srpkinja i ženski vitez u Francuskoj

Dragana Vojinović je posle završene osnovne u Prahovu, srednju školu i Pedagošku akademiju završila u Negotinu, a Učiteljski fakultet u Vranju. Dvadeset petog decembra 1991. godine, otišla je u Francusku kako bi naučila francuski jezik i vratila se u Negotin. Želja joj je bila da otvori dvojezični razred. Nažalost, nesrećni događaji devedesetih godina prošlog veka joj to nisu dozvolili. Svesna da u Francuskoj predstavlja Srbiju, želela je da o svojoj domovini da najlepšu moguću sliku. Nije htela da se zadovolji  „malim“ poslovima. Iako je u Industriji satova radila posao koji je veoma volela, učila je paralelno francuski jezik jer je želela da se makar tamo bavi pedagoškim radom. Nekoliko godina kasnije, nakon dugogodišnjeg volonterskog zalaganja u domu kulture njenog grada, upoznala je predsednika opštine susednog mesta koji joj je u slučajnom razgovoru rekao da roditelji dece nižeg školskog uzrasta ne znaju kako da organizuju njihovo čuvanje. Dragana mu je tada predložila otvaranje produženog boravka što je on odmah prihvatio. Zadužio je Draganu za taj projekat u skladu sa francuskim zakonima i godinu dana kasnije je otvoren prvi produženi boravak u mestu Les Fins koji i danas uspešno radi. Dvehiljadite godine u tom departmanu nije postojao niti jedan produženi boravak, a danas ih ima gotovo u svakoj školi. Za opštinskog odbornika na listi Žan Marija Binetrui-a, izabrana je 2001, a godinu dana kasnije, po njegovom odlasku na funkciju narodnog poslanika, predsedničko mesto je pripalo Ani Genevard. Tada je Dragana Vojinović ušla u opštinsko izvršno veće i dobila funkciju potpredsednika zaduženog za socijalna pitanja. Nekoliko godina kasnije, 2008. ponovo je izabrana za potpredsednika opštine, ali ovoga puta je dobila delegaciju za školstvo i kulturu. Građani opštine Morto i 2014. godine glasaju za listu Ani Genevard, tako da naša Krajinka po treći put biva izabrana za zamenika predsednika Opštine i postaje Anin najbliži saradnik. Predsednik je Komisije za školstvo, kulturu, omladinu i familijarnu politiku (obdaništa).

U Ministarstvu prosvete: ministar prosvete Francuske Žan-Mišel Blanquer, Dragana Vojinović i Anie Genevard

Predsednica Ani Genevard je pobedila na poslaničkim izborima 2012. godine što je doprinelo tome da Dragana Vojinović uđe, dve godine kasnije, u Nacionalnu komisiju za obrazovanje u Parizu, gde i danas zaseda. Zahvaljujući njenom radu i zalaganju, grad Morto je 2005. godine u Marseju dobio Povelju „Lovori bratstva“ za socijalnu politiku, pored 5 velikih francuskih gradova kao što su Pariz i Bordo. Nakon neumornog rada i mnogobrojnih projekata 2011. godine, Morto ulazi u lanac gradova kojima je dodeljen label UNICEF-a  „Grad, dečiji prijatelj“ i Dragana postaje zvanični predstavnik Opštine u UNICEF-u.

Noć Vode, Manifestacija u korist UNICEF-a

 Dragana je izuzetno aktivna i intenzivno promoviše kulturno i umetničko obrazovanje u svim školama i uzrastima. „Cilj je da svako dete u toku jedne školske godine prisustvuje, tokom školskog vremena, jednoj pozorišnoj predstavi, muzičkom koncertu, jednoj filmskoj projekciji i izložbi. Na taj način deca mogu da ponesu jednako kulturno obrazovanje nakon završene škole“, kaže naša sagovornica.

U društvu saradnika i prijatelja

 

Pored svih aktivnosti i zalaganja u svemu što radi, Dragana redovno prati političke i kulturne događaje u Srbiji, zemlji iz koje potiče. Ona redovno posećuje Negotin i svake godine u njemu provodi veliki deo svog godišnjeg odmora. I... uvek, diskretno. Vreme provodi uživajući u Suncu Negotina, okružena prijateljima i familijom.  Posećuje kulturne događaje i ne propušta ni jedan koncert. Kao bivšem folkloristi posebne emocije joj bude igre i pesme iz negotinskog kraja i zavičaja. S obzirom da je imala poziv organizatora festivala “Gergina” i predsednika Udruženja, prim. dr medicine Siniše Čelojevića,  Dragana je i ove godine podesila svoj godišnji odmor uklapajući ga u vreme održavanja „Dana Gergine“ i istoimenog festivala, kome je sa suprugom i prisustvovala prve večeri.

Dragana sa suprugom Goranom na prvoj festivalskoj večeri “Gergine” – foto: Zdenka Tomić

 

Ponosna Srpkinja se iz svog Negotina i Prahova, vratila u grad koji je usvojio. Sada nestrpljivo očekuje „Majske svečanosti“, koje takođe privlače njenu punu pažnju , a koje prati preko interneta i društvenih mreža. Poručila nam je da jedva čeka leto, kada će ponovo da se vrati u voljeni Negotin.

Dan oslobođenja Mortoa, 29.april

U međuvremenu Dragana Vojinović će biti u delegaciji koja svakog 29. aprila, na pijetetan način, obeležava Dan oslobođenja Mortoa u kome sa porodicom živi i radi. Inače, našu Krajinku je 11.  novembra 2010. godine, francuski predsednik Nikola Sarkozi imenovao “Vitezom u Legiji za Nacionalnu Zaslugu”, a jedno od najprestižnijih priznanja te zemlje uručeno joj je na svečanosti samo nekoliko meseci kasnije. Vitez u Legiji je drugi rang ordena Legije Časti, najvišeg  priznanja u Francuskoj.

 

Jovanka Stanojević, novinar

fotografije iz lične arhive Dragane Vojinović